Türk Eczacıları Birliği Genel Sekreteri Özgür Özel, bu tür ürünlerin hekim bilgisi dışında kullanılmasının ölüm riski taşıdığını birçok kez dile getirdiklerini ve belirterek, vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı.
Vatandaşların rahatlıkla ulaşabildiği, kontrolsüz biçimde kullandığı ve ölüm saçan zayıflama kapsüllerinin Kastamonu'da bir genç kızın daha canına mal olduğunu ifade eden Özel, ''Herkes biliyor ki, bu kapsüller, Sağlık Bakanlığı'nın denetiminde olsaydı, bugün hemen piyasadan toplatılırdı. Ama insan aynı insan, ülke aynı ülke olmasına karşın, ruhsatı Sağlık Bakanlığı'ndan değil Tarım Bakanlığı'ndan alınan bu ürünler, can almaya devam ediyor. Soruyoruz, peki can aynı can değil mi? Bizler bitki miyiz ki adı sırf bitkisel ürün olduğu için bu ilaçların ruhsatları Tarım Bakanlığı'ndan veriliyor'' diye konuştu.
Özel, bu tür ürünlerin Tarım Bakanlığı'ndan kolayca ruhsat alabildiğini ve piyasaya hiçbir kontrol mekanizmasından geçmeden sürüldüğünü ve sonrasında da takip edilmediğini iddia ederek, ''Bu ürünler, acilen piyasadan çekilmeli ve ruhsatlandırması da Sağlık Bakanlığı tarafından yapılmalı'' dedi.
''Bitkisek ürünler de takip sistemine alınmalı"
Özel, internetten ya da elden satılan bitkisel ürünlerin en çok sahtecilik yapılan ürünler olduğunu belirterek, ''Ülkemizde sahte ilacın önüne geçmek için son iki yıldır büyük girişimler ve yatırımlar yapılırken, en çok sahteciliği olduğu bilinen bu ürünleri kimse takip etmemektedir. Oysa sahtesi çok daha fazla can alan bu ölüm kapsüllerinde de sahteciliğin önlenmesi için İlaç Takip Sistemi ile izlenmelidir. Çünkü ilaçta ve bitkisel ürünlerde sahtecilik, cinayete doğrudan teşebbüs anlamı taşır'' dedi.
İnsan sağlığının hiçbir şeyden daha değerli olamayacağını dile getiren Özel, şunları kaydetti:
''Bir kez daha ve son kez yetkilileri uyarıyoruz; kendinizin kullanmayacağı hiçbir ürüne ruhsat vermeyin, halk sağlığını tehdit etmeyin. Kontrolsüz bir biçimde ve yine herhangi bir uzmanın gözetimi olmadan kullanılan bu ilaçların bir kez daha üzücü bir olay yaşatmaması için önerimiz, öncelikli olarak bu ürünlerin ruhsatlandırılmasının Sağlık Bakanlığı'na devredilmesidir.
Aynı zamanda, sahte ilaçların önüne geçilmesi için Bakanlık tarafından uygulamaya konulan İlaç Takip Sistemi kapsamında, bu tür ürünlere de karekod uygulamasının başlatılması ve eczane dışında satılması mümkün olamayacak bir biçimde geliştirilen sistem sayesinde, bu ilaçların takibinin üreticiden tüketiciye kadar yapılmasıdır.
Vatandaşlarımızı da dikkatli olmaya davet ediyor, hekim ve eczacı olmadan, sadece tavsiye ile bu tür ürünleri kullanmamasını ve kesinlikle internet üzerinden almamasını öneriyoruz.''
''Sibutramin" etken maddesi içeren 9 ilaç daha piyasada
Öte yandan Sağlık Bakanlığı yetkilileri, şu anda piyasada bir tane kendilerinden ruhsatlı zayıflama ilacı bulunduğunu bildirdi.
Daha önce izin verilmiş bazı zayıflama ilaçlarının ''sibutramin'' etken maddesi içerdiği için bir süre önce ruhsatlarının askıya alındığını ifade eden yetkililer, söz konusu ilaçların bu nedenle piyasada bulunmadığı bilgisini verdi.
