Dünyaca ünlü yatırım gurusu Mark Mobius, piyasalarda yaşanan dalgalanmaların doğal olduğunu belirterek “Kapitalizm ve din, birbirine benzer. Kapitalizmin iniş çıkışlara, dinin de günahlara ihtiyacı var” dedi. Türkiye’nin krizden güçlenerek çıktığına dikkat çeken Mobius, IMF anlaşmasının zorunlu olmadığını söyledi
Templeton Asset Management Ltd. Yönetim Kurulu Başkanı Mark Mobius, piyasalarda yaşanan dalgalanmaların normal olduğunu belirterek “Kapitalizm ve din, birbirine benzer. Kapitalizmin iniş çıkışlara, dinin de günahlara ihtiyacı var” dedi. Citibank’ın Citigold Select Özel Bankacılık Etkinlikleri kapsamında Türkiye’ye gelen ve “Gelişmekte olan Piyasalar ve Türkiye” konulu bir sunum yapan Mobius, Türkiye’yi krizde ayakta kalan ve krizden güçlü çıkan bir ülke olarak gördüğünü belirtti. Mobius, “Türk şirketleri ve ekonomisi konusunda pozitif düşünüyoruz. Yatırım yapmaya da devam edeceğiz. Hisse senedi almayı sürdürüyoruz” dedi.
Filler yumuşaktır ama...
Piyasalarda para arzı ve türevler olmak üzere iki tane “fil” olduğunu söyleyen Mobius, ABD’deki toplam para arzında müthiş artış yaşandığını belirtti. Mobius, para arzının bugün en güvenli yatırım alanlarına yöneldiğini, insanların en güvenli olduğunu düşündükleri hazine bonoları ve yatırım fonlarına rağbet gösterdiğini dile getirerek şunları kaydetti:
“İkinci filimiz de türevlerdir. Türevler iyi olabileceği gibi tehlikeli de olabilirler. Bunun birçok şirkette etkilerini gördük. Birçok şirket türevlerde büyük zarar ettiler. Türevler büyümeye devam ediyor. Gelişmekte olan ülkelerde çok başarılı bir büyüme oranı yakalanmıştır, gelişmiş ülkelere göre iki kat daha hızlı büyümüşlerdir. Son dönemlerde belirli bir yavaşlama var. Bu yıl gelişmekte olan ülkelerde büyüme düzeyi sıfırda kalacaktır. Ama ABD, Japonya gibi gelişmiş ülkelerin ekonomisine baktığımızda yüzde 4’ler civarında bir küçülmeden söz edebiliriz.”
Gelişenler daha hızlı toparlanır
Önümüzdeki yıl gelişmekte olan ekonomilerin yüzde 3’ler düzeyinde, hatta daha fazla büyümesinin öngörüldüğünü ifade eden Mobius, gelişmiş ülke piyasaların da toparlanacağını ama bu toparlanmanın gelişmekte olan ülkelerde daha hızlı olacağını söyledi. Mark Mobius, nüfusu kalabalık olan Hindistan ve Çin gibi ülkelerin ekonomilerinin en hızlı büyüyen ekonomiler olduğunu belirterek, bu yıl Çin’deki büyüme oranının yüzde 7’yi aşacağını, bu oranın Hindistan’da ise yüzde 5’leri bulacağını ifade etti.
Gelişmekte olan ülkelerin Asya krizinden ders aldığını ve döviz rezervlerini çok güçlü tuttuklarını dile getiren Mobius, “Gelişmekte olan ülkeler gelişmiş ülkelere göre daha fazla döviz rezervine sahip. Son üç yılda gelişmekte olan ülkelerin menkul kıymetler piyasası çok daha başarılı olmuştur” diye konuştu.
