İnternetin lider sosyal paylaşım ağları Facebook ve Twitter’ın Mısır’daki isyanda büyük rol oynamasının ardından, Obama yönetimi internet özgürlüğüne yönelik yeni bir politika açıklamaya hazırlanıyor.
Yeni politikanın, kullanıcılara internetteki engelleri aşmalarına yardımcı olacağı, diğer yandan otokratik hükümetlerin muhalifleri bastırmak için aynı teknolojiyi kullanmasına engel olacağı belirtildi.
ABD Dışişleri Bakanlığı’nın bir yıldan bu yana değerlendirmekte olduğu politika, aynı zamanda internetin baskıcı rejimlerde yaşayan insanlara bir silah olarak sunulması veya otokratlara muhalifleri ezmek için bir araç haline getirilmesi üzerine de tartışma başlattı.
Yeni politikayı Salı günü yapacağı konuşmayla açıklayacak olan Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, sosyal paylaşım ağlarının iki yönlü kullanımlarına bir yıl öncesinden değinmişti.
Clinton, yapacağı konuşmada, internetin Tunus, Mısır ve diğer Arap ülkelerinde hem muhalefet, hem de hükümet tarafından nasıl kullanıldığına değinmesi bekleniyor.
HÜKÜMETTEN KORUNMA YÖNTEMLERİ
Bakanlık, yeni politika altında, internet kullanıcılarının güvenlik duvarlarını aşmasını ve insan hakları aktivistlerinin e-posta hesaplarını korumalarını sağlayacak, aynı zamanda polis tarafından gözaltına alındıklarında cep telefonlarındaki bilgileri silecek hizmetleri finanse edecek.
Aylardan bu yana değerlendirilmekte olan politika, Arap ülkelerinde yaşanan isyan hareketi sebebiyle öncelik kazandı.
Obama yönetimi yetkilileri, politika kapsamında çeşitli projelere odaklanıldığını, bu şekilde teknolojinin demokratik değişim sağlayan bir güç olduğunun gösterildiğini belirtti. Söz konusu projeler, bazı teknoloji uzmanları ve insan hakları aktivistleri arasında da tartışma konusu olmuş durumda.
Analistler, Kongre’nin politikayı hayata geçirmek sürecinde bir yıl oyalandığını, halihazırda 30 milyon dolar kaynağın projelerde kullanılmış olabileceğini belirtti. İnternetteki engelleri aşmaya yarayan hizmetler Obama yönetiminden sağlanan düşük bütçeyle desteklendi. Uzmanlar ise Çin, İran ve benzeri ülkelerdeki milyonlarca insana ulaşabilmek için, çok daha fazla ağ oluşturmak gerektiğini belirtiyor.(Hürriyet)
AKŞAM
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...