TBMM Genel Kurulu, TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu başkanlığında toplandı.
Çağlayan, CHP Malatya Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu'nun Türkiye'deki finansal kiralama şirketleri, MHP Edirne Milletvekili Cemaleddin Uslu'nun Edirne'nin ekonomik durumu ve AK Parti Bayburt Milletvekili Ülkü Güney'in teşvik yasası ve uygulamalarındaki sorunlar konularındaki gündemdışı konuşmalarına hükümet adına yanıt verdi.
Hükümetin, daha fazla yerli sermaye, yatırım, istihdam ve ihracatı sağlamanın gayreti içerisinde olduğunu belirten Çağlayan, ülkenin sanayi envanterini çıkaracaklarını söyledi.
Zefer Çağlayan, finansal kiralama sistemlerinin 1980'li yıllardan beri uygulandığını ve zaman zaman uygulamasında aksaklıklar yaşandığını bildirdi.
Finansal kiralama konusunda geçmişte yapılan yanlış düzenlemeleri gözden geçireceklerini ifade eden Çağlayan, geçmiş dönemde bu konuda yapılan istismarları önlemeyi amaçladıklarını kaydetti. Çağlayan, gelecek 1-2 gün içinde bu konudaki gerekli çalışmaları tamamlayacaklarını ve kamuoyuyla paylaşacaklarını dile getirdi.
-TEŞVİK SİSTEMİ-
Bakan Çağlayan, yeni dönemde teşvik uygulamasının değişeceğini, ''devrim'' diye nitelendirilebilecek yeni bir teşvik sistemi ve anlayışı getireceklerini bildirdi.
Bütün illerin kimlik taramasını yaptıklarına işaret eden Çağlayan, sanayi konusunda bütün bakanlıklar ve ilgili kurumlarda bulunan bilgileri bir arada toplayacaklarını söyledi.
''Ülkemizin neresinde ne kadar sanayi tesisi, istihdam kapasitesi var, bunları tespit edeceğiz'' diyen Çağlayan, illeri dolaşarak, oralardaki ekonomik kurmaylarıyla bir araya gelerek bu konudaki çalışmaları tamamlayacaklarını belirtti. Zafer Çağlayan, yapacakları bu çalışmayla, teşvik sisteminde neyin, nerede destekleneceğini belirleyeceklerini kaydetti.
Yeni teşvik sisteminde, bir ilin diğer ile haksız rekabet yaratması ya da bir sektörün başka bir sektöre haksız rekabet yaratmasının kesinlikle önleneceğini belirten Çağlayan, illerin hangi konularda ön plana çıkabileceğini araştıracaklarını dile getirdi.
Zafer Çağlayan, yeni teşvik uygulamasını sektörel ve proje bazında yapacaklarını kaydetti. Bölgelerin gelişmişlik farkı dikkate alınarak sektörel bazda destek uygulaması yapacaklarını ifade eden Çağlayan, sektörel desteklerin yanı sıra vergisel ve sosyal güvenlik ile ilgili desteklerin de devam edeceğini söyledi. Bakan Çağlayan, ''İstihdamın artırılması ve işsizliğin azaltılması konusunda, sosyal güvenlik primlerinin işveren yükünde, 5 puan indirilmesi uygulaması bu yıl gerçekleştirilecek'' dedi.
-''SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMİ İYİ İŞLETİLMEDİ ''-
Geçmiş dönemlerde, sosyal güvenlik sistemi iyi işletilmediğini ve sosyal politikaya kurban edildiğini belirten Çağlayan, şunları söyledi:
''Bugün sosyal güvenlik sisteminin bu hale gelmesi, sistemin bu kadar açık vermesi ve 70 milyonu finanse etmesinin altında yatan en öneli sebeplerde biri, geçmiş dönemlerde, 'kim ne veriyorsa ben 5 fazlasını veriyorum' diyen zihniyettir. 38 yaşında Türkiye'yi genç emekliler cennetine çevirenlerin ortaya çıkarttığı bir durumdur. Bu faturayı bugün 70 milyon ödüyor. Bu transferi yapmak için devletin yapması gereken 3 şey var: Ya özelleştirme ya vergi ya da borçlanmaya gidecek. Onun için teşvik uygulaması gözden geçirilirken, kamuya en az maliyet getirecek ve gerçekten üretime, istihdama, ihracatı temin etmesini sağlayacağız.''
-''2013 YILINDA YÜZDE 2 AR-GE'YE''-
Zafer Çağlayan, Türkiye'nin, 2002 yılında Gayri Safi Milli Hasılasının (GSMH) sadece binde 6'sını AR-GE çalışmaları için ayırabilirken, 2007 yılında binde 8'ini ayırdığına dikkati çekti.
Çağlayan, ''Bu aradaki binde 2 fark küçük görülebilir. Türkiye, 2002 yılında 181 milyar dolarlık GSMH'nın binde 6'sını AR-GE'ye ayırırken, 2007 yılında 490 milyar dolarlık bir GSMH'nın binde 8'i harcanmış olacak. Bu da yetmez. Koyduğumuz hedef, 2013 yılında Türkiye'nin GSMH'nın yüzde 2'sini AR-GE'ye ayırmaktır. 2013 yılındaki GSMH hedefi 800 milyar dolardır. Buna göre 2013 yılında 16 milyar dolar AR-GE çalışmaları için harcanacak. Bu da Türkiye için önemli bir rakamdır'' diye konuştu.
Yeni bir iş gücü planlaması yaptıklarını belirten Çağlayan, Türkiye'deki asıl sorunun istihdamın talebiyle arzının çakışmaması olduğunu söyledi. Zafer Çağlayan, ''Bir sektör ihtiyaç duyduğu alanlarda eleman bulamazken, diğer taraftan da üniversiteleri bitirmiş pırıl pırıl iş bulamayan bir çok gencimiz var'' dedi.
Sanayi ve Ticaret Bakanı Çağlayan, istihdamın hangi sektörde ve konularda olması konusunda bir çalışma yapmaları gerektiğini de belirtti. 2002-2006 yılları arasında sanayi, ticaret ve hizmetler sektörünün istihdama katkısının arttığını, ancak tarım sektöründe azalma olduğunu belirten Çağlayan, şimdi bilişim, yazılım sektörünün devreye girdiğini kaydetti.
Nerede istihdamın rasyonel olduğunu, hangi bölgede hangi istihdama ihtiyaç olduğunun planlamasını, çalışmasını yapacaklarını ifade eden Çağlayan, sanayi bölgelerinin eleman ihtiyacını karşılamak amacıyla mesleki eğitim sistemini yeniden gözden geçirdiklerini bildirdi.
-MESLEK LİSESİ MEZUNLARI-
Zafer Çağlayan, geçmiş yıllarda, meslek lisesi mezunlarının düz lise mezunları içindeki oranı yüzde 25 iken, bugün bu oranın yüzde 35 olduğuna işaret ederek, bu oranı yarı yarıya getirme hedefinde olduklarını söyledi.
Çağlayan, YÖK'ün ve üniversitelerin, gelecek dönemde, Türkiye'nin hangi sektörlerde ve konularda eleman ihtiyacının olduğuna dikkat ederek çalışma yapması gerektiğini söyledi.
Organize sanayi bölgeleri konusuna da el attıklarını, organize bölgeler kanunu altında bir çalışma başlattıklarını belirten Çağlayan, tarıma dayalı, ticarete dayalı ya da seracılık, çiçek gibi konularda sanayi bölgeleri kurulmasını amaçladıklarını bildirdi. Çağlayan, illerde ihtiyaç duyulan alanlarda organize sanayi bölgeleri kuracaklarını kaydetti.
-''TEŞVİK UYGULAMASININ FİYASKOYLA SONUÇLANDI''-
AK Parti'li Ülkü Güney, gündemdışı konuşmasında, teşvik uygulamasının fiyaskoyla sonuçlandığını öne sürdü.
Teşvik uygulamasıyla, doğu ve güneydoğu Anadolu'daki illere ve kalkınmada öncelikli illere ciddi bir yatırım yapılmadığını iddia eden Güney, bölgesel ve sektörel teşvik uygulaması yapılmasını önerdi.
zaman
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...