Stres, beslenme şekli ya da genetik özellikler gibi birçok neden ile tüm dünyada kalp rahatsızlıkları sıkça görülüyor. Kalp krizi, kalbi besleyen damarlardan bir tanesinin tıkanıp ve o bölgedeki kalp kasının yeteri kadar kan ve dolayısı ile oksijen alamamasından kaynaklanıyor. Tedavi, yani damarın açılması ne kadar geç olursa, kalbin kas dokusu o kadar fazla zarar görüyor. Kardiyoloji Uzmanı Dr. Murat Şener kalp krizi hakkında bilgiler verdi.
KALP KRİZİNDEN KENDİMİZİ NASIL KORURUZ?
Her yıl pek çok kişi kalp krizi nedeniyle yaşamını yitiriyor. Bunun en önemli nedeni özellikle kalp krizinden korunma konusunda eksik olmamız. Rakamlar, son yıllarda kalp krizi vakalarının oldukça arttığını gösteriyor. Kalp damarlarındaki tıkanma ve daralma kalp krizini etkileyen en önemli faktörler arasında bulunurken eskiden yaşlı hastalığı olarak bilinen kalp krizinin son yıllarda gençleri de tehdit ettiğini belirtmek gerekiyor.
Sağlıklı Beslenme
Kalp hastalıklarının kalp krizi risklerini azaltmak için alabilecekleri en iyi önlem, direkt olarak kalbe zararlı gelen yiyecekleri vücuda almamalarıdır. Sağlıklı ve düzgün bir beslenmeyle hem riskleri azaltabilir hem de kalp sağlığınızı yıllar boyunca iyi bir şekilde koruyabilirsiniz. Ölçülü bir şekilde yemek yemek ilk başta alınabilecek önlemlerden biridir. Katı yağlar, özellikle kızartma yağları direkt olarak kalbi olumsuz etkiler. Bu yağlar yerine sıvı yağların alınması damar tıkanıklığına karşı daha doğru bir hareket olacaktır.
Spor
Genetik, yaş ve cinsiyet gibi faktörler de kalp krizini etkilemektedir. Düzenli spor yapmak, hareketli bir hayata sahip olmak bu nedenle çok önemli… Spor yapan bir bedenin yaşlanması oldukça yavaşlar ve hücre yenilenmesi daha rahat olur. Hareketli olmak, direkt olarak genetik özelliklerimizle barışık olmamızı sağlar. Tüm sağlık sorunlarının temelinde genellikle düzensiz bir beslenme alışkanlığı ve egzersizin olmadığı bir yaşam tarzı vardır.
Sağlıklı Yaşam
Sigara, alkol gibi zararlı alışkanlıklar da yine kalp krizi riskini artırmaktadır. Bu tür alışkanlıklar ve hareketsiz yaşam direkt olarak kalbin çalışma hızını azaltır. Özellikle kadınların menopoz öncesinde sigarayı bırakmasının kalp krizi riskini azalttığı çalışmalarda belirtilmiştir. Öte yandan aşırı tuzlu yiyeceklerden uzak durmak ve şekeri de mümkün olduğunca azaltmak kalbin normal çalışma temposunu düzene sokacaktır. İçki tüketiminin azaltılması ya da direkt olarak içkinin bırakılması da kalp krizi risklerini azaltır.
KALBİNİZ ALARM VERİYOR OLABİLİR!
Kalp spazmı temelde kalp dokusunu besleyen atardamarların kasılmasına bağlı olarak kalbi yeteri kadar besleyememesi sonucu oluşur. Kalp krizindeki gibi göğüste şiddetli ağrı yapar.
Kalp spazmı istirahat halindeyken de görülebildiği gibi daha çok efor sarfederken karşımıza çıkar. Ağrı, kalpte baskı, yanma veya sıkışmayla karakterizedir. Kardiyoloji Uzmanı Dr. Murat ŞENER kalp spazmı belirtilerini anlattı, önemli uyarılarda bulundu.
KALP SPAZMI BELİRTİLERİ NELERDİR?
• Sıkıntı, daralma , nefes darlığı
• Sıkışma ve baskı hissi
• Ağrı
Ağrı hissi çoğunlukla göğüsün ortasında başlayıp kollara, boyuna, sırta ve çeneye doğru ilerler.
Kısa sürelidir. (5-10 dakika) Genellikle fiziksel hareket, fiziksel zorlanma, heyecan, stres, üzüntü ve fazla yemek yeme durumlarından sonra oluşur. Sıklıkla istirahat halindeyken durulur. İstirahat sırasında spazm geçirilmesi daha ciddi bir durumdur. Ağrı keskin değildir; daha çok sıkışma, baskı, yanma veya huzursuzluk şeklinde hissettirir. Nefes alıp vermenin ağrıyı azaltıcı bir özelliği yoktur; kişi refleks olarak nefes alıp verir.
Kalp spazmı ile kalp krizi aynı mantıkta meydana gelir diyebiliriz. Belirtileri de birbirine benzer. Eğer kalp spazmı 20 dakika kadar sürerse kalp krizine işaret edebilir. Başka bir ifadeyle kalp spazmı kalp krizinin öncüsüdür ve dikkat edilmelidir.
KALP SPAZMI TANI VE TEDAVİSİ NEDİR?
Kalp spazmı belirtileriyle kardiyoloji uzmanına başvurduğumuzda EKG ve Efor testi uygulanır. Çıkan sonuçlara göre teşhis konulur. Tedavi ilaçlarla ya da kalp spazmına neden olan hastalıkları tedavi etmek için anjiogram, anjioplasti ve ameliyatla sağlanır. Kalsiyum kanal blokleri de spazmaları önlemeye yardımcı olabilir. Doktorunuz hangi tedaviyi uygun görürse ona uyun ve doktor önerisi olmadan ilaç kullanmamanız gerektiğini unutmayın. Öte yandan kalp spazmını önlemek için birtakım davranış değişikliklerini uygulayabilirsiniz:
• Sigara ve alkolden uzak durmak.
• Sağlıklı beslenmek. Yağlı, tuzlu, kızarmış, işlenmiş gıdalardan uzak durmak
• Fazla kilolardan uzak durmak
• Her gün düzenli olarak doktorun tavsiye ettiği sporları uygulamak
• Diyabet, yüksek kolesterol ve yüksek kan basıncı gibi hastalıkları tedavi ettirmek.
HİLAL BÜYÜKKAYA/ TURKTIME
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...