Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye'nin 2000 ile 2013 arasında toplam hastalık yükünü azaltmayı başarabilen nadir ülkelerden birisi olduğunu belirterek "Eğer tedbir almazsak yeni bir hastalık yükü profili ile karşı karşıyayız. Biz artık anne ve bebeklerin önlenebilir ölümlerinin önlenemediği bir ülkede değiliz." dedi.
Bakan Akdağ, Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü binasında gerçekleştirilen "Ulusal Hastalık Yükü Çalışması Sunumu"nda yaptığı konuşmada, 2000'li yıllarda Türkiye'de yüz binde 70 anne ölümü, binde 30'ların üzerinde de bebek ölümleri gerçekleştiğini söyledi. Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın hayata geçmesiyle anne ölümlerinde yüz binde 15, bebek ölümlerinde ise yüz binde 7,6'ya ulaşıldığını ifade eden Akdağ, hedefin bu rakamları aşağıya çekmek olduğunu aktardı.
Türkiye'nin sağlık sistemciliğinde sağlıkta dönüşüm açısından da büyük bir başarıyı yakaladığını ancak gelinen noktada beklentilerin de değiştiğini dile getiren Akdağ, şöyle devam etti:
"Eğer tedbir almazsak yeni bir hastalık yükü profili ile karşı karşıyayız. Biz artık anne ve bebeklerin önlenebilir ölümlerinin önlenemediği bir ülkede değiliz. Türkiye, bugün bulaşıcı hastalıklar açısından dünyanın birçok ülkesinden hatta Avrupa ile kıyaslanırsa daha iyi bir durumda. Her yıl karşılaştığımız veremli hasta sayısı, Avrupa ortalamalarından daha iyi bir durumda."
Bakan Akdağ, Türkiye'nin artık yüksek gelirli ülkelerin problemleriyle karşı karşıya olduğuna işaret ederek kalp damar hastalıkları, kanser, felç, kalp krizi, şeker hastalığı gibi problemlerin ilk sıralara yerleştiğini söyledi.
Türkiye'de 2000'de 72,5 olan doğumda beklenen yaşam süresinin 2015'te 78'e yükseldiğini anlatan Akdağ, Türkiye'nin bu hususta en zengin ülkelerin ortalamasına yaklaştığını söyledi.
"Vatandaşlarımızı finansal açıdan korumayı başardık. Halkımızın da sunulan hizmetlerden memnun olduğunu görüyoruz. Sağlık hizmetlerinden memnuniyet oranı yüzde 39'lardan yüzde 72'lere çıktı. Memnuniyet oranlarını bu kadar kısa sürede ve bu kadar fazla artıran başka bir ülke, sektör yok. Bugün sonuçları sunulacak olan Hastalık Yükü Çalışmasında öne çıkan en önemli sonuçlardan birisi de bulaşıcı hastalıklar, anne ve bebek ile ilgili hem ölüm yükünün hem de hastalık yükünün çok ciddi azalmış olmasıdır. 2000 ile 2013 yılları arasında toplam hastalık yükünü azaltmayı başarabilen nadir ülkelerden birisiyiz. Toplam hastalık yükünde yüzde 4,4'lük bir azalma sağlanmıştır."
Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın ikinci fazını hazırlamaya başladıklarını bildiren Akdağ, sahada geniş bir çalışma yaptıklarını, ihtiyaçları yeniden belirlediklerini ve politika laboratuvarları kurduklarını söyledi. Akdağ, gelecek bir ay içinde 10 ayrı alanda politika laboratuvarları kurarak akademisyenlerle birlikte burada çalışmalar yürüteceklerini söyledi.
AA
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...