Uçar, Atina ziyareti kapsamında Türkiye Büyükelçiliğinde gazetecilerle bir araya geldi.
Yunanistan Adalet Bakanı Stavros Kontonis ve diğer yetkilerle bir araya geldiğini anımsatan Uçar, darbeci askerlerin yanı sıra Yunanistan'a kaçan bazı FETÖ mensuplarının da iadesi, DHKP-C mensuplarına ilişkin konular ve ülkede ceza alan bazı hükümlülerin nakli konusunda görüşmelerde bulunduklarını belirtti.
'TÜRKİYE'NİN TEZLERİ BELLİ'
Uçar, Türkiye'nin daha önce darbeci 8 askerin iadesine ilişkin iki kez talepte bulunduğunu hatırlatarak, "Türkiye'nin tezleri belli. Biz 8 askerin iadesini istiyoruz. Daha önceki iade talepleri soruşturma aşamasında olan belgeler, yani dava açılmadan iddianame kabul edilmeden önceki soruşturma kısmından belgeleri içeriyordu. Şimdi, 33. Ağır Ceza Mahkemesinde bu 8 darbeci ve beraber hareket ettiği 11 kişi orada yargılanıyorlar" dedi.
'İŞKENCE İHTİMALİ' GEREKÇESİNE YANIT
Yunanistan Yüksek Mahkemesinin darbecilerin Türkiye'de işkence ve kötü muamele görme ihtimali gerekçesine sığındığına işaret eden Uçar, biten darbe davalarının olduğunu ve yargılamaların hepsinin kamera kayıtlarının bulunduğunu dile getirdi.
Uçar, Yunan makamlarının iade taleplerine karşı "erkler ayrılığı ve yargı kararı olduğu için bir şey yapamayız" yanıtını verdiğini aktararak, "Biz de bunun karşılığında şu anda başlayan yargılama safhasında ortaya çıkan yeni deliller de dahil olmak üzere bugün yeni bir dosya verdik. Yargılama açısından deliller de var içinde. Biz iade ısrarımızı sürdüreceğiz. Bu üçüncü iade talebi oluyor" ifadelerini kullandı.
'SUÇUN İŞLENDİĞİ YER ÖNEMLİ'
Yunan Adalet Bakanı Kontonis'in darbecilerin Türkiye'nin talebi halinde Yunanistan'da yargılanabileceklerine yönelik açıklamalarının sorulması üzerine Uçar, "Uluslararası hukukta ve Türk Ceza Kanunu'nda kurallar çok açık ve net. Suçun işlendiği yer önemli. Burada devam eden bir eylem olsa, buraya geldiklerinde de helikopterle bir eylem yapsa veya birisini yaralasalar, o gerekçeyle bunları yargılayabilirler. Ama eylem tamamıyla Türkiye'de olmuş" diye konuştu.
Uçar, iade dışında bir alternatifi düşünmediklerini vurgulayarak, Yunanistan'da yargılamayı makul bulmadıklarını dile getirdi.
'YARGI, TÜRKİYE'NİN BEYANINA İTİMAT ETMELİYDİ'
Yunan yargısının kararını değerlendiren Uçar, "Türkiye onların adil şekilde yargılanacağına dair teminat verdi. 'Ben sizin teminatınıza güvenmiyorum' demek yargının işi değildir. 'Ben sizin bize verdiğiniz söze itimat etmiyorum' demek yargının işi değil. Yargının bu Türkiye'nin beyanına itimat etmesi lazımdı. Hukukun zorlandığını düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu.
'KASTEN ÖLDÜRME' SUÇLAMASI DA EKLENDİ
Uçar, yeni iade talebine öncekilerden farklı delillerin de eklendiğine dikkati çekerek, iddianamede yer alan ve 8 darbeciden dördü hakkında "kasten öldürme" ve "kasten öldürmeye teşebbüs" suçlamalarına ilişkin delillerin de son iade talebinde bulunduğunu kaydetti.
İadenin tüm şartlarının mevcut olduğunu vurgulayan Uçar, Yunan adalet makamlarının yeni iade talebinin mahkemeye iletileceğini ve detaylı bir şekilde inceleneceği söylediklerini aktardı.
Öte yandan Uçar, helikopterle firar eden darbeci 8 asker dışında Yunanistan'a kaçan diğer iki askerin sınır dışı edilmesi yönünde talepte bulunulduğunu belirterek, bunun mümkün olmaması halinde iade talebi prosedürüne girileceğini ifade etti.
Yunan yargısı, darbe girişimi sonrası Yunanistan'a kaçarak sığınma talebinde bulunan 8 darbeci askerin iadesini reddetmişti. İltica başvuruları hakkında kesin karar verilmeyen darbeciler, idari gözaltında tutuluyor.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |