Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve OECD Genel Sekreteri Angel Gurria'nın katılımıyla Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi'nde, 2016 OECD Türkiye Ekonomik İnceleme Raporu'nun tanıtım toplantısı yapıldı.
Raporun tanıtımının Gaziantep'te yapılmasından memnuniyet duyduğunu dile getiren Şimşek, kentin, Türkiye'nin ihracatı açısından önemine dikkati çekti, Ortadoğu'nun da önemli üretim üslerinden biri olduğunu söyledi. Başarının sadece büyümeyle ilgili olmadığına, iç huzur ve iç barışın da önemli olduğuna işaret eden Şimşek, "Gaziantep, 350 bin Suriyeli misafirimiz, kardeşimiz, Türk, Kürt kardeşlerimiz doğudan batıdan birçok insanın aslında bir arada barış ve huzur içinde yaşadığı, ürettiği, istihdam sağladığı, ticarette sanayide bütün alanlarda hakikaten hızlı ilerlemenin sağlandığı bir ilimiz." diye konuştu.
Şimşek, küresel krizin hemen sonrasında Türkiye'nin 2010-2015 döneminde yüzde 5,2 büyüdüğünü belirterek, "Küresel krizden hemen sonra çok hızlı büyüdük. Aşırı ısınma sorunu yaşanmaya başlarken, o zaman bir miktar frene bastık. Çünkü amaç sürdürülebilir yüksek büyüme. Eski Türkiye, çok yüksek büyüme dönemleri sonrasında çok yüksek daralma dönemleri yaşadı. İlk defa çok yüksek büyüme döneminden sonra bir miktar yumuşak inişi ve makul, ılımlı büyümeyi sürdürebildik. Bu da politika çabası gerektiriyordu." diye konuştu.
"Enflasyon nispeten yüksek"
Dün açıklanan verilere göre, Türkiye'de cari açığın milli gelire oranla yüzde 3,7'ye gerilediğini anımsatan Şimşek, "Enflasyon yüzde 7,6. Nispeten yüksek." dedi.
OECD'nin "düşük büyüme tuzağından kurtulmak için sadece para basmanın yeterli olmayacağı" yönündeki söylemine atıfta bulunan Şimşek, dünyada siyasi ortama bakıldığında yapısal reformların hayata geçmesinin kolay olmadığı gibi imkansız da olmadığını söyledi.
Mehmet Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yapısal reformları başarabiliriz. Nitekim AK Parti hükümetlerinin ilk döneminde büyük dönüşüm, yapısal reformlar uygulandı ve Türkiye çok hızlı büyüdü, başarılı oldu. Şimdi neden reform? Çünkü Türkiye orta gelir tuzağına düşmemeli. 2008'den bu yana 10 bin dolar kişi başına milli gelir seviyesinde duruyoruz. Türkiye, ancak yeni bir reform hamlesiyle yüksek gelir grubu ülkeler arasına girecektir. Bunun için bir yol haritası belirledik ve ilerleme var."
"Geçmişte başarıyla uygulandı"
Şimşek ve OECD Genel Sekreteri Angel Gurria, toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Varlık Barışı'ndan beklenen gelirin sorulması üzerine Şimşek, kendilerinin somutlaştırdıkları bir rakam olmadığını söyledi. Şimşek, "Ama inanıyoruz ki bir kolaylık sağlanırsa, geçmişte şu ya da bu şekilde gelirini Türkiye dışına çıkarmış olanların bundan faydalanması ihtimalini yüksek görüyoruz. Geçmişte başarıyla uygulandı." ifadelerini kullandı.
Terörün Türkiye ekonomisine etkisine yönelik soruya İngilizce yanıt veren Şimşek, gerek Türkiye'deki gerek diğer ülkelerdeki terör saldırılarının hepsinin korkunç olaylar olduğunu ve bunların hepsinin ekonomi üzerinde ciddi etkileri bulunduğunu belirtti. Şimşek, "Ama bizim işimiz zaten normale döndürebilmek, normalleşmenin devamlılığını sağlamak. Çünkü terörist grupların istediği şey insanları korkutmak, bir korku kültürü ortaya koymaya çalışmak." dedi.
Turizme bakıldığında rakamlarda yüzde 25 düşüşün söz konusu olduğunu anımsatan Şimşek, bunun yönetilebileceğini ifade etti. Şimşek, şöyle devam etti:
"Ortaya çıkan zarar görülüyor ama bu tolere edilebilir bir durum. Ekonomik durum olumsuz yönde etkileniyor ama mesela yarın Başbakanımız çeşitli bakanlarla bir toplantı gerçekleştirecek, neler yapılabilir, tam anlamıyla bu bağlamda bir eylem planının geliştirilmesi söz konusu olacak. Ek bazı tedbirlerin alınması söz konusu olacak, bu düşüşlerin azaltılabileceği, hafifletileceği bağlamında görüşmeler gerçekleştirecek. Eğer dünya olarak biz terörizme karşı bir olursak, burada 'ama'lar, 'eğer'ler olmadan birlikte olursak kesinlikle başarılı oluruz ve bu başarı devam eder."
AA
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...