TRABZON
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümünden 3 öğrenci, geliştirdikleri "Seralarda toprağın nem ve sıcaklık bilgilerinin uzaktan takibi ile akıllı sulama sistemi" ile üreticilere sera içinde birçok işlemi bir arada sunuyor.
Proje danışmanı Yrd. Doç. Dr. Hakan Kahveci gözetiminde, son sınıf öğrencileri Mert Kolukırık, Ertuğrul Ustaömer ve Bilge Nur Taşdelen tarafından bitirme tezi olarak hazırlanan sistem, üreticilere adeta seraya sadece ekim ve hasat dönemlerinde girme imkanı tanıyarak, ürün verimliliğinin artırılmasına ve tarım ilacının kullanılmamasına da katkı sağlıyor.
Proje yürütücüsü Mert Kolukırık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, seralarda bitkilerin büyümesi ve gelişmesi için uygun iklimin oluşmasının, sera içinde sıcaklık, bağıl nem, güneş ışınımı gibi değişkenlerin kontrol altına alınmasıyla sağlanacağını söyledi.
Sera içinde olması istenen iklimsel verilerin, sera dışındaki güneş, sıcaklık, yağmur gibi etkilerden dolayı sürekli değiştiğini de dile getiren Kolukırık, bu kapsamda oluşturdukları sistemin tam otomatik olarak çalıştığını belirtti.
Kolukırık, oluşturdukları sistemle sulama ve iklimlendirme yaptıklarına işaret ederek, "Akıllı sulamayı toprağın nem bilgilerine göre yapıyoruz. Toprak nemi istediğimiz seviyenin altındaysa sulama sistemimiz çalışıyor ve toprağa ozonlu su veriyoruz. Toprağa ozanlı su vermedeki amacımız toprağın minerallerini ve azotla olan ilişkisini maksimum düzeyde tutarak, çok daha verimli halde ürün yetiştirmek. Ayrıca iklimlendirme yapıyoruz. Onu da eğer sera ortamı çok sıcaksa ve istediğimiz değerin çok üzerindeyse, havalandırma sistemimiz çalışıyor. Havalandırma sistemimiz devreden çıktıktan sonra da sistemin yenilik unsuru olarak ozon jeneratörüyle ortama ozon veriyoruz."şeklinde konuştu
"Her bölgede her ürünü yetiştirmek için böyle bir sistem geliştirdik"
Ortama ozon vermedeki amaçlarının da zararlı parazitleri, mikroorganizmaları, haşereleri, tarım ilacı kullanmadan yok etmek olduğunu vurgulayan Kolukırık,"Bu şekilde tarım ilacı kullanmamış oluyoruz ve ürünler ve bitkiler için çok daha elverişli ortam hazırlıyoruz. Ayrıca ısıtma sistemimiz eğer sera ortamı çok soğuksa ki belli bir derecenin altındaysa bunu 10 derece olarak belirledik, ısıtma sistemimiz çalışıyor. Bunun dışında aydınlatma sistemimiz var. Bu aydınlatma sistemimiz karanlık havalarda bitkinin fotosentez yavaşlatma durumu olabiliyor, bu durumu engellemek ve bitkinin büyümesini hızlandırmak için aydınlatma sistemi ile mavi led döşedik."dedi.
Kolukırık, aydınlatma sisteminin mavi ledlerle çalıştığını belirterek, "Yaz aylarında da öğlen 12 ile 4 arasında güneş ışınlarının çok dik geldiği açılarda, seranın aşırı ısınması önlemek için gölgelendirme sistemimiz var. Bu sistemle perdeyi kapatarak güneş ışınlarının olumsuz etkilerini de önlemiş oluyoruz. Seranın bu şekilde aşırı ısınmasının da önüne geçmiş oluyoruz." dedi.
aa
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |