İşadamlarının yurtdışına çıkışta yaşadığı vize zorluğu aşılıyor. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, işadamlarının vize sorununu çözmek konusunda kararlı olduklarını belirterek, "Adım adım sona doğru gidiyoruz" dedi. YurtdışIna çıkan tüccarların ve işadamlarının Schengen vizesini uzun süreli ve çok kısa sürede alabilmeleri için başlattıkları girişimler üzerine, Alman Büyükelçiliği'nin kendisini aradığını belirten Yalçıntaş, "Bu konuda Schengen ülkeleri bir karara varmış. Bunu görüşmek için Almanya'nın İstanbul Başkonsolusu ile ocak ayı başında bir araya geleceğim. Yakında kamuoyunun karşısına bir formülle çıkacağız" dedi. Birçok ülkeye vize başvurularını İTO olarak yürüttüklerini belirten Yalçıntaş, üyelerinin en büyük zorluğu AB ülkelerinde yaşadıklarını söyledi. Yalçıntaş, bu konudaki çalışmalarını şöyle anlattı: "İstanbul'daki başkonsolosluklarla görüştük. Ardından Ankara'daki büyükelçiliklerle yazıştık. Sonra da Brüksel'de bu işle sorumlu komiserleri ziyaret ettik. Bütün bu girişmler sonuç verdi."
3 TALEBİMİZ VAR
İşadamlarının vize alırken yaşadığı sıkıntılara dikkat çeken Murat Yalçıntaş, "Vize başvurusu uzun sürüyor. Müracatta 15 gün sonrasına randevu veriliyor. Oysa, ticaret anlık bir şey. 15 gün içinde mal alınır, satılır. Ayrıca istenilen belgeler çok fazla ve lüzumsuz. Diğer bir sıkıntı ise verilen vizelerin kısa ve bir defaya mahsus olması" diye konuştu. "Bu sorunun çözülmesi için 3 talebimiz oldu" diyen Yalçıntaş, şöyle devam etti: "Birincisi, işadamlarımızın başvurularının kısa sürede sonuçlandırılmasını istiyoruz. '2-3 gün içinde vizeyi ya verin ya da vermeyin' diyoruz. İkincisi, bu işlem İTO üzerinden olsun. Çünkü tüccar hakkında bütün bilgiler odamızda mevcut. Bu bigileri size sunalım ve işadamlarımızdan lüzumsuz belgeler istemeyin. Üçüncüsü işadamlarımıza uzun süreli (örneğin 5-10 yıllık) vize verin, kapınızı sürekli aşındırmayalım diyoruz."
AB RUHUNA AYKIRI
Yaşanılan vize eziyetinin AB ruhuna aykırı olduğunu vurgulayan Murat Yalçıntaş, "Avrupa Birliği'nin asıl amacı üye ülkeler arasında ticareti geliştirmek. Benim işadamım oraya gidemezse, ticareti nasıl geliştireceğiz. Malların serbest dolaşımı deniyor ama siz o malı satacak insana dolaşım hakkı vermiyorsunuz. Biz ticareti nasıl geliştireceğiz. Burada haksız rekabet var. Bu durum serbest dolaşım hakkına ve rekabetin eşitlik ilkesine aykırıdır. Ticareti geliştirme prensiplerine aykırıdır" şeklinde konuştu.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...