BİR aydan kısa bir süre 4.5G teknolojisiyle akıllı telefonlarımızdaki internet en az 10 kat kadar hızlanacak.
Sosyal ağlardaki videoları 1 saniyede yüklenecek, izlemek istediğiniz televizyon kanallarına anında bağlanabileceksiniz. Kısaca 1 Nisan’dan sonra mobil internetteki tüm deneyim değişecek. Ancak 4.5G ile birlikte özellikle ilk dönemlerde sorunlar da yaşanacak. Bu sorunların başında sesli aramalar yaparken karşı tarafa daha geç bağlantı sağlanabilmesi geliyor.
EN AZ 3 SANİYE
Hürriyet'te yer alan habere göre, 3G bağlantısına sahip iki kullanıcı arasındaki telefon görüşmesi bağlantısı ortalama 5 saniyede gerçekleşiyor. Ancak 4.5G’de bu rakamın 8 saniyeye kadar çıkması bekleniyor. Bunun sebebi de yeni teknolojinin kullanılmaya başladığı ilk dönemlerde kapsama alanlarının geniş olmaması ve iletişim operatörü şebekelerindeki 4.5G penetrasyonunun yüzde 20 civarında olması geliyor.
Örneğin 4.5G şebekesine bağlı bir abone 3G şebekesine bağlı birini aramak istedi. Bu esnada 4.5G’ye bağlı akıllı telefonarama şebekesini 3G’ye düşürecek. Bu düşürme esnasında da 3 saniyelik aksama (hitch) yaşanacak. Eğer karşı taraf 2G şebekesine bağlı ise aksama süresi 4-5 saniyeye kadar çıkabilecek. Bu sebeplerden dolayı da 4.5G şebekesine bağlı kullanıcı penetrasyonu artana kadar yapılacak tüm aramalarda gecikmeler yaşanabilecek. Şu anda ise Türkiye’de toplamda 63 milyondan fazla 3G abonesi bulunuyor. Tüm bu aboneler yapılan aramalarda 3G şebekesine bağlı olduğu için aksama yaşanmıyor.
ÇÖZÜM ‘VoLTE’
Bu sorunun çözümü ise yine 4.5G ile gelecek. Şu anda birçok ülkede kullanılmaya başlanan ‘VoLTE’ teknolojisi sayesinde arama süreleri kısalacak. VoLTE teknolojisinin en önemli özelliği telefon görüşmelerinin tamamının internet tabanlı olarak yapılması. Başka bir deyişle birbirini arayan kullanıcılar şebeke bağlantısı yerine akıllı telefonlarındaki 4.5G bağlantısını kullanıyor. Bu teknoloji ile bir bağlantı kurulduğunda ise kullanıcıların ortalama arama bağlantı süreleri ortalama 1 saniye olarak gerçekleşiyor.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...