Ekonomide bu yıl yaşananları ve 2018 beklentilerini AA'ya değerlendiren Bakan Zeybekci, IMF, Dünya Bankası, OECD ve AB'nin nisanda Türkiye'nin bu yılki büyümesini ortalama yüzde 2.5 olarak tahmin ettiğini hatırlattı.
Zeybekci, kendilerinin ise ülkeyi çok iyi bilen bir Bakanlık ve hükümet olarak Orta Vadeli Program'da (OVP) yüzde 5.5 büyüme öngördüklerini ve bu hedefi yüzde 100'e yakın tutturduklarını söyledi.
Zeybekci, ilk üç çeyrekteki yüzde 7.4'lük büyümenin yüzde 1.5'lik kısmının ihracat, yüzde 2.5'lik kısmının da yatırım ve üretimden gelmesinin sevindirici olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:
'TÜRKİYE İÇİN TÜM DÜNYANIN AYAKTA ALKIŞLAMASI GEREKEN BİR BAŞARI'
"Ekonomi yönetimi olarak 'büyüme' deyince; ihracata, üretime, yatırıma dayalı büyümeyi tarif ediyoruz. Özel sektör yatırımlarına dayalı büyümeyi, en çok istenen büyüme olarak görüyoruz. 2017'nin üç çeyreklik büyümesi, Türkiye için hiç küçümsenmeyecek bir başarı destanıdır; hele hele 2016'daki işgal girişimi, etrafımızdaki ateş çemberi, Rusya ile ilgili bazı kısıtlamalarla ilgili problemler, seçimlerden kaynaklanan AB ile ilgili beklentilerin negatif olarak algılanması da eklenince… Halbuki realite öyle olmadı. AB ile ticareti ve ihracatı, doğrudan yabancı sermaye girişlerini artırdık. Bütün bunların olduğu 2016 ve devamındaki bu yıl bunu başarabilmiş olmak, Türkiye için tüm dünyanın ayakta alkışlaması gereken bir başarıdır. Alkışlasınlar diye beklentimiz de yok. Türkiye'deki bazıları siyaset yapacağım derken, iktidarı kötülemek adına Türkiye'yi kötülemekten geri durmuyorlar. Türkiye muhteşem bir başarı yakaladı. Her türlü takdiri de hak ediyor."
'YILI GÜZEL BİR BÜYÜME ORANIYLA KAPATACAĞIZ'
Bu yılın son çeyreğine ilişkin beklentilerinin de yine üst seviyede olduğuna işaret eden Zeybekci, büyümeye en büyük katkı veren kalemlerden birisi olan ihracattaki trendin süreceğini dile getirdi.
Zeybekci, yılın son çeyrek büyümesine de yine ihracatın ve üretimin pozitif katkı vermesini beklediklerini belirterek, "4. çeyrek için gerek kapasite kullanım oranı gerekse sanayi üretim endeksindeki son değerlere bakarsak, beklentilerimizin de üzerinde güzel bir büyüme oranıyla yılı kapatacağız" diye konuştu.
'PARANIN BOL, UCUZ VE ULAŞABİLİR OLMASI LAZIM'
Zeybekci, enflasyonda da kalıcı şekilde tek haneye ulaşılacağına dikkati çekerek, şunları söyledi:
"İlk üç ayda tek haneye inme beklentisi yüksek, nisana tek haneyle girilebilir. Hedefimiz ondan sonra bunu kalıcı hale getirmek, tek haneyi de 2019 itibarıyla yarısına doğru indirerek yüzde 5'ler seviyesine doğru yaklaştırmak. Türkiye, yüksek hızla büyüyen, ihracatını artıran, elindeki tüm hizmet ve ürünlerle ilgili pazarlama kabiliyeti olan bir ülke. İç talebi kontrol edebilirsiniz ama dış taleple ilgili böyle bir imkanınız yok. İçeride de talep bazlı enflasyonla mücadeleye hep karşı oldum. Talebin olduğu bir ülkede, arzı o kadar artırmak lazım. Paranın bol, ucuz ve ulaşabilir olması lazım. Bunu sağlamak için her türlü gayreti gösteriyoruz."
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...