Erivan’daki törene Rusya Devlet Başkanı Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Hollande dahil dört devlet başkanı katıldı.
Putin, “Bir buçuk milyondan fazla insanın hayatını kaybettiği büyük bir trajedi” dedi. Hollande ise “Bugün Erivan’da bulunarak uzlaşmaya katkıda bulunuyoruz” diye konuştu.
ERMENİSTAN’ın başkenti Erivan hafta başından beri, dün 1915 olaylarında hayatını kaybedenleri anmak için Tsitsernakaberd Tepesi’nde yapılan törene hazırlandı. Hem Ermenistan halkı, hem de dünyanın dört bir yanından kendi ifadeleriyle ‘Doğu Ermenistan’a akın eden diyaspora temsilcileri günlerdir anıttaki dev ateşin etrafına çiçek bırakmak için kuyruklar oluşturdu. Ancak dün sabahki protokol töreni sona erene kadar soykırım anıtı halka kapalıydı. Törene ev sahipliği yapan Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, bütün konukları tek tek karşıladı. Tören alanına en son gelen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin oldu.
UNUTMABENİ ÇİÇEĞİ
Her gelen konuk Sarkisyan ve eşiyle tokalaştıktan sonra bir örnek giyinmiş olan ve kendi ülkelerinin bayrağını taşıyan Ermeni kız çocuklarının elinden tutarak ateşin yanına gitti ve birer sarı gül bıraktı. Katılımcıların çoğunun yakasında Ermenilerin 24 Nisan’ın sembolü olarak gördüğü mor ‘unutmabeni çiçeği’nin rozeti vardı. Törene Putin ve Hollande’ın yanı sıra Güney Kıbrıs Lideri Nikos Anastasiadis ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikolic katıldı. AB Komisyonu’nu Ermenistan’daki daimi temsilci Traian Hristea, Avrupa Parlamentosu’nu Başkan Yardımcısı Ryszard Czarnecki, ABD’yi ise Hazine Bakanı Jack Lew başkanlığında bir heyet temsil etti.
DÖNÜM NOKTASI OLDU
Sarkisyan konuşmasında nisan ayının sadece Ermeniler için değil bütün insanlık tarihi için kara lekeler bıraktığını söyledi. Yahudi Soykırımı ile Ruanda ve Kamboçya’daki kırımların da nisanda başladığına dikkat çekti. Doğrudan Türkiye’ye bir atıf yoktu. Sarkisyan, Ankara’nın canını sıkan Papa Françesko’nun sözleriyle Avrupa Parlamentosu ve Avusturya’nın kabul
ettiği tasarıları şu sözlerle konuşmasına taşıdı: “İnsanlık ‘bir daha asla’ yeminini bozmadan önce insanlığa karşı suçları önlemeye yönelik çözümler bulmalıyız. Görünen o ki; Ermeni soykırımının 100’üncü yıldönümü uluslararası çabalar açısından bir dönüm noktası oldu. Soykırımı tanıyan ülkeler ve uluslararası kuruluşlar da oldu, inkârı suç haline getirenler de. Hepsi de bunun dünya tarihinin karanlık sayfalarını aydınlatmak ve tarihin yeniden benzer biçimde yazılmasını önlemek için tek yol olduğunda hemfikir.”
AZNAVOUR’DAN ‘ÇOK İYİ’ ALDIM
Tören alanının yıldızlarından biri annesi Türkiye kökenli bir Ermeni olan ünlü Fransız şarkıcı Charles Aznavour’du. Kendisine ünlü caz sanatçısı ve aktör Andre Manoukian eşlik ediyordu.
Aznavour’un etrafındaki harede bir delik açıp ilgisini çekmeyi başardım. Türkiye’den gazeteci olduğumu söyleyince Andre Manoukian’ın Aznavour’u nazikçe durdurup bana doğru yönlendirerek attığı desteği de teslim etmem şart. Aznavour ‘Türk müsün, Ermeni mi’ diye sordu. Ben de ‘Türküm, bu bir sorun mu’ diye takıldım kendisine. Aznavour, ‘Yok yok. Çok iyi! Yine gelin. Türk insanlarıyla hiçbir sorun yok. Sorun Ankara’yla’ dedi. Aznavour yanımızdan ayrılıp tören alanına doğru ilerlerken uzun yıllardır Türkiye’de bir konsere gelmek için Ankara’dan bir davet beklediği yönündeki diplomatik dedikoduları anımsadım.
hürriyet
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...