Bakanlar Kurulu kararıyla yeni binek otomobil, alkollü içkiler, tütün ürünleri ve cep telefonlarında uygulanan ÖTV arttırıldı.
Resmî Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren karara göre; yeni binek otomobil alımında ödenen ÖTV’de artışı yüzde 5 ile yüzde 15 arasında gerçekleşti. Motor silindir hacmi 1600 cc’yi geçmeyenler için uygulanan yüzde 40 vergi oranı yüzde 45’e, motor silindir hacmi 1600 cc’yi geçen fakat 2000 cc’nin altında olanlar için uygulanan yüzde 80 vergi oranı yüzde 90’a, motor silindir hacmi 2000 cc’yi geçenler için uygulanan yüzde 130 vergi oranı ise yüzde 145’e yükseltildi.
Alkollü içkilerde de asgari maktu vergi tutarı birada yüzde 15, diğer alkollü içkilerde yüzde 10 oranında arttırıldı. Bakanlar Kurulu, tütün mamullerinde uygulanan ÖTV’de de artışa gitti. Buna göre, paket başına asgari maktu vergi 3.22 liradan 3.75 liraya, paket başına maktu vergi de 9.22 kuruştan 13 kuruşa çıkarıldı. Cep telefonlarından adet başına uygulanan 100 liralık vergi de 120 liraya yükseltildi.
PİYASA rekabeti içinde Kasım ayından itibaren sigara fiyatlarında indirime gidilmiş, bazı markalar paket başına 5 liraya kadar inmişti. Ancak sigarada paket başına alınan maktu vergi miktarının 4 kuruşluk zamla 9 kuruştan 13 kuruşa yükseltilmesi durumu değiştirecek. Asgari maktu vergi paket başına 3.22 liradan 3.75 liraya çıkarken, piyasada 6 liranın altında sigara kalmayacağı öngörülüyor. Yüksek fiyat grubundaki sigaralara en az 50 kuruşluk zam gelmesi bekleniyor. Sigara fiyatlarında genel olarak ortalama yüzde 3 ile yüzde 17 arasında artış olacağı tahmin ediliyor.
AKP Hükümeti, rüşvet ve yolsuzluk operasyonun ardından bozulan ekonomik dengelerin faturasını, vatandaşlara çıkardı. Yılın ilk gününde, otomobil, alkollü içkiler, cep telefonu ve sigara üzerindeki vergileri arttıran hükümet, yaklaşık 7 milyar liralık vergi toplamayı planlıyor.
17 Aralık’ta başlayan ve tüm Türkiye’yi sarsan yolsuzluk ve rüşvet operasyonu sonrasında yaşanan hükümet ile yargı arasındaki gerginlik, döviz kurlarını da derinden etkiledi. Bu da, devletin enerji maliyetlerini büyük orannda arttırdı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın son yaptığı açıklamaya göre, dolar kurunun bu şekilde seyretmesi hâlinde enerji üzerinde yaklaşık 7 milyar dolarlık ilave bir yük getirilecek. Sadece doğalgaza gelen ek maliyet nedeniyle BOTAŞ 2013’ü 2 milyar dolar zararla kapattı.
Ekonomi yönetimi, bozulan dengelerle ilgili olarak yılın başında önlem almak için, önlemler paketi hazırladı. Pakette üç ayrı alternatif öngörüldü. Buna göre, ilk alternatifte enerji maliyetlerindeki yükün karşılanması için doğalgaza yüzde 20’ler düzeyide zam yapılması öngörüldü. İkinci alternatifte ise, yılın ilk çeyreğinde kuruluşların harcamalarının kısılması istendi. Üçüncü alternatifte de, lüks tüketim olarak nitelendirilen alkol, sigara ve otomobil vergilerinin arttırılması esas alındı. Seçimler nedeniyle ilk iki alternatife sıcak bakılmadı. Üçüncü alternatif ise uygulamaya konuldu.
Pakette; otomobil, alkol, sigara ve cep telefonu vergilerinde yüzde 10-15 düzeyinde artışa gidildi. Dolayısıyla vergilerin doğrudan ve dolaylı olarak fiyatlar üzerinde etkisi olacak. Örneğin, otomobil üzerindeki ÖTV’nin artışı, KDV oranını da etkileyecek. Böylece, otomobile çifte vergi artışı getirilmiş olacak. Tüm bu dolaylı artışlar da dikkate alındığında paket ile ilave 7 milyar liralık yük getirildiği hesaplandı. Ekonomi yönetimi ise, paketin boyutunun 5 milyar lira düzeyinde olacağını tahmin ediyor. Ancak, gerçek anlamda ise tüketimlerde olağanüstü bir gerileme yaşanmazsa paketten 7 milyar lira düzeyinde gelir sağlanacağı belirtildi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
|
|||||
|
Bunlar da ilginizi çekebilir...