Bu turda hiçbir madde, anayasa değişiklik çoğunluğu olan 367 rakamına ulaşamadı. Ancak 2. turda 367 rakamına ulaşılamaz ve 330-367 arasında oy çıkarsa cumhurbaşkanı bu değişiklikleri referanduma götürebilecek. 330 altında çıkarsa madde zaten kabul edilmemiş oluyor.
İkinci tur görüşmelere en az 48 saat geçtikten sonra başlanabileceği için ikinci tur oylama 10 Mayıs Perşembe günü yapılacak.
TBMM'de dün AK Parti tarafından hazırlanan ve ANAVATAN'lı bazı milletvekillerinin de imza koyduğu, ''Seçimlerin 4 yılda bir yapılması, cumhurbaşkanının halk tarafından ve ''5 artı 5'' sistemiyle seçilmesinin de arasında bulunduğu'' Anayasa değişikliği paketinin görüşmeleri yapıldı.
MİLLETVEKİLİ SEÇİMLERİNİN 4 YILDA BİR YAPILMASI
(362 KABUL, 81 RET)
Milletvekili genel seçimlerinin 4 yılda bir yapılmasını öngören 1. maddenin gizli oylamasına 452 milletvekili katıldı. Oylamada, 362 kabul, 81 ret, 5 çekimser, 3 geçersiz, 1 boş oy çıktı. Oylamadan sonra, birleşime ara verildi.
CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ YSK'NIN YETKİSİNDE
(356 KABUL, 69 RET)
Anayasanın 79. maddesinde değişiklik öngören 2. maddesinin oylamasında, 356 kabul, 69 ret oyu kullanıldı. Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) görev ve yetkileri kapsamına, cumhurbaşkanı seçimine ilişkin usul ve esasların da dahil edilmesini öngören 2. maddesinin gizli oylamasına, 434 milletvekili katıldı. Oylamada, 356 kabul, 69 ret, 6 çekimser, 2 boş, 1 geçersiz oy çıktı.
TBMM 184 MİLLETVEKİLİ İLE TOPLANACAK
(353 KABUL, 67 RET)
Anayasanın 96. maddesinde değişiklik öngören 3. maddesinin oylamasında, 353 kabul, 67 ret oyu kullanıldı. Teklifin 3. maddesinin gizli oylamasına 426 milletvekili katıldı. Oylamada, 353 kabul, 67 ret, 4 çekimser ve 2 boş oy çıktı. Söz konusu 3. maddeye göre, TBMM, yapacağı tüm toplantı ve seçimlerde, üye tamsayısının en az üçte biri (184) ile toplanacak.
TBMM, Anayasa'da başkaca bir hüküm yoksa, toplantıya katılanların salt çoğunluğuyla karar verecek. Ancak karar yeter sayısı, hiçbir şekilde üye tamsayısının dörtte birinin bir fazlasından (138) az olamayacak.
CUMHURBAŞKANININ HALK TARAFINDAN SEÇİLMESİ, 5 + 5, ORTAK ADAY
(350 KABUL, 56 RET)
Anayasanın 101. maddesinde değişiklik öngören 4. maddesinin gizli oylamasında, 350 kabul, 56 ret oyu kullanıldı. Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini öngören 4. maddesinin gizli oylamasına 415 milletvekili katıldı. Oylamada, 350 kabul, 56 ret, 4 çekimser, 4 boş, 1 geçersiz oy çıktı.
Söz konusu maddeye göre, Cumhurbaşkanı, 40 yaşını doldurmuş, yüksek öğrenim görmüş TBMM üyeleri veya bu niteliklere ve milletvekili seçilme yeterliliğine sahip Türk vatandaşları arasından, halk tarafından seçilecek. Cumhurbaşkanının görev süresi 5 yıla indirilecek; bir kimse, en fazla iki defa (5 artı 5) cumhurbaşkanı seçilebilecek.
Cumhurbaşkanlığına, TBMM üyeleri içinden veya Meclis dışından aday gösterilebilmesi, 20 milletvekilinin yazılı teklifiyle mümkün olacak. Ayrıca, en son yapılan milletvekili genel seçiminde aldıkları geçerli oyların toplamı yüzde 10'u aşan partiler, ortak aday gösterebilecek.
SALT ÇOĞUNLUK OLMAZSA İKİ TURLU CUMHURBAŞKANLIĞI
(351 KABUL, 41 RET)
Anayasanın 102. maddesinde değişiklik öngören 5. maddesinin oylamasında, 351 kabul, 41 ret oyu kullanıldı. Teklifin 5. maddesinin gizli oylamasına 399 milletvekili katıldı. Oylamada, 351 kabul, 41 ret, 3 çekimser, 2 boş ve 2 geçersiz oy çıktı. Teklifin söz konusu 5. maddesine göre, cumhurbaşkanı seçimi, cumhurbaşkanının görev süresinin sona ermesinden önceki 60 gün içinde; makamın herhangi bir sebeple boşalması halinde de boşalmayı takip eden 60 gün içinde tamamlanacak. Genel oyla yapılacak seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday, cumhurbaşkanı seçilecek.
İlk oylamada bu çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamayı izleyen ikinci pazar günü, ikinci oylama yapılacak. Bu oylamaya, ilk oylamada en çok oyu alan iki aday katılacak ve geçerli oyların çoğunu alan aday, cumhurbaşkanı seçilecek. İkinci oylamaya katılmaya hak kazanan adaylardan birinin ölümü veya seçilme yeterliliğini kaybetmesi halinde; ikinci oylama, boşalan adaylığın, birinci oylamadaki sıraya göre ikame edilmesiyle yapılacak.
İkinci oylamaya tek adayın kalması halinde, bu oylama referandum şeklinde olacak. Aday, geçerli oyların çoğunluğunu alması halinde cumhurbaşkanı seçilecek. Cumhurbaşkanı göreve başlayıncaya kadar, görev süresi dolan cumhurbaşkanının görevi devam edecek. Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin usul ve esaslar kanunla düzenlenecek.
CUMHURBAŞKANI SEÇİMİNDE 1 YIL ŞARTI YOK
(350 KABUL, 34 RET)
Anayasa değişikliği teklifinin 6. maddesiyle, Anayasaya getirilmesi öngörülen geçici 17. maddenin oylamasında, 350 kabul, 34 ret oyu kullanıldı. Teklifin 6. maddesine bağlı geçici 17. maddenin gizli oylamasına 392 milletvekili katıldı. Oylamada, 350 kabul, 34 ret, 4 çekimser ve 4 boş oy çıktı. Söz konusu geçici 17. maddeye göre, Anayasanın 67. maddesindeki, ''seçim kanunlarında yapılacak değişikliklerin, yürürlüğe girdikleri tarihten itibaren 1 yıl içinde uygulanamayacağına'' ilişkin hüküm, cumhurbaşkanı seçiminde dikkate alınmayacak.
40 GÜN SONRA İLK PAZAR CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ
(356 KABUL, 36 RET)
Anayasa değişikliği teklifinin 6. maddesiyle, Anayasaya getirilmesi öngörülen geçici 18. maddenin oylamasında, 356 kabul, 36 ret oyu kullanıldı. Teklifin 6. maddesine bağlı geçici 18. maddenin gizli oylamasına 398 milletvekili katıldı. Oylamada, 356 kabul, 36 ret, 5 çekimser ve 1 boş oy çıktı. Söz konusu geçici 18. maddeye göre, 11. Cumhurbaşkanı seçiminin ilk tur oylaması, kanunun Resmi Gazetede yayımını takip eden 40. günden sonraki ilk pazar günü, ikinci tur oylaması ise ilk tur oylamayı takip eden ikinci pazar günü yapılacak.
Anayasanın 101. maddesince gösterilen adaylar, yazılı muvafakatları, Anayasa'daki şartları içeren ve diğer ilgili belgelerle, ilk tur oylama tarihinden 30 gün önce TBMM Başkanlığına başvuracaklar. Adayların başvurularında eksik bilgi ve belge tespit edilmesi halinde, TBMM Başkanlığı tarafından, eksikliklerin giderilmesi için 3 günlük kesin süre verilecek. Bu süre içinde eksikliklerin giderilmemesi halinde adaylar, kendiliklerinden çekilmiş sayılacak.
TBMM Başkanlığınca, Anayasa'nın 101. maddesinde belirtilen nitelikleri taşıdıkları anlaşılan adaylara ilişkin kesin liste, 2 gün içinde ilan edilecek ve Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığına bildirilecek. Cumhurbaşkanı adayı gösterilen kamu görevlisi, aday gösterildiği tarihten itibaren görevinden ayrılmış sayılacak. Görevinden ayrılan kamu görevlisinin cumhurbaşkanı seçilememesi halinde, görevine geri dönmesi konusunda ilgili kanun hükümleri uygulanacak.
Birinci tur seçim sonuçlarının kesinleşmesinden, 2. tur oylamanın sonuçlanmasına kadar, 2. oylamaya katılmaya hak kazanan adaylardan birinin ölümü veya seçilme yeterliğini kaybetmesi halinde; ikinci oylama, boşalan adaylığın birinci oylamadaki oy sıralaması esas alınarak sıradaki adayla doldurularak yapılacak.
İkinci oylamaya tek adayın kalması halinde, bu oylama referandum şeklinde yapılacak. Aday, geçerli oyların çoğunluğunu aldığı takdirde cumhurbaşkanı seçilmiş olacak. Cumhurbaşkanının seçilmesine ilişkin usul ve esasların kanunla düzenlenmesine kadar, Milletvekili Seçimi Kanunu, Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun, Siyasi Partiler Kanunu, Anayasa Değişikliklerinin Halkoyuna Sunulması Hakkında Kanun ile diğer kanunların, maddeye aykırı olmayan hükümleri uygulanacak.
İKİNCİ TUR 10 MAYIS'TA
TBMM Genel Kurulunda, seçimlerin 4 yılda bir yapılması ve cumhurbaşkanının halk tarafından ''5 artı 5'' sistemiyle seçilmesinin de arasında bulunduğu Anayasa değişikliği paketinin 1. turu tamamlandı. 2. turun 10 Mayıs Perşembe günü yapılması bekleniyor.
Star
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
|
|||||
|