E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Vatandaşın finansal işlemleri güvende! 

Uzmanlar, sızdığı iddia edilen kimlik bilgileriyle banka hesaplarının boşaltılması, internet bankacılığı, ATM'den para çekme, kredi kullanma gibi finansal işlemlerin yapılmasının mümkün olmadığına dikkati çekiyor.

9.04.2016 - 13:52
Vatandaşın finansal işlemleri güvende!

Türk vatandaşlarına ait kimlik bilgilerinin sızdırıldığı iddiası gündemdeki sıcaklığını korurken, vatandaşlar "Acaba banka hesabım boşaltılır mı? Kredi kartım kopyalanır mı? Sahte nüfus cüzdanı çıkarılır mı? Bu sahte cüzdanla şirket kurulur mu?" gibi sayısız soruya cevap arar duruma geldi.

Uzmanlar, servis edildiği iddia edilen datalarda kimlik seri numarası, kimlik numarası, kütük ve aile sıra numarası gibi bilgiler ile o kişiye ait fotoğrafın yer almadığını, bu nedenle sahte kimlik üretmenin kolay olamayacağını ifade ediyor.

Özellikle kayıp kimlik başvurularında muhtarlar başta olmak üzere nüfus memurlarının çapraz sorgular yapmak suretiyle o kişinin beyanının gerçek mi yoksa sahte mi olduğunu kolayca anlayabileceğini belirten uzmanlar, nüfus cüzdanı olmadan herhangi bir bankadan hesap açılması ya da kredi başvurusu gibi finansal bir işlem yapılmasının imkan dahilinde olmadığını vurguluyor.

Dolandırıcıların vatandaşları uydurdukları senaryolarla kendilerini bankadan, kamu kurumundan ya da güvenilir bir kuruluştan aradıklarına ikna edebileceğini dile getiren uzmanlar, böylece vatandaşlardan daha fazla bilgi edinme yoluna gidilebileceğini kaydediyor.

Bu bilgilerin, kart bilgisi, SMS yoluyla gelen bir şifre, kredi kartı şifresi gibi herhangi birisi ile paylaşılmaması gereken veriler olabileceğini dile getiren uzmanlar, sızdığı iddia edilen bilgilerle banka hesaplarının boşaltılması, internet bankacılığı, ATM'den para çekme, kredi kullanma gibi finansal işlemlerin yapılmasının mümkün olmadığına dikkati çekiyor.

"Bir takım telefon ve SMS'lere itibar etmeyin"
AA muhabirine konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, kimlik bilgilerinin çalınması ile ilgili, vatandaşları bir takım telefon ve SMS'lere itibar edilmemesi konusunda uyardı.

Ayrıca, gerek internet bankacılığı, gerekse kimlikle yapılan işlerde bankaların sadece bir kimlik ya da şifre ile işlem yapmadığını vurgulayan Akben, arada birkaç kontrolün daha olduğunu kaydetti.

Akben, birçok bankada kontrollerin çift gittiğini belirterek, "İnsanlar öyle bir kimlik numarası ya da isim-soyisim yazarak para çekme ya da hesap açma gibi bir şeylerden faydalanamıyor, öyle bir şey yok." ifadelerini kullandı.

AA

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sanayi üretimindeki yıllık artış!
Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi şubatta bir önceki yılın ...
İstanbul-Ankara arası 1.5 saate inecek
İstanbul Ankara arası yolculuk süresini 4 saatten 1,5 saate indirecek ...
Benzinde 3 kuruşluk indirim!
Akaryakıt dağıtım şirketleri, bu gece yarısından itibaren geçerli olmak ...
 
Devlet 3 kere sorup yardımı kesecek!
İşkur, sosyal yardım alan ailelerde çalışabilecek yaşta olanlara eğitim ...
Moody's, Türkiye'nin notunu değiştirmedi
Uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin "Baa3" ile "yatırım ...
Altın fiyatları ne kadar oldu? Çeyrek, yarım, tam...
Dün 114,24 liraya kadar yükselen altının gram fiyatı, şu dakikalarda 113,40 ...
 
New York borsası yükselişle kapandı
New York borsası, petrol fiyatlarındaki hızlı yükselişle haftanın son ...
BIST günü yüksek puanda tamamladı!
Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, günü yüzde 1,65 yükselişle 82.502,11 puandan tamamladı.
Ukraynalı turist akını yaşanacak!
Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Timur Bayındır, bu yıl Ukrayna’dan ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Türkmenistan
İstanbul Başakşehir
Euro
uefa
madenci
Emre Belözoğlu
karadeniz
İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin
yusuf ziya özcan