Bu sene organik tarımdan bölgedeki çiftçilerin cebine 15 milyon TL girdiği hesaplandı. Rakamın gelecek yıl 20 milyon TL'yi bulması bekleniyor. Organik tarım yapılan arazi miktarının da yüzde 40 artması bekleniyor.
Merkezi Erzurum'da bulunan ve Türkiye'nin en büyük kırsal kalkınma programını temsil eden Doğu Anadolu Tarımsal Üreciler Birliği (DATÜB), organik tarımda bölge çiftçisinin umudu oldu. Erzurum, Erzincan, Kars, Ağrı, Ardahan, Muş, Yusufeli (Artvin), Iğdır, Bingöl ve Bayburt'ta DATÜB üyesi 3 bin çiftçi, 200 bin dekar alanda organik tarım yapmaya başladı. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'ndan (UNDP) 12 ayrı proje için 3 milyon TL hibe alan birlik, gerçekleştirdiği yatırımlar ile bölge çiftçisinin organik buğday, mercimek, fasulye, süt ve arpasını değerlendirmeye başladı. Birlik, kurduğu organik un fabrikası aracılığı ile de ürettiği unu yurtiçi ve yurtdışına satarak önemli gelir elde etti.
DATÜP'ün başındaki isim ve hikayesi oldukça dikkat çekici; bir zamanlar çok alkol tükettiği için adı 'alkolik Nazmi'ye çıkan emekli edebiyat öğretmeni Nazmi Ilıcalı. Şovmen Acun Ilıcalı'nın amcası olan Nazmi Ilıcalı, emekli olduktan sonra alkolü bırakıp kendisini toprağa, çiftçinin kalkınmasına adar. Erzurum ve bölge illerindeki 650 çiftçiyi bir araya getirerek DATÜB'ü kurar. Ardından organik tarım üzerine çiftçilere; eğitim, seminerler veren Ilıcalı, 12 ilde 3 bin ortaklı DATÜB ile Türkiye'nin en büyük organik tarım üreticisi haline gelir.
Organik tarım sayesinde bölge köylerinden kente göçün neredeyse durduğunu belirten Nazmi Ilıcalı, 2 yıl öncesine kadar köylerden göçün yaşandığını ancak, organik tarımın yaygınlaşması ve ürünün para etmesiyle birlikte en az 3 bin çiftçinin köyünde, toprağında kalarak milli üretime katkıda bulunduğunu ifade ediyor. Gülümseyerek, artık kendisini 'sarhoş' eden şeyin de 'tarımsal üretimin her gün geçen artması ve yeni yeni ortakların birliğe katılması' olduğunu söylüyor.
Ilıcalı'nın verdiği bilgiye göre bölgedeki çiftçiler bu sene organik tarımdan 15 milyon TL kazandı. Gelecek yıl tutarın 20 milyon TL'yi bulaması bekleniyor. Organik tarım yapılan arazi miktarının yüzde 40 artması bekleniyor. Ayrıca gelecek yıl içerisinde kuracakları laboratuvarlarda organik tohum üretmeye de başlayacaklar.
"EKİLİ ALAN SAYISI PATLADI"
Organik tarım, bölgedeki diğer illerde de rağbet görmeye başladı. Ağrı İl Tarım Müdür Yardımcısı Zeki Çelik, destek ücretleri nedeniyle organik tarım üretiminde ve ekili alan sayısında önceki yıllara göre patlama yaşandığını vurguladı. Geçen yıl 249 kişinin organik tarım yaparken, rakamın gelecek yıl içerisinde bine ulaşmasını beklediklerini söyledi. Çelik, "Geçen yıl 90 bin dönüm alanda organik buğday üretimi yapılıyordu. Gelecek yıl içerisinde 200 bin dönüm alanda organik tarım yapılacağını tahmin ediyoruz. Çünkü her geçen yıl organik tarıma büyük ilgi oluyor." diye konuştu.
Iğdır İl Tarım Müdür Yardımcısı Aysel Ağayar da topraklarının organik tarıma müsait olduğunu belirtti. İldeki tarımsal üretimin organik yapıldığını ve sertifikalı ürün için son yıllarda başvuru sayısında artış yaşandığını kaydeden Ağayar, organik tarımın yanı sıra organik koyun üreticiliğinin de artış yaşandığını dile getirdi. Ardahan İl Tarım Müdürü Fevzi Karakoç ise merkeze bağlı 4 köylerinde İstanbul Halk Ekmek Fabrikası için organik buğday üretildiği bilgisini verdi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...