Şiddetli doğum kusurlarına ve nörolojik sorunlara neden olabilen virüs üzerinde yapılan araştırma, mutasyonun onu daha bulaşıcı hale getirdiğini ve potansiyel olarak önceden var olan bağışıklığı kırdığını ortaya koydu.
Çalışmayı yürüten ekipten California'daki La Jolla İmmünoloji Enstitüsü'nden Profesör Sujan Shresta, “Dünya bu Zika virüs varyantının ortaya çıkışını izlemeli” dedi.
Ekip şimdi mutasyona aşı ve tedavilerle karşı koymanın yollarını arıyor. Zika virüsü için onaylanmış bir aşı bulunmuyor.
2015 ve 2016 yıllarında Brezilya'da başlayan ve Amerika'daki diğer ülkelere yayılan bir virüs salgını sonrası Dünya Sağlık Örgütü, uluslararası sağlık acil durumu ilan etti ve dünyadaki birçok ülke seyahat uyarıları yayınladı.
NASIL MUTASYONA UĞRUYOR?
Zika ve dang (kırık kemik humması) virüsü birçok ülkede aynı anda görülüyor. Birçok biyolojik özelliği ortak olan virüslerden biri diğerine karşı koruma sağlayabiliyor.
Shresta, Zika'nın yaygın olduğu yerlerde, "insanların büyük bir çoğunluğu zaten dang virüsüne maruz kaldı. Hem T hücrelerine hem de çapraz reaksiyona giren antikorlara sahipler" dedi.
Bilim insanları, her iki virüsün de hızla mutasyona uğrayabileceğinden, varyantların daha öldürücü hale gelebileceğini düşünüyor.
Cell Reports dergisinde yayınlanan makalede Shresta, "Bu kadar çok sivrisinek olduğu için bu virüsler sürekli ileri geri hareket ediyor ve gelişiyor" dedi.
Ekip, sivrisinek hücreleri ve fareler arasında gidip gelen enfeksiyon döngülerini yeniden oluşturarak Zika'nın daha fazla insana bulaşarak nasıl geliştiğini gösterdi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...