ABD'li uzmanların "uyku boşanması" adını verdiği ayrı yataklarda veya odalarda uyuma tercihi, çiftler arasında giderek yaygınlaşıyor.
Uyku Vakfı'nın (Sleep Foundation) ABD'de 1250 yetişkinle yaptığı yeni bir ankete göre, katılımcıların yüzde 1,4'ü bir yıl veya daha uzun süre partnerlerinden ayrı uyuduğunu söyledi.
UYKU KALİTESİNİ İYİLEŞTİRİYOR
Üstelik bu kişilerin yüzde 52,9'u tek başına yatmanın uyku kalitelerini iyileştirdiğini söylüyor.
Öte yandan ayrı uyumayı deneyen katılımcıların yüzde 25,7'si tekrar eşleriyle aynı yatağı paylaşmaya başladı ve bu da uyku sürelerini artırdı.
New York Times gazetesinin de kısa süre önce 2 bin 200 ABD'li yetişkinle yaptığı bir ankette artık 5 çiftten birinin en azından bazı zamanlarda ayrı yatak odalarında uyuduğunu gösterdi.
UYKU BOŞANMALARI ARTIYOR
Uzmanlar, giderek daha fazla çiftin ayrı uyumaya istekli olduğunu söylüyor.
Uyku boşanması çiftler açısından ürkütücü bir terim olsa da uzmanlar bu partnerler arasında herhangi bir düşmanlık veya yol ayrımı olmadığını vurguluyor.
Zira bu çiftler genellikle farklı saatlerde uyumak ve uyanmak zorunda oldukları, kişisel alana ihtiyaç duymaları veya horlamadan rahatsız olmaları nedeniyle bu yola başvuruyor.
Öte yandan 2020 ve 2021'de yapılan iki çalışma, çiftlerin birlikte uyumasını destekleyen sonuçlar ortaya koymuştu.
12 sağlıklı heteroseksüel çift üzerinde yürütülen ilk araştırma, birlikte uyuyan partnerlerin REM uykusunun yüzde 10 oranında daha uzun sürdüğünü göstermişti.
Yaklaşık bin kişinin yer aldığı ikinci çalışmada ise yatağı eşiyle paylaşan kişilerin daha çabuk uyuduğu ve ertesi gün yorgun hissetme olasılıklarının azaldığını ortaya koymuştu.
HASTALIK RİSKİNİ ARTIRIYOR
Yine de uzmanlar bu bulguların her çift için geçerli olmayabileceği görüşünde.
Bu yüzden kaliteli uyumak isteyen çiftlerin kendilerine en uygun yöntemi seçmesi gerektiği belirtiliyor.
Kalitesiz uyumak, bireylerin verimliliğini azalttığı gibi konsantrasyona zarar veriyor ve uzun vadede hastalık riskini artırabiliyor.
(Kaynak: Independent Türkçe)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |