İlkbaharın gelişi ılık bir hava ve açan çiçeklerin yanında hapşırmaya, kaşınan gözlere, baş ağrısına ve bir dizi belirtiye yol açan polen ve diğer alerjenleri de beraberinde getiriyor
Alerjilere yatkınlığınız varsa, kendiniz ve aile üyeleri için ilkbahar temizliği rutininizi genişletin.
HowStuffWorks isimli internet sitesinde yer alan haberde, yatak odanızı polenlerden, toz aktarlarından, evcil hayvanların kepeğinden ve kurumuş küften kurtarmak için neler yapmanız gerektiği anlatılıyor:
1. Evinizi havalandırın: Alerjenlere karşı savaşmada etkili bir havalandırma en önemli araçlardan biridir. Doğru miktarda havalandırma evinize sadece taze hava getirmez, aynı zamanda küfü ve nem seviyesini düzenlemeye yardım ediyor. Birçok evde ideal nem seviyesi yüzde 50'dir. Bu oranı ölçen cihazları ev aletleri satan mağazalarda bulabilirsiniz. Bu seviyedeki nem, yatak odanızdaki hava küfü önlemek için yeterlidir. Bu seviyeyi yakalayamıyorsanız, yatak odanız için ayrı bir kurutucu satın alın. Birçok model istediğiniz nem seviyesini seçmenize ve odayı aynı nemde tutmanızı sağlıyor.
2. Alerjensiz yataklar seçin: Alerjisi olanlar belirtilerini hafifletmek için tasarlanmış çarşafları tercih ediyorlar. Sıkıştırılmış yün liflerinden yapılan bu yastıklar, çarşaflar ve diğer kumaşlar tozları uzak tutuyorlar. Eğer bu ürünler bütçeniz için pahalı ise, düşük maliyetli kumaşları seçin. Eğer yatakta 8 saat boyunca uyuyorsanız, yatağınızda milyonlarca toz aktarıyla birlikte uyumak istemezsiniz.
İç çamaşırlarınızın da alerjen içerebileceğini unutmayın. Alerjiyi daha az tetikleyen pamuklu çamaşırları tercih edin. Ayrıca, uçucu organik bileşenler (VOCs) içeren ürünlerden uzak durun. Bu bileşenler boyadan halılara kadar hemen her şeyde bulunuyor. Bu kimyasallar havanın kalitesini düşürmenin yanında alerjiye de neden olabiliyor. Bu nedenle, düşük VOC'lu ya da VOC içermeyen ürünleri satın alın.
3. Yatak odanızı güzelce temizleyin: Düzenli temizlik, tozları ve diğer alerjenleri uzak tutmada önemlidir. Yerleri yüksek etkili performansa sahip (HEPA) filtresi olan bir elektrikli süpürgeyle haftada 2 kez süpürün, yerleri silin. Yatak odanızda halı varsa düzenli olarak buharla temizleyin ya da halınızı kolay temizlenen kilimlerle değiştirin. Çarşaflarınızı, nevresimlerinizi her hafta 60 derece ya da daha yüksek ısıda yıkayın. Çünkü daha düşük sıcaklıklar ev tozu aktarlarını öldürmez. Temizlik yaparken tozdan etkileniyorsanız, maske takın ya da camları açarak odanın havalanmasını sağlayın.
4. Zararlı böceklerden kurtulun: Evde hamam böceği fikri bir ev sahibini ürpertmeye yeter. Hatta ölmüş hamam böceklerinin bile insanların yarısında alerjik reaksiyona yol açtığını biliyor musunuz? Evinizde bu böceklerden tespit ederseniz, bu problemi çözmek için böcek ilaçlama firmalarını arayın. Alerji problemlerini şiddetlendiren piyasada satılan kimyasallardan ve spreylerden uzak durun. Yiyeceklerinizi dolaplarda kapalı tutun ve asla yatak odanıza yiyecek getirmeyin.
Ev tozlarını barındıran oyuncak bebeklerinizi ve doldurulmuş oyuncaklarınızı da yatak odanızdan uzakta tutun.
5. Odaya alerjenleri getirmeyin: Alerjenleri odanızdan çıkarmadan önce, yatak odanıza polen ve diğer alerjenleri getirmeyi bırakın. Evcil hayvanlarınızın yatak odasına girmemesi için kapısını kapalı tutun. Asla hayvanınızla aynı yatağı paylaşmayın. Halen daha alerji problemi yaşıyorsanız, evcil hayvanınızı mümkünse bahçede bırakın. Bunun yanında üzerine yapışan polenlerin yatak odanıza girmemesi için giysilerinizi ve ayakkabılarınızı odanın dışında çıkarın. Evinizdeki çiçekler de polen yaydığı için evinizdeki taze çiçekleri balkona ya da kapı, pencere önüne yerleştirin.
(Zaman)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...