Şirket, karşılarındakini insan yerine koymayan söylemlere yönelik bu yasağın zaman içinde dini grupların dışındaki grupları da kapsayacak şekilde genişletileceğini açıkladı.
Twitter bu kararıyla ilgili kullanıcılarının da fikrini aldı. Kullanıcılar, siyasi örgütlere ve nefret gruplarına karşı onları insan yerine koymayan bir dil kullanmaya devam edebilmek istediklerini bildirdi.
Teknoloji şirketleri bir süredir ifade özgürlüğü ile kullanıcılarını saldırılardan koruma arasında denge tutturmakta zorlanıyor.
Twitter, bu politikaya karar vermenin aylar aldığını açıkladı:
"İnsanların çevrimdışı ortamda zarar görme riskine odaklanıyoruz ve araştırmalar, karşısındakini insan yerine koymayan dilin bu riski artırdığını düşünüyoruz.
Hesaplar dondurulacak
Twitter'ın nefret söylemi politikası halihazırda kullanıcıların dini gruplar hakkındaki klişeleri kullanarak, örneğin bir dine inananların terörist olduğunu söyleyerek, korku tellallığı yapmasını yasaklıyor.
Bunun dışında nefret yaratabilecek türden fotoğrafların kullanımı da yasak. Buna fotoğrafların üzerlerinde oynayarak insanlara hayvan özellikleri ekleyen türden fotoğraflar da dahil.
İngiltere merkezli Hope Not Hate (Nefret Değil Umut) adlı insan hakları örgütünün kampanya direktörü Matthew McGregor, bu adımın geç kalmış olduğunu söylüyor:
"Twitter, platformu nefret söylemiyle hedef almak veya insanları dini inançları nedeniyle istismar etmek isteyen kişilerden kaynaklanan bu sorunu uzun zamandır biliyordu.
"Twitter'ın bu konuda ayağını bu kadar sürümesi son derece moral bozucu.
"Öte yandan bu hamleleri geç de olsa olumlu. Şimdi insanlar bu politikanın nasıl uygulandığını görmek isteyecek."
Twitter bu paylaşımları engellemek için kullanıcıların şikayetlerinin yanı sıra yapay zekayı kullanacaklarını, yazılımlarının zararlı olabilecek paylaşımları otomatik olarak moderatörlere yönlendireceğini açıkladı.
Kuralları ihlal edenlerin hesapları dondurulacak. Fakat kural devreye girmeden önceki paylaşımlar nedeniyle hesaplar dondurulmayacak.
Twitter kısa süre önce de kuralları ihlal eden dünya liderleri ve siyasetçilerin paylaşımlarını bir uyarı ekranının arkasına saklayacağını açıklamıştı. Bu karardan önce şirket siyasetçilere istisna uyguluyordu.
Facebook'un sahip olduğu Instagram da kullanıcılarının zorbalık yapmasını zorlaştırmak için, başkalarını istismar edecek türden paylaşımlarda bulunduğunu otomatik olarak tespit ederse "Bunu gerçekten paylaşmak istiyor musunuz?" diye soruyor.
Fakat bazı ifade özgürlüğü savunucuları büyük teknoloji şirketlerinin paylaşımlara dair kurallarını sıkılaştırmasından rahatsız. Buna karşı, daha az kurala sahip Gab ve Bitchute gibi sosyal medya platformlarını kullanmayı tavsiye ediyorlar. (BBC Türkçe)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...