Sigaranın kapalı alanlarda sınırlandırılması ile birlikte tütün tüketiminde yüzde 10 azalma olduğu, bunun, yılda yaklaşık 2 milyar TL'lik tasarruf anlamına geldiği bildirildi.
TBMM Sağlık Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Cevdet Erdöl, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tiryakilerin kendilerine ve başka kişilere zarar vermesini önlemek adına sigara tüketimine yönelik bazı sınırlandırmalara gidildiğini söyledi.
Bu uygulamalarla birlikte sigaraya bağlı hastalıklar ve ölümlerin azaltılmasının hedeflendiğini ifade eden Erdöl, yaptıkları inceleme ve araştırmalara bakıldığında kapalı ortamlara getirilen yasakların etkili olduğunu gördüklerini anlattı.
Türkiye'de yılda 20 milyar dolara yakın legal ve illegal sigara satışı olduğunu vurgulayan Erdöl, şöyle devam etti:
''Sigaranın kapalı alanlarda sınırlandırılması ile birlikte tütün tüketiminde yüzde 10 azalma oldu. Bu, yılda yaklaşık 2 milyar TL'lik tasarruf anlamına geliyor. 19 Temmuzdan sonra tüm kapalı olanlarda tüketiminin yasaklanması ile birlikte sigara tüketiminde daha fazla azalma bekleniyor.
Bunu halk da bekliyor. Kahvehanelere gidenlere de sordum. Bazıları 'bırakırız', bazıları 'azaltırız' diyor. Kahvehanelerde bazı spekülasyonlar oldu. 'Kahvehanelere bir bölme yapılsın, içenler ile içmeyenler ayrı bölmelerde yerde otursun' denildi. Dünya Sağlık Örgütü, bunu kabul etmiyor.
Yapılan ülkelerde fiyasko ile sonuçlandığı biliniyor. 500 bin kahvehanede 500 bin tane bölme yapıldığını ve 500 bin, hatta 1 milyon adet klima satıldığını düşünün. Bu, kahvehaneci esnafına ciddi maliyet demektir.
Bunun faydası görülmeyince 'kaldırın' diyeceğiz. Sonra da bize 'niye yaptırdınız' diyecekler. En iyisi başından yasaklamak. Bu yüzden, bölme şeklinde yapılanlar ne sağlığı koruyor ne de ekonomik açıdan efektif oluyor.''
SİGARA İÇENLER TOPLUMUN SADECE %30'U
Kahvehaneye gidenlerin tamamına yakınını sigara içenlerin oluşturduğunu belirten Erdöl, ''Türkiye'de sigara içenlerin oranı yüzde 30. Bu durumda kahvehaneler, şu anda nüfusun sigara içen yüzde 30'luk kesimine hitap ediyor. Sigara içmeyenlerin gitmesiyle ülkenin yüzde 100'üne hizmet verecek. Bu, kahvehanelerin yararına mı zararına mı?'' dedi.
Erdöl, kahvehanelerde sigara tüketiminin tamamen ortadan kalkmasıyla birlikte ilk başlarda müşteri sayısında azalma olabileceğini ancak uzun vadede müşteri portföyünün artacağını ve kahvehanecilerin daha fazla kişiye hizmet vereceğini bildirdi.
ÇOCUK YAŞTA SİGARA İÇİMİ AZALACAK
Özgürlüklerin genişlemesiyle birlikte 18 yaşın altında sigara içme oranlarının çok düşeceğini belirten Erdöl, şunları kaydetti:
''Sigaraya başlama yaşı sürekli düşüyor. Sigara yaşının ilköğretim çağı ve hatta altına indiği biliniyor. Hazırladığımız yasada bir tek hapis cezası sadece çocuklara sigara satanlara var. Çocuklara sigara paketi açıp tek tek satanlar oluyordu. Buna da cezalar getirdik. Tek sigara için 250 lira ceza ve hapis cezası var. Bütün bu uygulamalar zamanla çocukların sigara tüketimini azaltacak. Daha sağlıklı bir toplum oluşacak.''
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...