Yetkililerden alınan bilgi şöyle:
''Yapılan incelemede 9 adet Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan onaylı üründe 'sibutramin' etken maddesi bulunduğu tespit edilmiştir. Bunlardan 2 tanesi de halk arasında ''biber hapı'' olarak bilinenlerdendir.
Sağlık Bakanlığı, bu hapların zararları konusunda Tarım ve Köyişleri Bakanlığını uyardı. Bu ürünlerin denetimi ve ruhsatı Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından veriliyor.''
"İnternetten satış devam ediyor"
Öte yandan, toplatılan ve dağıtımı yasaklanan zayıflama ilacı ''Pepper Time'' hala bazı internet sitelerinde satılmaya devam ediyor.
Yapılan araştırmada, birçok internet sitesi üzerinden serbestçe satılan zayıflama ilacının sipariş üzerine kutusu 49 liradan istenilen adrese gönderildiği belirlendi. ''İster zayıflayın, ister ideal kilonuzu koruyun'' sloganıyla satılan ilaçla ilgili bazı kullanıcıların olumlu sonuçlar aldığına dair yazdıkları yorumlar da dikkat çekiyor.
''Ürünler, bitkisel kökenli ilaç değil"
Gazi Üniversitesi (GÜ) Medikal Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çimen Karasu da gıda bütünleyici ya da zayıflamaya yardımcı bitkisel ürünlerin içeriklerinin tam olarak bilinmediğini ve zararlı olabileceğini belirterek, bu ürünlerin içerisine bazı kimyasal bileşiklerin yüksek dozlarda katılabildiği uyarısında bulundu.
Bitkisel destekleyicilerin herkes için uygun olup olmadığının bilimsel olarak tespit edilmiş ve güvenilirliklerinin ispatlanmış olması gerektiğini ifade eden Karasu, özellikle zayıflatma amacıyla kullanılan ürünlerin iştah kesici ilaç olarak kullanılan çok sayıda etkili maddeyi içerebildiğini bildirdi.
Karasu, ''İçerisinde 'krom pikolinat' gibi elementleri içeren ve zayıflatıcı iddiasıyla satılan ürünlerin ambalajlarında ya da internet sitelerinde önerilen dozlar da uluslararası değerlerin oldukça üzerindedir. Bu çok tehlikelidir'' diye konuştu.
Zayıflamak amaçlı kullanılan ürünlerin ''bitkisel kökenli ilaç'' olmadığını vurgulayan Karasu, ''Sentetik, bitkisel, hayvansal ya da mantarlardan elde edilen etken maddenin ilaç olabilmesi için belli standartları içermesi gerekiyor'' dedi. Karasu, belli bir miktarda bitkisel ekstrayı içeren herhangi karışımın ilaç olabilmesi için faz deneylerinin tamamlanmış olması gerektiğini ifade etti.
Son olarak Kastamonu'nun Çatalzeytin ilçesinde yaklaşık 2 ay önce karın ağrısı, ishal ve kusma şikayetleri sonrası 23 yaşındaki Nilay Dinçer, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetmiş, yapılan incelemede Dinçer'in ''Pepper Time'' (kırmızı biber hapı) isimli zayıflama ilacı kullandığı belirlenmişti.
Yapılan inceleme sonrasında genç kadının tahlillerinde bağırsaklarının tahrip olduğu bilgisine ulaşılmış, Dinçer'in bir süre önce zayıflama hapı kullandığı bilgisi öğrenilmişti. Söz konusu ürünle ilgili yapılan incelemede de Dinçer'in kullandığı ''Pepper Time'' (kırmızı biber hapı) isimli zayıflama ilacının ''sibutramin'' etken maddesi içerdiği belirlenmiş, ürün satışı yapılan tüm eczanelerden toplatılmıştı.
Bundan birkaç yıl önce de piyasada ''Lida'' olarak satılan ve yine zayıflamayı sağlayan ürün de çok sayıda kişinin yaşamını yitirmesine yol açmıştı.
AA
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...