İstanbul Kültür Mirası Platformu adıyla biraraya gelen bir grup sivil toplum örgütü, kentin tarihi mirasının korunması için yapılan çalışmaların takipçisi olacaklarını açıkladı. Sivil toplum kuruluşları, UNESCO’nun geçen haftaki toplantısından, basında yer aldığı gibi olumlu bir sonuç çıkmadığına dikkat çekiyor. Yapılan açıklamada, ‘UNESCO Dünya Miras Komitesi’nin aslında İstanbul’un evrensel koruma standartlarına göre korunmadığı kararına vardığı vurgulanıyor. Açıklamaya göre Komite, son dakikada verilen taahhüt ve teminatlar üzerine İstanbul’a 1 Şubat 2011’e kadar ek süre verdi. Bu süre zarfında yeni düzenlemeler yapılması gerekiyor.
Kültür Mirası Platformu’nun açıklamasına göre, İstanbul’un ‘Tehlike Altındaki Miras Listesi’ne düşürülmesı teklifi gündeme gelince Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Kültür ve Dışişleri bakanlıklarının çalışmaları sonucunda İstanbul Belediyesi bir dizi taahütte bulundu. UNESCO da bu taahütlerin yerine getirilmesi için Türkiye’ye ek süre verdi. Kamu, özel, sivil paydaşları bir araya getiren İstanbul Kültür Mirası Platformu, verilen taahhütlerin uygulanmasını izleyip, yapılacak çalışmalara dahil olmak niyetinde. Platformda Anadolu Kültür, Arkeologlar Derneği, ICOMOS, İKSV, Mimarlar Odası gibi onyedi sivil toplum kuruluşu yer alıyor.
1985 yılında Dünya Kültür Mirası listesine giren İstanbul’un, eski evlerin, surların korunması, kentsel dönüşüm planlamaları ve özellikle Haliç’e yapılacak köprü nedeniyle ‘Tehlike Altındaki Dünya Mirası’ listesine alınması söz konusu.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...