Wi-Fi cihazları kanser yapıyor! Kablosuz internet kanser mi yapıyor? İngiliz sigorta devi Lloyd's, elektromanyetik radyasyonlar sonucunda oluşan sağlık sorunlarını sigorta kapsamından çıkardı. Sigorta devinin bu kararı; 'Wi-Fi ağlarının hayati risk taşıdığının itirafı' olarak nitelendirildi.
Günümüzde internetin olmadığı alan neredeyse yok gibi. Evde, okulda, kafede, işyerinde hatta toplu taşımalarda bile Wi-Fi (kablosuz internet) mevcut. İnternete erişim imkanı ilk bakışta güzel görünse de olayı başka bir açıdan da değerlendirmek gerek; sağlık.
Wi-Fi sağlığımızı tehdit ediyor tartışmasını İngiliz sigorta devi Lloyd's çok uyanık bir hamleyle başlattı. Lloyd's, doğrudan veya dolayı olarak maruz kalınan elektromanyetik radyasyonlar sonucunda oluşan sağlık sorunlarını sigorta kapsamından çıkardı. Yani maruz kaldığınız radyasyon sizi hasta yaparsa sağlık sigortası bunu karşılamıyor.
"Wİ-Fİ CİHAZLARI KANSEROJEN TEHLİKE SAÇIYOR"
Sigorta devinin bu kararı araştırılmaya başlandığında kararın arka planında kablosuz internet bağlantısının olduğu öğrenildi. Zira 2011 yılında Dünya Sağlık Örgütü'nün de belirttiği üzere Wi-Fi cihazları, 2B sınıfında insanlar için kanserojen tehlike saçıyor.
"TARTIŞMA BİTMİŞTİR: Wİ-Fİ CİHAZLARI SAĞLIĞA ZARARLI"
İsveç'in başkenti Stockholm'de bulunan Karolinska Enstitüsü nöroloji profesörü Olle Johansson'a göre tartışma çoktan sona erdi: “Wi-Fi cihazlarından kaynaklanan muhtemel sağlık sorunları olağanüstü bir şekilde genişledi. Beyin tümöründen lösemiye, hafıza kaybından konsantrasyon eksikliğine kadar birçok şikayet görülebilir. Dünyadaki radyasyon limiti çılgın bir şekilde yükseldi. Bu rakamın, 18. yüzyılda olduğundan 1 kuintilyon kat daha yüksek olduğu öngörülüyor. Sadece Wi-Fi olarak düşünmeyin. Etrafımızda her yerde radyo dalgaları var ve bunların insan ve hayvanların sağlığını çok ciddi şekilde etkilediğini biliyoruz.”
Wi-Fi (İngilizce: Wireless Fidelity, Türkçe: Kablosuz Bağlantı Alanı) kişisel bilgisayar, video oyunu konsolları, dijital ses oynatıcıları ve akıllı telefonlar gibi cihazların kablosuz olarak internete bağlanmasını sağlayan teknolojidir.
Wi-Fi ürünlerin kablosuz bağlantı sağlayabildiğini gösteren bir uyumluluk göstergesidir ve IEEE 802.11a, IEEE 802.11b, IEEE 802.11g, IEEE 802.11n ve IEEE 802.11ac standartlarına göre belirlenir.
Wi-Fi dizüstü bilgisayarlar, PDAlar ve diğer taşınabilir cihazların yakınlarındaki kablosuz erişim noktaları aracılığıyla yerel alan ağına bağlanabilmesini sağlar. Bağlantı, kablosuz erişim noktaları ve cihazın ortak desteklediği, IEEE 802.11 protokolüne bağlı olarak 2.4 GHz veya 5 GHz radyo frekansında gerçekleştirilir. Veri, CSMA/CA (Carrier sense multiple access with collision avoidance) protokolüne uygun gönderilip alınır ve böylece paketlerin iletimi sırasında hata oluşması sorunu çözülür.
Wi-Fi; kişisel bilgisayar, akıllı telefon, oyun konsolu ve dijital işitsel cihazların kablosuz ağ sahası içerisinde internete bağlanmasını sağlayan bir teknolojidir. Wi-Fi'ın erişim noktaları, bir oda gibi küçük alanlardan, birkaç milkarelik geniş alanlara kadar etki edebilir, buralarda internet erişimini sağlayabilirler. Ev ve ofislerdeki özel kullanımının yanında kamuya ait alanlarda da ücretsiz olarak veya diğer ticari şekillerde kullanılmaktadır. Havaalanları, otel ve restoran gibi yerlerde genel olarak bu hizmet ücretsiz olarak sağlanmaktadır. 2008'den bu yana 300 metropolitte Wi-Fi (Muni-Fi) projesi başlamıştır.
Üstünlükleri
Lisans gerektirmeyen frekanslarda çalışır
Ağ için kablolama gereksinimi yoktur, böylece kablo çekilemeyecek binalarda veya binalar arası bağlantılarda kolaylık sağlar.
Diğer kablosuz çözümlere göre çok daha ucuz ve kolay alınıp kurulabilir.
Birden çok kablosuz erişim noktası kullanılan ağlarda kablosuz dolaşım ile kablosuz iletişim kesilmeden bir erişim noktasından diğerine geçiş yapılabilir.
WEP, WPA ve benzeri kablosuz şifreleme yöntemleri veya IEEE 802.1x gibi yetkilendirme yöntemleriyle çeşitli güvenlik seçenekleri sunar.
Wi-Fi Global bir standart kümesidir, dünyanın her yerinde aynı şekilde çalışır.
En son, yeni bir güvenlik standardı, Wi-Fi Protected Setup, kolaylıkla Internet'e bağlanmak için sınırlı grafiksel kullanıcı arayüzüne sahip cihazlar gömülü sağlar. Wi-Fi Protected Setup 2 tip yapılandırmaya sahiptir: Düğme aracılığı ile yapılandırma ve PIN ile yapılandırma. Bu gömülü cihazlar da Şeylerin Internet denir ve düşük-güç, pille çalışan gömülü sistemler vardır. GainSpan gibi gömülü Wi-Fi, Wi-Fi üreticilerin tasarım yongaları ve modülleri bir dizi.
Menzili
Wi-Fi ağlarının menzili kullanılan ortama göre oldukça değişik mesafelere ulaşmaktadır. Bu sinyal kalitesinin çevredeki yapılara bağlı olarak düşmesiyle alakalı bir durumdur. Sinyal seviyesindeki düşüş ile hız kaybı da oluşmaktadır. Teorik olarak 300 mbit olarak ifade edilen hız çevresel faktörlere göre 0 mbit'e kadar düşmekte bu durum da bağlantıda kopmalara neden olmaktadır. Teorik olarak 1.5 km ifade edilen hız kapalı alanlarda ve mevcut engellere bağlı olarak 300 metreye kadar düşmektedir.
Wi-fi İsmi
Wi-Fi ismi Wireless Fidelity'den türetilmiştir, High Fidelity (1930'lardan beri kullanılır) ya da Hi-Fi ( 1950'lerden beri kullanılır)'a benzer şekilde.Wi-Fi şirketi basında ve bültenlerinde sık sık wireless fidelity ifadesini kullanmıştır. Wi-Fi ismi,ilk defa Ağustos 1999'da reklam amaçlı kullanıldı.Interbrand Corporation denilen bir marka danışmanlık şirketi tarafından bulunduğu söylenildi. Belanger ayrıca Interbrand'ın Hi-Fi'dan ilham alarak bir kelime oyunuyla Wi-Fi'ı icat ettiğini ve yin-yang tarzı bir Wi-Fi logosu hazırlandığını da belirtti. Wi-Fi şirketi önceleri Wi-Fi için "Kablosuz Bağlantı için Standart" sloganını kullandı,fakat daha sonra ifadeyi piyasadan kaldırdı. Buna rağmen, şirketin 2003 ve 2004 yılları arasındaki bazı belgelerinde Wireless Fidelity ismi vardı. İsim düşürmeyle ilgili herhangi bir resmi açıklama henüz yok.
Olumsuzlukları
Lisans gerektirmeyen frekans aralıklarında çalıştığı için, Wi-Fi cihazlar diğer kablosuz cihazlarla çakışabilir veya birbirlerinin iletişimini engelleyebilirler.
2.4GHz frekans aralığında çalışan 802.11b ve 802.11g uyumlu cihazların iletişim kalitesi ve hızı, diğer Wi-Fi cihazlar dışında, Bluetooth, mikrodalga fırın, telsiz telefon, bazı telsizler ve benzeri radyo sinyalleriyle çalışan cihazlar tarafından düşürülebilir veya tamamen engellenebilir.
Wi-Fi için yapılan uluslararası düzenlemelerin tümü aynı olmadığı için değişik ülkeler için üretilen cihazların bazı kanallarda uyumsuzluk çıkarması olasıdır.
Diğer standartlara göre güç tüketimi oldukça yüksektir.
Kablosuz olsa dahi gereksinimleri çoktur.
En yaygın kablosuz şifreleme standardı, WEP'in, düzgün yapılandırıldığında bile kolaylıkla kırılabildiği görülmüştür. 2003 te cihazlarda kullanılmaya başlanan WPA ve WPA2 şifreleme standartları ise bu sorunu çözmeyi amaçlamıştır.
Wi-Fi kullanıcılarının küçük bir kısmı, Wi-Fi kullandıktan sonra bazı sağlık sorunlarıyla karşılaştıklarını bildirmişlerdir.[1] Wi-Fi hastalığı veya Wi-Fi duyarlılığının, olağandışı baş ağrısıyla birlikte şu belirtileri gösterdiği bildirilmiştir: mide bulantısı, kalpte ritim düzensizliği, denge kaybı ve baş dönmesi, göğüs ağrısı, aşırı stres, panik atak ve idrak ile ilgili sorunlar. Bazı sağlık uzmanları, bu sağlık sorunlarını nörolojik unsurlarla açıklamıştır
star
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...