İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Adana gibi kentlerimizde kimi kitabevlerinin salgın yüzünden kepenk kapatması Üvercinka dergisinin dağıtım sıkıntısı yaşamasına yol açtıysa da yayın yönetmeni Seyyit Nezir’in sosyal medyada olayı yansıtması üzerine, Süleyman Yağız’ın duyuruları sonrasında Barış Erdoğan, Hasan Balcı ve Halil Çamay’ın çağrılarıyla yükselen imece ülke çapında zincire dönüşerek yankılandı.
Kitapsan, Turhan Kitabevi, İlhan İlhan, emekkitap.com ve Kırmızı Kedi kitabevlerinin yanı sıra 30’u aşkın yazar ve okurun dergiyi bulundukları kentlerde okura ulaştırmak üzere kargoyla dergi talep etmeleri sonrasında basımevindeki dergilerin tümü Pazartesi günü okurla buluşma şansı yakaladı.
Virüslerin Valsi
Nisan 2020 tarihli 66. sayısında doğa - insan karşıtlığının sorgulandığı Virüslerin Valsi kapağıyla çıkan Üvercinka dergisi; Barış Erdoğan’ın Mucize Deli(l)leri denemesi, Ayten Demirağ, Fatma Aras, Halit Özboyacı, Mehmet Tektemur, Selami Şimşek, Sevim Yazar, Süleyman Yağız, Ümit Öztürk ve Turgut Tan’ın şiirlerinin yanı sıra Aydan Ay’ın Virüsle Beş Çayı öyküsüyle açılıyor. Uluer Aydoğdu evrenin yapısal gizemini çözümlemeye yöneldiği Tek Parça Çoğulluk yazısıyla gerçekliğe çarpıcı bir bakış getiriyor.
Dergide Bilgin Güngör, Bedri Rahmi’nin Şiirinde Mekânın Romantik Poetikasını incelerken; Emrah Sönmezışık, Şiirin Sahipsizliği ve Yeni Şairanelik yazısında yine özgün fikirler sergiliyor. Fethi Demir, Türk Şiirinde
Devrimci Romantik Poetika Denemesi olarak ülkemiz şiir tarihindeki poetik çaba ve girişimler karşısında Yenibütün’ün anlamını irdeliyor; Cezmi Güntay, Kovid - 19’un Nedeni ve Komplo Kuramları yazısında, post-insana hazırlık niteliğindeki 5G ve Yapay Zekâ çalışmaları üstüne tartışmalara değinerek Yenibütün’ün bu bağlamdaki güncelliğini de işaret ediyor.
Halûk Cengiz, Homurdanmalar’da bu ay Orhan Pamuk ve TEDA ilişkisine dair çarpıcı ipuçları verirken; Mustafa Günay, Nisa Leyla’nın son kitabını Aşk ve Ölümün İmgeleriyle Dar Paçalı Dizeler başlığıyla inceliyor. Beytullah Kılıç, Mehmet Tektemur’la söyleşisini, Şiire Hayat Hayata Şiir Karıştıralım başlığıyla sunuyor. Meliha Yıldırım, Hasibe Ayten’in Hayat Kısa Kuşlar Uçuyor kitabını değerlendirirken 50 yıl öncesine ışık tutuyor.
Ahmet Özer; Köy Enstitülerinin 80. Yılında Bir Eğitim Çınarı: Ahmet Gürsoy röportajında, Gürsoy’un yaşamını panorama içinde sergiliyor. Mehmet Akkaya, Foucault’dan yola çıkarak Hukuk ve Hapishane Gerçeği’ne eğiliyor. Olcay Bağır, Küresel Köy ve Fastfood’da emperyalizmin dayattığı tek tip beslenmenin sağlığa aykırılığını vurgularken; dergide Bilgin Güngör’ün Emperyalizm ve Türk Yazarı kitabının tanıtımı da yer alıyor. Işıl Madak Kaya, Git Gel’de parmaklarımızı; Cem Bayındır, Yalnızlık Kenti’ni içli duyarlıklarla anlatıyor. Ahmet Zeki Yeşil, Omuza Alma Ekibi’nde kadın politikacıyı bekleyen sürpriz ikiyüzlülükleri mizahi bir anlatımla ortaya koyuyor.
Yazı dizileri ve şiirler
Turgut Tan, geçmişte kalan edebiyata bakışlarını AnıGünlükler’de naiv bir söylemle sürdürüyor. Tuğrul Çutsay, Modern Türk Resmi’nde D Grubu’nun yerini belirleyen yazı dizisinin son bölümünü Nerde Yerel Nerde Batılı başlığıyla sunuyor. Ahmet Üresin, Damar Orhan Özgül, Fatma Başural, Gazanfer Eryüksel, Gönül Tokayeva, Halil Çamay, İbrahim Ağören, Mehmet Tektemur, Melahat Babalık, Nihat Kemal Ateş, Uğur Olgar, Yusuf Ferhat, Zafer Yalçınpınar Üvercinka’yı şiirleriyle zenginleştiren imzalar...
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...