Prostat erkeklerde, mesane çıkışında bulunan; üreme ve sperm olgunlaşması ile ilgili görevleri yerine getiren bir organ. Ancak prostat normalde bir ceviz büyüklüğündeyken, 40’lı yaşlarda büyüyerek bir mandalina hatta portakal büyüklüğüne ulaşabiliyor.
Acıbadem Atakent Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Sadettin Eskiçorapçı, “Erkeklerde prostatın büyümesi nedeniyle bazı sorunlar ortaya çıkıyor. Bu sorunlar arasında idrar yaparken yanma, gece sık idrara çıkma, gün içinde sık sık idrara çıkma ve idrarı tam anlamıyla boşaltamamayı sayabiliriz” dedi.
Dr. Eskiçorapçı, prostatın en sık görülen hastalıkları hakkında şu bilgileri verdi: “İyi huylu prostat büyümesi, prostat kanseri ve prostatit. Bu üç hastalık da gece idrara çıkma, sık sık idrara çıkma, idrarda yanma gibi idrar yakınmalarına neden olabiliyor.
Nadiren boşalma problemleri veya kanamaya yol açabiliyor. İyi huylu prostat büyümesi ve prostat kanseri, 40 yaş üstü grupta görülürken; prostatit daha genç erkeklerin hastalığıdır.”
ERKEN TEŞHİS KONULMAZSA ÖLÜMCÜL OLABİLİYOR
Prostat kanseri ve iyi huylu prostat büyümesinin birbirinden farklı olduğunu belirten Eskiçorapçı, şöyle devam etti:
İYİ HUYLU PROSTAT BÜYÜMESİNDEYEŞİL IŞIK TEDAVİSİ
“İyi huylu prostat büyümesi yaşla beraber her erkekte olan bir durum. Prostatın iç kısmındaki idrar kanalına uzanırsa idrar yapmakta zorlanmaya yol açıyor ve halk arasında bilinen prostat yakınmalarına neden oluyor. Prostat kanseri ise çoğunlukla prostatın kabuk kısmından kaynaklandığı için sinsidir, şikayetlere neden olmayabilir.
Bu nedenle 40 yaşından sonra her yıl check- up yaptırmak gereklidir. Erken teşhis konulmazsa ölümcül olabiliyor. Özellikle ailesinde prostat kanseri bulunan kişiler çok daha dikkatli olmalıdır. Çünkü kişinin ailesinde prostat kanseri olan kimseler varsa, prostat kanseri olma riski 7 kata kadar artabiliyor.”
KAN VE İDRAR TAHLİLİ İLE TEŞHİS EDİLEBİLİYOR
Prostat hastalıklarının teşhisi için kullanılan yöntemlerin neler olduğunu anlatan Eskiçorapçı, “Rutin prostat kontrolü idrar tahlili, PSA (kanda prostat özgü antijen) ve parmakla muayene ile yapılıyor. Gerekli durumlarda ultrasonografi, kan tahlili ve işeme testleri de eklenebiliyor. Bu kontrol alanından uzman bir hekim tarafından yapılmalıdır. Son yıllarda gelişen kanser tarama teknikleri de uzman bir hekim tarafından uygulanmalı ve kanserin erken tanısı sağlanmalıdır” dedi.
Yeşil ışık tedavisi
Prostatı buharlaştırarak ortadan kaldıran Greenlight (yeşil ışık) lazer tedavisi, hastanede kısa kalma süresi, daha çabuk iyileşme ve daha az sondalı kalma gibi bir çok avantaj sunan lazer tedavilerinin etkinlikleri son yıllardaki teknolojik gelişmelere paralel artıyor..
Ameliyatsız yöntem
Son bir yılda Greenlight 180 watt yöntemi ile özellikle çok büyük prostatlarda da (100 gram ve üstü) açık ameliyata gerek olmadan başarılı bir tedavi uygulanabilmektedir.
Bir günlük sonda
Hem hastanede kısa kalınmakta hem de bir haftaya yakın sonda kullanmak yerine; sadece bir gün sonda kullanılarak, hastanın kısa sürede sosyal hayata dönmesi sağlanmaktadır. Ayrıca söz konusu yöntemler bu konuda uzman bir hekim tarafından uygulanırsa, cinsel yaşam ve idrar kaçırma riski de bulunmamaktadır.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...