Suriye'de, iç savaştan önce inşaat mühendisi olarak çalışan Navaf Abo Rashed ve resim öğretmeni eşi Hala Halabi, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduktan sonra mesleklerini yapabilmenin hayalini kuruyor.
Şam'da oturdukları evin ve iş yerlerinin bombalanması sonucu mağdur olan aile, 2 yıl önce Edirne'ye yerleşti.
Ailesinin geçimini sağlayabilmek için farklı alanlarda çalışan çift, vatandaşlık tartışmaları dolayısıyla Türkiye'de mesleklerini icra etme konusunda umutlandı.
Rashed, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iş yerinin hava saldırısı sonucu yıkıldığını ve işsiz kaldığını söyledi.
Suriye'deki savaşta akrabalarının ve arkadaşının hayatını kaybettiğini belirten Rashed, "Üç oğlum var. Onlar savaştan önce Avrupa'ya üniversite eğitimi görmeye gitmişti. Şimdi oradalar. Biz de canımızı kurtarmak için Türkiye'ye geldik. İki yıldır Edirne'de yaşıyoruz. Burası huzurlu ve mutlu bir yer. Doğduğumuz topraklarda şimdi savaş var ve insanlar canlarını zor kurtarıyor. Biz de burada hayatımızı kurmaya çalışıyoruz. Türk insanı dost canlısı ve misafirperver" diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın vatandaşlık açıklamasından sonra yaşama dair umutlarının artığını belirten Rashed, şöyle devam etti:
"Burada ailemin ihtiyaçlarını karşılamak için çeşitli işlerde çalıştım. Şu anda bir iş yapamıyorum. Yıllarca evler, iş merkezleri, okullar ve yaşam merkezleri inşa ettik. İnşaat mühendisi olarak Şam'daki bir çok yapıya elim değdi. Ama şu anda bombalardan dolayı o yaptıklarımız yerle bir. Hep gözyaşı, hep acı... Ben de savaşta sol gözümü kaybettim. Bu şekilde hayatıma devam ediyorum. İnşaat mühendisi olarak işimde profesyonel olduğumu düşünüyorum. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Suriyelilere vatandaşlık verilmesiyle ilgili açıklama yaptı. Bu beni ve eşimi çok mutlu etti. İkimiz de işimizi yapabileceğimize dair umutlandık. Hayallerimize kaldığı yerden devam etmeyi umutlu şekilde bekliyoruz. Buranın vatandaşı olursak o binaları ve evleri burada da yapmak istiyorum."
"Öğrencilerimi çok özledim"
Rashed'in eşi Hala Halabi ise Suriye'deki öğrencilerini çok özlediğini bazen onlarla sosyal medya üzerinden konuştuğunu anlattı.
Sokağa her çıktıklarında ölüm korkusuyla karşı karşıya kaldıkları günleri acıyla hatırladıklarını dile getiren Halebi, şunları kaydetti:
"Canımızı Türkiye'ye borçluyuz. Ocağımız tütüyor, burada mutluyuz. Zor günler geride kaldı. İki yıl önce ne yapacağımızı bilmiyorduk, şimdi hayal kurmaya, mutlu olmaya çalışıyoruz. Suriye'de 25 yıl resim öğretmeni olarak görev yaptım. Öğrencilerimi çok özledim. Öğretmenlik yaptığım zamanları çok özledim. Öğrencilerimle sosyal medya üzerinden konuşuyorum. Onlar bana fotoğraflarını gönderiyor. Hasret gidermeye çalışıyorum. İyi bir eğitim aldım öğretmen oldum, yıllarca mesleğimi yapım. Çok sayıda öğrenci yetiştirdim. Şimdi vatandaşlığa alınırsak öğrenci yetiştirmeye devam etmek istiyorum."
Halebi, Suriyelilere kucak açan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür etti.
AA
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...