IMF Birinci Başkan Yardımcısı Lipsky, Babacan'la görüşmesi sonrası "Türkiye'yi sormayın, havalar güzel" dedi.
Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yapılan görüşmeler uzun süredir devam ediyor. IMF Birinci Başkan Yardımcısı John Lipsky'nin Türkiye'ye gelmesi trafiği yoğunlaştırdı.
IMF Türkiye Daimi Temsilcisi Hüseyin Sami, anlaşma olduğu yönündeki iddialara "Bunları nereden çıkarıyorlar bilmiyorum" yanıtını verdi. Sami, şu anda Türkiye'de bir IMF heyetinin bulunmadığını,, Lıpsky'nin temaslarının üst düzey bir görüşme olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
Sami, anlaşmanın süresi ile kredi miktarı gibi konuların konuşulması için teknik uzmanlardan oluşan bir IMF heyetinin gelmesi gerektiği mesajını verdi.
Lipsky, Devlet Bakanı Ali Babacan'la yaptığı görüşme sonrasında "Türkiye'yi sormayın, havalar güzel" dedi. TÜSİAD'ın YİK toplantısına katılan Babacan, IMF sorularına verdiği yanıtta "Zamanı gelince açıklama yapılır" yanıtını verdi.
Türkiye'yle IMF arasında hava gerçekten güzel mi? IMF İcra Direktörleri Kurulu eski danışmanı Levent Veziroğlu toplantıdan mesaj çıkmadığını belirterek, son dönemde anlaşma yönünde sinyaller geldiğini söyledi.
VEZİROĞLU: SON ÖNLEMLER IMF'YE MESAJ
CNBC-e danışmanı da olan Veziroğlu "Son dönemde alınan önlemler IMF anlaşmasına yönelik tedbirler gibi geliyor. ÖTV ve KDV indirimlerinin geçici olarak yapıldığının vurgulanması IMF'ye verilen mesaj. Sigaradaki ÖTV artışında da amaç kaybedilen paranın bu yolla geri alınmasıdır. Bu da orta vadeli mali istikrar için alınmış bir önlemdir. IMF ile ilişkilerin olumlu yönde ilerledğini, anlaşmaya biraz daha yaklaştığını söylemek mümkün. Sonbahardaki yllık toplantılara kadar durum netleşir" dedi.
CEBECİ: ASIL SENARYO HÂLÂ ANLAŞMAMAK
Ancak JPMorgan ekonomisti Yarkın Cebeci bu konuda farklı düşünüyor. "Pek bir netleşme yok" diyen Cebeci sözlerini şöyle sürdürdü: "Lipsky'nin Babacan'la beklenenden daha uzun görüşmesi, Türkiye masası şefinin ziyareti insanların 'acaba' demesine neden oldu. Ancak 'anlaşma olacak mı' sorusuna henüz cevap alamadık. Hükümet orta ve uzun vadeli program üzerinde çalışıyor. Gerçekten çok belirsiziiğin olduğu bir dönemdeyiz. Kısa vadede IMf programı baz seneryorumz değil. Son gelişmeler IMF anlaşması olasığını artırsa da asıl senaryomuz anlaşma olmaması yönünde. IMF olmasa da hükümetin mali önlemler alması gerekecek. Son önlemleri almaları artı ya da eksi bir sinyal değil."
YABANCI KURUMLAR NE DİYOR?
Yabancı finans kuruluşlarından bazıları anlaşmanın olmamasını ekonomik ortam için 'büyük tehdit' olarak yorumluyor. Standart Chartered'ın son raporunda "Hükümet, bütçe üzerine aşırı kısıtlar getireceği için IMF anlaşmasının cezalandırıcı olacağını düşünüyor. Hükümete göre IMF anlaşması güçlü bir ekonomik toparlanmaya engel olacak. Müzakere sürecinin yavaş gitmesinden hoşnut değiliz. Anlaşmanın olmaması hem politik hem de ekonomik ortam için çok büyük tehdit olur" görüşüne yer verdi.
Merill Lynch "Orta vadeli mali çerçeve programı da idealde IMF anlaşması ile desteklenmeli" yorumunu yaparken, Danske Bank, anlaşma olmama ihtimalinin artmasının ekonomi üzerindeki endişeleri arttırdığına dikkat çekti.