83 yaşındaki Kürt düşünür Canip Yıldırım, "Geçmişi olmayanın geleceği olamaz." dedi. Şeyh Said'in torunu Abdulmelik Fırat, bu düşünceyi ateistlerin safsatası olarak nitelendirdi. CHP Hakkari Milletvekili Esat Canan, Kürtlerin İslamiyet'le birlikte daha barışçıl ve medeni bir toplum olduklarını vurguladı. Serbesti Dergisi Yazı İşleri Müdürü Ümit Fırat, Kürtlerin İslamiyet'le dünyayı etkilediklerini, Endonezya ve Güney Afrika'da İslamiyet'in yayılmasında rol oynadıklarını ifade etti. Mehdi Zana ise tepkiler üzerine geri adım attı: "Herkes bana bunu soruyor. Yanlış anlaşıldım."
Mehdi Zana, Tempo Dergisi'ne verdiği röportajda Kürtlerin İslamiyet'i kabul etmekle kaybettiklerini söyledi. Bu sözler bölgede şok etkisi yaptı. En ağır tepki Kürtlerin "yaşlı çınarı" Canip Yıldırım'dan geldi. "Geçmişi olmayanın geleceği olamaz." diyen Yıldırım, "Biz İslami toplumun önde gelen bir halkıyız. Bizim toplumumuzda büyük mutasavvıflar, din alimleri, İslami topluma öncülük yapan din bilginleri yetişmiştir. Selahaddin-i Eyyubi bir Kürt'tü. Said Nursi Kürt'tü. Bunlar dünyayı etkilediler." dedi. Geri kalmışlığı İslamiyet'le bütünleştiren fikrin Jöntürklere kadar dayandığını kaydeden Abdulmelik Fırat, "Türkiye'de Kemalistler de benzer şeyler söylüyor. Yanlış bir düşüncedir. Müslüman toplumları teknolojik ve ekonomik bakımdan geri kaldıkları için gelişmemişler. Bunun dinle ilgisi yok." şeklinde konuştu. Kürtlerin millet bilincinin gelişmemesinde dinin etkisi olduğu fikrinin safsatadan ibaret olduğunu kaydeden Fırat, şöyle devam etti: "Bugün dünyada 1,5 milyar Müslüman var. 50'ye yakın Müslüman ülkesi var. Yani İslamiyet tüm bunlara engel olmadı da bir tek Kürtlere mi engel oldu? Bilimsel ve siyasi değeri olmayan bir düşünce." Mehdi Zana'nın sözlerini maksadını aşan ifadeler olarak değerlendiren CHP'li Canan da "İslamiyet hiçbir zaman Kürtlerin geri kalmışlığının sebebi olamaz. Kürtler İslamiyet'le birlikte daha barışçıl ve medeni bir toplum oldu. İslamiyet bu topraklarda geliştirdiği kardeşlik ve dostluk bağı ile daha fazla kanın akmasına hep engel olmuştur." ifadelerini kullandı. Serbesti Dergisi Yazı İşleri Müdürü Ümit Fırat ise şunları kaydetti: "Genel olarak insanlar kendi durumlarından şikayet ettiklerinde başka şeylerden yakınmaya başlarlar. Kaderinden şikayetçi olma tarzı bir ruh halidir. Müslüman olmayan başka toplumlar da var bu coğrafyada. Süryaniler, Keldaniler, Araplar. Peki onları ne etkiledi o zaman? Bu coğrafyada genel olarak toplumların kaderi çok iyi gitmemiş. Buradaki mutsuzluğun pek çok nedeni var." Bu arada tartışmayı başlatan Mehdi Zana, yanlış anlaşıldığını ileri sürdü. Kürtlerin İslamiyet'i seçtikleri tarihten itibaren geri gittiklerini ifade etmeye çalıştığını savunan Zana, "Kürtlerin geri kalmışlığının sebebi İslamiyet değil. Ben dönem olarak kastettim." dedi.
Zaman
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...