Birçok paketli ürün ve gazlı içecekte kullanılan yapay tatlandırıcı “aspartam” maddesi, Temmuz ayında ilk kez Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC) tarafından "insanlar için muhtemelen kanserojen" olarak listelenecek.
Kaynaklar ajansın, Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) kanser araştırma kolu olduğunu söyledi.
KARAR KANITLARA DAYANIYOR
IARC kararını, yayınlanmış tüm kanıtlara dayanarak bir maddenin potansiyel bir tehlike olup olmadığını değerlendirerek alıyor ve IARC bir kişinin bir üründen ne kadarını güvenli bir şekilde tüketebileceği yönünde ise bir tavsiyede bulunmuyor.
IARC'nin geçmişte farklı maddeler için verdiği benzer kararlar, tüketiciler arasında bu maddelerin kullanımına ilişkin endişeler yaratmış, davalara ve üreticiler üzerinde baskıya neden olmuştu.
Dünya Sağlık Örgütü ve Gıda ve Tarım Örgütü'nün Gıda Katkı Maddeleri Ortak Uzman Komitesi JEFCA, 1981'den bu yana aspartamın kabul edilen günlük limitler dahilinde tüketilmesinin güvenli olduğunu bildiriyor.
Örneğin, 60 kilo ağırlığındaki bir yetişkinin risk altında olması için her gün içecekteki aspartam miktarına bağlı olarak 12 ila 36 kutu diyet soda içmesi gerekiyor.
Bu görüş, ABD ve Avrupa da dahil olmak üzere ulusal düzenleyiciler tarafından geniş ölçüde paylaşılıyor.
KARAR 14 TEMMUZ'DA AÇIKLANACAK
DSÖ'nün katkı maddeleri komitesi JECFA da bu yıl aspartam kullanımını gözden geçiriyor.
Toplantısına haziran sonunda başlayan JECFA'nın bulgularını IARC'ın kararını açıkladığı gün, yani 14 Temmuz'da kamuoyuna duyurması bekleniyor.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |