Tedavisi mümkün olmayan ve köpeklerde kısırlığa neden olduğu bilinen Brucella canis bakterisi, daha önce sadece hayvanlarda görülüyordu.
Birleşik Krallık hükümetinden bir yetkili, The Telegraph'a demecinde, hastalığa giderek daha sık rastlandığını söyledi.
İnsan Hayvan Enfeksiyonu ve Risk Gözetim Grubu tarafından pazartesi günü yayınlanan bir rapor, halk için riskin düşük olduğunu ortaya koyarken, "iki kişinin testlerinin pozitif çıkması" endişeleri artırdı.
"BİZİM İÇİN YENİ BİR DURUM"
The Telegraph, sayılar hala çok düşük olduğu için hastalığın henüz "endemik olarak kabul edilmediğini" bildirdi.
Çevre, Gıda ve Kırsal İşler Bakanlığı'nda baş veterinerlik görevlisi Dr. Christine Middlemiss konuya ilişkin demecinde, "Birleşik Krallık'ta bir vaka tespit ettik. Köpek kulübelerinde üreme yoluyla gerçekleştiğini belirledik. Vaka sayısı oldukça az, ancak bu bizim için yeni bir durum" dedi.
Uzman doktor köpek sahiplerine, "hayvanlarını sağlık taramasından geçirmelerini" tavsiye etti.
Öte yandan antibiyotiklerin, köpeklerdeki yayılmayı durdurmadaki başarısının henüz kanıtlanamadığı biliniyor.
Dr. Middlemiss sözlerine şöyle devam etti:
"Kesin olarak siyah ya da beyaz tavsiyelerde bulunmak çok zor. Benim şu anda bir köpeğim yok, ancak sahip olduğum son köpek başkalarıyla temas halinde değildi, temas halindeyse bile kontrollü koşullar altındaydı. Dolayısıyla yayılma riski düşüktü..."
BRUCELLA CANİS NEDİR, NASIL BULAŞIR?
Brucella canis, Brucella cinsine ait bir bakteri türüdür. Bu bakteri türü genellikle köpeklerde bulunur ve "köpek brusellozu" olarak adlandırılan bir hastalığa neden olur. Bu hastalık, diğer Brucella türlerine kıyasla daha az yaygın olarak insanlara da bulaşır.
Brucella canis'in insanlara geçişi nadir olmasına karşın mümkündür. İnsanlara bulaşma genellikle enfekte köpeklerle doğrudan temas sonucu olur. Örneğin, köpeklerin vücut sıvıları (kan, idrar, doğum artıkları gibi) ile temas etmek veya enfekte bir köpek tarafından ısırılmak gibi durumlar enfeksiyon riskini artırabilir.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...