Pandeminin ardından dünyada ve Türkiye’de depresyon vakalarının hızla arttığını söyleyen Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi’nden Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Semra Baripoğlu “Kovid pandemisi ve yarattığı sosyoekonomik olumsuzlukların etkisiyle ruhsal hastalıklarda ciddi bir artış yaşanıyor. Klinik pratikte, ayaktan polikliniklere başvuruda ve yatış gerektiren hastalık tablolarında artış görülüyor. Maalesef genç, ergen, ileri ve tüm yaş gruplarında bir artış mevcut” dedi.
SON DÖNEMDE BÜYÜK ARTIŞ
Depresyonun kadınlarda yüzde 8-12, erkeklerde yüzde 2-4 oranında görüldüğünü kaydeden Baripoğlu, “Kadınlarda erkeklerden iki kat daha fazla görülür. 17-25 yaş aralığında görülme oranı daha da yüksek” ifadelerini kullandı. Baripoğlu, bu nedenle antidepresan kullanımının da yaygınlaştığını kaydederek, “Resmi açıklamalara göre ülkemizde 2019’da antidepresan satışları yaklaşık 50 milyon kutuyken 2020’de 55 milyon, 2021’de ise 60 milyon kutuya dayandı” bilgisini verdi.
Tüm dünyadaki araştırmaların pandemide, depresyon ve kaygı bozukluklarında 3-4 kat artış olduğunu ortaya koyduğunu vurgulayan Baripoğlu, antidepresanların psikiyatri uzmanının tanıyı koyması ile doktor kontrolünde kişinin hayatına girmesi gerektiğinin altını çizdi. Baripoğlu, kontrolsüz kullanıma karşı şu uyarılarda bulundu:
“Kişi kendi kendine etraftan duyarak antidepresan kullanımına başlamamalıdır. Uzman kontrolü olmadan antidepresan kullanmak ciddi olumsuz sonuçlar doğurabilir. Karaciğer ile ilgili problemler, kalp ritim sorunları, böbrek fonksiyonlarında sorunlar, kan tablosunda bozulmalar, duygudurum dalgalanmaları, hipomani-mani dediğimiz duygudurum yükselmesi belirtileri ortaya çıkabilir.”
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...