TURKTIME / ANALİZ
İYİ Parti, geçtiğimiz ay TBMM’de Ayasofya’nın ibadete açılmasıyla ilgili bir teklif vermiş ve AK Parti’nin karşı oyuyla bu teklif reddedilmişti. Önergeye AK Parti ret, MHP ve HDP ise çekimser oy kullanmıştı.
İYİ Parti, AK Parti’nin yıllardır elinde bir koz ve propaganda malzemesi olarak kullandığını iddia ettiği Ayasofya meselesinde iktidara bir gol attıklarını söylerken AK Parti’den de cevap gecikmemişti.
AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, Ayasofya’nın ibadete açılması önerisi ile ilgili yaptığı açıklamada “Ayasofya’nın ibadete açılması önerisine şimdi ret veriyoruz ama Temmuz’da gerekli adımlar atılacak.” demişti.
Dedikleri gibi de oldu. Geçtiğimiz günlerde ibadete açıldı.
AYASOFYA KONUSU VE CHP
Peki CHP işin neresinde?
TBMM’deki oylamadan önce CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ayasofya'nın ibadete açılması konusunun Cumhurbaşkanı'nın imzalayacağı bir kararnameyle bunun mümkün olacağını, ibadete açılması durumunda da itiraz etmeyeceklerini belirtmişti.
Ayasofya’nın ibadete açılması sonrası CHP’li İlhan Cihaner, “Elinizi tutan mı var! Aman tuzağa düşmeyelim! Gündem değiştiriyorlar! Siyasetsizliği ve aymazlığıyla muhalefet gönüllü bir felç yaşarken faşizm tıkır tıkır yol alıyor. Hukuka aykırı bir karar, Atatürk ve Lozan hesaplaşması bile eleştiri konusu yapılamıyorsa yazıklar olsun!” diye yazdı.
CHP’li eski vekil Gaye Usluer ise “Asıl tartışılması gereken konu Ayasofya’nın ibadete açılması değildir. Danıştay aldığı kararla Mustafa Kemal Atatürk’ün imzası olan bir yasayı iptal etti. Asıl tartışılması gereken konu budur” dedi.
CHP İÇİNDE DURUMLAR KARIŞIK
Yani dışarıya gösterilen kadarıyla Ayasofya konusunda bir itiraz yok ve mesele hakkında CHP üst yönetimi çok da yorum yapmıyor. Ama içeride durumlar karışık!
Atatürk’ün kurduğu CHP’nin, bizzat Atatürk’ün imzasını taşıyan bir kararın yıllar sonra kaldırılmasına sessiz kalması parti içinde ve seçmenlerin gözünde bir rahatsızlık yarattı. Bu anlaşılıyor.
CHP Genel Başkan Yardımcısı emekli Büyükelçi Ünal Çeviköz, katıldığı bir radyo programında, “Ayasofya ne kilisedir ne camidir. Aslında ikisini de zamanında tarih içinde kendi içinde barındırmış bir binadır. Bu açıdan bakıldığında önemli bir medeniyet mirasıdır. Dünyanın önemli bir mirasıdır. Bu şekilde UNESCO’da kayıtlara geçmiştir. Hükümet bu konu üzerinden gerginlik yaratıyor. Hükümet, açtım açacağım, diyerek gerginlik yaratmasa bu konu uluslararasılaşmaya doğru evrilmeyecekti. Türkiye ve Yunanistan tarafının bu konudaki duyarlılıklara hassasiyet göstermesi gerekir.” ifadelerini kullandı.
HDP VE MHP’DE DURUM NE?
HDP’nin seçmenleri arasında hiç de azımsanmayacak oranda dindar seçmen var. HDP her ne kadar sol jargonla siyaset yapıyor olsa da, manevi hassasiyetler konusunda seçmenini üzmeyecek, kırmayacak çıkışlar yapma peşinde. Bu yüzden çok yüksekten bir itiraz yükselmedi Ayasofya konusunda. Sadece konu hakkında konuşan HDP'li Hüda Kaya, “Ayasofya gibi işgal altında olan yüzlerce yapı var. Ayasofya, hangi inanç erbabınca kurulduysa onların ehliyetinde olması gereken bir yerdir.” sözleriyle, Ayasofya'nın cami değil de kiliseye dönüştürülmesi yönünde bir çıkış yaptı. HDP’nin çok da sahiplenmediği bir söylem olarak kaldı bu!
MHP’de ise durum malum. MHP, AK Parti ile beraber ve karardan da oldukça mutlu...
ASIL MESELE NE?
Hükümet birkaç yıldır, ne yaparsa yapsın CHP, İYİ Parti, HDP ve Saadet Partisi’nden oluşan ittifakı bozamadı. Bu niyetle sayısız girişimi oldu iktidarın; Suriye’deki askeri operasyonlar sırasında ve son vekilliklerin düşürülmesi hamlesiyle neredeyse başarılı oluyordu ancak karşısında son derece kararlı bir blok vardı.
AK Parti lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP ve İYİ Parti’ye HDP üzerinden yüklendiğinde ittifak hasar alıyor fakat kısa zaman sonra ağırlıklı isimler devreye giriyor ve mesele halloluyor. Bu başarıda Kılıçdaroğlu’nun kişisel payı da oldukça yüksek doğrusu.
“O MAHALLEDE NE İŞİNİZ VAR?”
Ayasofya hamlesi, bir türlü dağıtılamayan Millet İttifakı’na bu kez başka bir noktadan müdahale olarak görülmeli. HDP’yi sıkıştırarak muhalefeti çözemeyen Erdoğan bu sefer ittifakın Milli Görüş ve MHP kökenli unsurlarının genetiğine seslenmeye karar verdi. Ayasofya mükemmel tercih. Saadet Partisi çocuklar gibi şen, İYİ Parti mutlu mesut, AK Parti kökenli iki yeni parti bu tablonun dışında kalamaz.
Ayasofya’nın ibadete açılması, öncelikle, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Millet İttifakı’nın CHP dışında kalan kesimine “Sizin o mahallede ne işiniz var?” diye seslenmesidir.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...