Avrupa'nın önde gelen bankalarından Royal Bank of Scotland (RBS), müşterilerine yönelik olarak hazırladığı raporda, gelecek 3 ay içerisinde piyasalarda resmen çöküş beklediğini duyurdu.
ABD'de başlayan ve tüm dünyayı etkisi altına alan mortgage krizini, bundan yaklaşık 2 yıl önce yayımladığı analizlerle öngören RBS'nin analisti Bob Janjuah tarafından hazırlanan raporda, "Durum artık merkez bankalarının kontrolünden çıktı, küresel ekonomik yavaşlama hızlanacak, resesyon yayılacak ve şirket bilançoları bundan olumsuz etkilenecek. ABD borsalarında S&P endeksi 2008 yılının eylül ayına kadar yüzde 22 düşer" dendi.
RBS'nin müşterilerine gönderdiği bilgi notunda, "Nakdin, kral olduğu bir döneme giriyoruz" diyen Janjuah, şu öngörülerde bulundu:
* Geçen yıldan bu yana düşen borsalar kendilerine gelemiyor. Kredi piyasaları birer birer batıyor. Küresel ekonomik büyüme yavaşlarken enflasyon kontrolden çıktı. Fiyatlar denetimsiz bir şekilde artıyor.
* Özellikle önümüzdeki 3 ay için çok berbat bir dönem kapımızda. Son günlerde tek iyi haber, petrol fiyatlarındaki kısmi düşüş. Enflasyon, yatırımın düşmanıdır. Bu yüzden dünya enflasyonla mücadele için daha düşük büyüme oranlarına razı olmak zorunda.
* ABD Merkez Bankası FED, şu an panik içinde, aslında ne yapacağını bilemiyor. Piyasa indirim bekliyor, FED de faizleri indiriyor. Başka da bir şey yapamıyor. FED de, Avrupa Merkez Bankası da, tek seçenekli bir seçimle karşı karşıya. Petrol, gıda fiyatlarıyla birlikte işsizlik oranları da artarken bankalar kredileri kesemezler.
Monaco'daki GAIM uluslararası hedge fonları konferansında konuşan Hedge Fund şirketi Paulson & Co. kurucusu John Paulson ise kredi krizi nedeniyle küresel olarak yazılacak zararların IMF'ın tahmini olan 945 milyar doların üzerine çıkacağını ve 1.3 trilyon doları bulacağını söyledi. Paulsoni "Şu ana kadar zararların üçte biri yazıldı. Daha birçok sorun var ve bunlar yıl boyunca hissedilmeye devam edecek. Henüz istikrar işaretleri görmüyoruz" dedi.
Subprime ipotek krizinin başlamasından bu yana banka ve diğer mali kuruluşların yazdıkları zararlar, 395 milyar doları buldu.
ABD'nin düşen konut fiyatlarının tüketici harcamalarında azalmaya neden olması nedeniyle durgunluğa sürüklendiğini söyleyen Paulson, yılın ikinci yarısının, ekonomik yavaşlama 2009´a doğru taşınırken, daha da kötü geçeceğini öne sürdü.
Konut piyasasında stres işaretlerinin hızlandığına da işaret eden Paulson, kendisinin menkul kıymet fiyatlarının düşeceği yolunda işlem yaptığını kaydetti.
"Kendimi ayı veya boğa olarak görmüyorum. Ben bir realistim" diyen Paulson, bankaların borçları gibi zor durumdaki menkul kıymetleri satın almayı planladığını da belirtti, bu borçları "10 trilyon dolarlık fırsat" olarak niteledi.
İpoteke dayalı borçları satın almak için zamanın erken olduğunu da kaydeden Paulson ancak bunlarda da, yıl içinde fırsatlar gördüğünü söyledi.
Paulson´un görüşleri, GAIM konferansına katılan diğer hedge fonu yöneticilerince de kabul görüyor. Toplantıya katılan bin 300 kişi arasında yapılan ankette, yüzde 80 oranında kredi krizinin süreceği yolunda görüş çıktı.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...