Tel Aviv ve Washington iki ülke arasında yaşanan ‘son 35 yılın en büyük krizini’ Obama-Netanyahu zirvesiyle geride bıraktı. Kasım’daki seçimler öncesinde İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu çok sıcak şekilde karşılayarak ABD’deki Yahudi lobisine göz kırpan Başkan Barack Obama, ‘nükleer silahtan arınmış Ortadoğu’ beklentilerini boşa çıkardı. Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması’na (NPT) taraf olmayan, nükleer silah sahibi İsrail’e bu konuda baskı yapması istenen Obama, Avrupalı ve Arap müttefikleri yerine Tel Aviv’e tam destek verdi.
ABD’DEN GİZLİ NÜKLEER BELGE
İsrail’de yayınlanan Haaretz gazetesi Ordu Radyosu’na dayandırdığı haberinde ABD’nin İsrail’e gizli bir belge gönderdiği, belgenin iki ülke arasında nükleer işbirliği taahhüdü içerdiğini yazdı. Habere göre, ABD, İsrail’e nükleer teknoloji ve elektrik üretiminin yanı sıra diğer gerekli malzemeleri satmaya ikna oldu. Tel Aviv ile ticaret yapan Avrupalı ülkeler, nükleer silah sahibi olmasına karşın NPT’ye üye olmayan İsrail ile nükleer işbirliğine yanaşmıyor.
İSRAİL’E TESLİM OLDU
Washington Post gazetesi de ABD Başkanı Obama’nın, Beyaz Saray’ın kınamasına rağmen İsrail’de yeni yerleşim yerleri inşaatına izin veren ve Gazze yardım gemilerine karşı ABD’nin ‘itidal’ uyarısına aldırmayan Netanyahu’ya “teslim bayrağı” çektiğini savundu. Gazetenin köşe yazarlarından Dana Milbank, “Netanyahu, Obama’dan cesaretini kıracak hiçbir söz duymadı” başlığıyla kaleme aldığı yazıda, “Netanyahu’nun Obama’yı ziyaretinin gerçek önemini ifade etmek için, Beyaz Saray’a ABD bayrağı yerine beyaz teslim bayrağı çekebileceği” ifadesi kullanıldı. Milbank, “İsrailli meslektaşı tarafından küçük düşürülen” Obama’nın Netanyahu’yu tekrar Beyaz Saray’a davet ettiğini, iki lider arasında görüşme için “Yüz bakım zirvesi” denilebileceğini ve “görünüşü kurtarmakla” ilgili olduğunu belirtti. • DIŞ HABERLER
KORUMALAR TABANCALARI ÇALDIRDI
Dünyanın en iyi korunan devlet adamlarından biri olan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun özel korumaları, ABD seyahati sırasında valizlerinde bulunan tabancalarını çaldırdı.
İSRAİL’DEN İKİNCİ GÖRÜŞME İDDİASI
İsrail basını Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile İsrail Sanayi ve Ticaret Bakanı Binyamin Ben Eliezer’in Brüksel’de gizli görüşmesiyle gündeme oturan temasların iki ülke arasında ilk olmadığını öne sürdü. İsrail’in 31 Mayısta Gazze’ye yardım götüren gemilere, 9 Türk’ün ölümüyle sonuçlanan saldırısının ardından iki ülkenin Cumhurbaşkanları arasında temas kurulduğu savunulurken, gemi olayından üç gün sonra Abdullah Gül ile Şimon Peres arasında mesaj teatrisi yapıldığını, üçüncü bir ülkede görüşme konusunda hemfikir olunduğunu öne sürdü.
NETANYAHU: ERDOĞAN İLE DE GÖRÜŞÜN!
Peres’in İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya görüşme olasılığını anlattığı, Netanyahu’nun ise Peres’ten, Gül’ün yanı sıra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile de görüşmesini istediği iddia edildi. • AA
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
|
|||||
|
|
|||||
|
Bunlar da ilginizi çekebilir...