Uluslararası Af Örgütü, Güney Sudan askerlerinin yetişkin ve çocuk 60 erkeği bir konteynere doldurup boğduğunu duyurdu. Örgüt, cesetlerin daha sonra Leer Town kentindeki bir tarlaya atıldığını belirtti.
Uluslararası Af Örgütü, geçen Ekim'de meydana geldiği belirtilen olayı araştıran uzmanlarının, öldürülen kişilere ait kemikler bulduğunu kaydetti. Uzmanlar, çocuk ve yetişkinlerin zorla konteynere sokulduğunu ve daha sonra cesetlerinin tarlaya atıldığını ya da toplu mezara gömüldüğünü gören 23 kişi de dahil toplam 42 kişiyle görüştü.
Görgü tanıkları, hiçbir penceresi ya da havalandırması olmayan konteyneri yumruklayarak yardım isteyen bu kişilerin çığlıklarını duyduklarını söylediler. Bu tanıklardan birine göre komutanın emriyle bir ara konteynerin kapısı açılarak içerideki dört ceset çıkarıldı. Kapı sonra yeniden kapandı.
Yakınları, ölen kişilerin çoban, öğrenci ve esnaf olduğunu, militan olmadığını söyledi.
Öte yandan, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, hükümetin rejim yanlısı milislere öldürme, yağmalama ve tecavüz izni verdiğini belirtti. Rapora göre 2015 Kasımından önceki bir yılda Güney Sudan'ın Birlik Eyaleti'nde yaklaşık 10 bin 553 sivilin öldüğü tahmin ediliyor. Bunların 7 bin 165’i doğrudan şiddet nedeniyle, 829’u boğularak öldü. Katliamlar, rastgele değil; bilinçli, sistematik ve etnik temellere dayanarak yapıldı.
“Muhalifleri desteklediğinden şüphelenilen sivillerin, çocuk ya da engelli olsalar dahi, yakılarak, konteynırlarda boğularak, ağaçlara asılarak ve parçalanarak öldürülmesi gibi yürek burkucu pek çok olay raporda yer alıyor” ifadesi raporda yer aldı.
BM raporunda, Güney Sudan yönetiminin milislere ödeme yapmak yerine; onlara yağmanın yanı sıra, kadınlara ve kızları kaçırarak tecavüz etme izni verdiği ifade edildi. Tecavüzün rejim askerleri arasında da ‘kabul edilebilir bir eylem’ olarak görüldüğü belirtildi.
BM soruşturması, 2015 yılının nisan ve eylül ayları arasında bin 300’den fazla tecavüz vakasını kayıt altına aldı. Vakalar arasında askerlerin 6 yaşındaki bir kıza tecavüz edip etmeme konusunda tartıştıktan sonra, kızı silahla vurarak öldürmeleri de yer alıyor.
Bir başka vakada ise Güney Sudan Silahlı Kuvvetleri’ne bağlı kuvvetlerin 60 çobanı bir konteynıra hapsederek havasızlıktan ölmelerine neden oldukları belirtiliyor.
İç savaştaki bütün tarafların pek çok zulme neden olduğu belirtilen raporda, 2015’te bunların çoğunun sorumlusunun hükümet güçleri olduğu ifade edildi.
Dünyanın en yeni kurulan ülkesi Güney Sudan’da 2013 Aralığında başlayan iç savaş, on binlerce kişinin ölümüne, 40 binden fazla kişinin aç kalmasına, 2 milyonu aşkın kişinin yaşadığı yerden ayrılmasına neden oldu.
2011’de bağımsızlığa kavuşan ülkede Cumhurbaşkanı Salva Kiir'in, 16 Aralık 2013'te görevden aldığı yardımcısı Riek Machar'ı darbe girişiminde bulunmakla suçlamasının ardından ordu ile Machar yanlıları arasında çatışmalar başlamıştı.
radikal
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...