IMF ile anlaşma yapma zorunluluğunuz yok
Mark Mobius, IMF’nin tavsiyelerinin bir kısmının iyi olabileceğini ancak bunun IMF programına mutlaka katılma anlamına gelmeyeceğini kaydetti. Mobius, IMF anlaşmasına yönelik soruya şu yanıtı verdi: “Türkiye’nin, bir IMF programına katılması zorunlu değil. IMF’nin Türkiye’den yapmasını istediği bazı şeyler var, kamu harcamalarının azalması gibi, ki bu iyi bir şey. Vergilerin yükseltilmesi konusunda IMF’ye çok katılmıyorum. Çünkü IMF her zaman hükümetin bütçesini dengelemeye çalışır. IMF’nin tavsiyelerinin bir kısmı iyi olabilir ama bu demek değil ki IMF programına mutlaka katılmalısınız. IMF’ye bu kadar odaklanılmasının sebebi şu; ülkelerin kendisini belli disiplin altına alarak kamu harcamalarını düşürmesini istiyorlar.”
Türkiye geçmişte zorluklar yaşadı, krizden güçlü çıktı
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Mark Mobius, Türkiye’yi krizde ayakta kalan ve krizden güçlü çıkan bir ülke olarak gördüğünü, dünyadaki krizin Türkiye’ye çok büyük zorluk yaratmadığını belirtti. Genel olarak Türk şirketlerinin çok başarılı olduğunu dile getiren Mobius, “Gerçekten bu krizden güçlü çıktılar. Bence bunun sebebi şu; Türkiye’nin uzun geçmişi var. Geçmişte zorluklar yaşadı. O yüzden de nasıl adapte olacağını ve zor koşullardan nasıl çıkacağını biliyor. O yüzden Türkiye konusunda çok olumluyuz. Hisse almaya devam ediyoruz” diye konuştu. Türk şirketleri ve ekonomisi konusunda pozitif düşündüklerini ifade eden Mobius, Türkiye’nin çok başarılı olacağını ve ileride Türkiye’ye yatırım yapmaya devam edeceklerini belirtti.
2-3 yıl içinde 1 milyar dolarlık yatırım yapabiliriz
Talebin artması nedeniyle petrol fiyatlarının uzun vadede daha yüksek olacağını ifade eden Mark Mobius, bankacılık sektörünün başarılı olduğunu düşündüklerini ve bazı bankalara yatırım yaptıklarını kaydetti. Türkiye’de küçük şirketlere de yatırım yapmak istediklerini belirten Mobius, dağıtım, perakende ve imalatçı şirketleri incelediklerini söyledi.
Türkiye’deki yatırımlarına ilişkin soru üzerine Mobius, şu anda 1 milyar dolar düzeyinde yatırımları bulunduğunu, bu miktarın kriz öncesinde 2 milyar dolar düzeyinde olduğunu kaydetti. Mobius, “2-3 sene içerisinde yatırımlarımızda kolaylıkla 1 milyar dolar artış olabilir, öngörü bu yönde” dedi.
İMKB yüzde 20 oranında değer kaybedebilir
Borsalarda dalgalanmalar olabileceğini aktararak, İMKB’de de dalgalanma seyrinin devam edeceğini söyleyen Mark Mobius, şöyle devam etti: “Borsada yeni yükselişler olacaktır. Bugüne kadar yakalanan en üst noktalar aşılacaktır. Ne zaman aşılacak diye sormayın, bilmiyorum ama olacak. En üst noktalar aşılacak. Para girişi olduğu için olacaktır. Ne kadar çok para basılırsa, para o kadar ucuzluyor. Dolayısıyla menkul kıymetler, hisse senetleri piyasasında bunu görüyoruz. Güzel tarafı şudur; şirketler enflasyona bu sayede ayak uyduruyorlar. Eğer emtia fiyatları yükselirse şirketler fiyatlarını yükseltiyorlar.”
Mobius, İMKB’de yüzde 20’lik düşüşler, beklenmedik satışlar, dalgalanmalar olabileceği, ancak uzun vadede trendin dalgalanma biçiminde olacağı görüşünü dile getirdi.(VATAN)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...