DEVLET Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, kur ve petrolün varil fiyatında meydana gelen artışların dönem dönem Türkiye’deki akaryakıt fiyatlarına belli bir yansımasının olduğuna işaret ederek, “Bundan sonra çok daha hızlı artışlar olursa bir miktar daha olabilir. Ama bizim fiyat yapımızda bir vergi unsuru olduğu için ve o sabit olduğu için bu birebir yansımıyor fiyatlara” dedi. “Dünyada petrol fiyatları yüzde 10 arttığı zaman, bizde benzin fiyatları yüzde 10 artmıyor hiçbir zaman“ diyen Babacan, şöyle konuştu: “Belki yüzde 3 mertebelerinde artıyor. Düşüşler de de aynı. Vergi sabit durduğu için dünya fiyatlarının içerdeki pompa fiyatlarına yansımasına etkisi olmayacağını söyleyebiliriz böyle bir artışın. Kura da bağlı. Kur nasıl gerçekleşecek. Bir de şu var. Son bir yılda kâr hadleri tam 2’ye katlanmış Türkiye’de.”
Türkiye’de akaryakıt fiyatlarını, petrolün varil fiyatı, kur, bayi ve dağıtıcı kâr haddi ile vergiden oluşan 4 unsurun belirlediğini hatırlatan Babacan, vergi haricindeki diğer üç konunun piyasa koşullarında oluştuğunu belirtti.
Bayi kârları
Bir televizyon programına katılan Devlet Bakanı Babacan, bayilerle kârları konusunda tekrar bir görüş alışverişinde bulunup bulunmayacaklarına ilişkin soru üzerine, beklentilerinin, bu düzenlemeleri kendilerinin yapması yönünde olduğunu ifade eden Babacan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Diyelim ki şu defterin fiyatı bugün 5 lira. Bu 10 liraya çıktı. ‘5 lirayken de yüzde 10 para kazanayım, 10 lirayken de yüzde 10 para kazanayım’ dediğinizde o zaman sizin acaba genel giderleriniz artıyor mu, artmıyor mu? Yoksa bu 5 liradan, 10 liraya çıkınca siz daha düşük bir yüzdeyle idare edebilir misiniz? Çünkü önemli olan litre başına ne kadar kar edildiğidir. Biz vergiyi nasıl sabit tutuyoruz. Hiç değiştirmiyoruz. Kuruş olarak litre başına sabit. Yani bu konuda yapılabilecek şeyler olduğunu düşünüyoruz. Tabii umudumuz, piyasanın bunu kendi kendine bir bakıma regüle etmesi, kendi kendini düzenlemesi. Ha baktık ki olmadı. EPDK gerekli adımları atmaktan çekinmeyecektir. Yani o geçen sene yapılan yine yapılabilir. Bir süre izliyoruz. Gerekli uyarılar yapıldı. Hem EPDK tarafından hem Enerji Bakanlığımız tarafından. Bir süre izlenir. Hani baktık olmuyor ondan sonra gerekli tedbir alınır. Bundan kaçınacak, çekinecek bir şeyimiz olmaz.”
Tunus ve Mısır, reformları yapmalı
DEVLET Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Mısır ve Tunus’ta meydana gelen olaylarla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:
“Burada en akıllı hareket, bir kaosa, bir istikrarsızlık, ara döneme mahal vermeden, bu ülkelerin bir an önce kendi kendilerini reforme etmeleri gerekir. Reform ihtiyacı çok ve bunun acil olarak yapılması gerekiyor pek çok ülkede.”
Yaşananların rejimlerle, halklar arasındaki farklılık ve kopukluklardan kaynaklandığını ifade eden Babacan, 30 santimetrelik bir çanak anten takan herkesin en az 200-300 televizyon kanalını izleyebildiğine dikkati çekti. İnternet ve sosyal ağların da dünyada artık çok etkili olduğuna işaret eden Babacan, gönderilen küçük bir mesajın yüzbinler tarafından okunup değerlendirildiğini, bunun sosyal dinamikleri de çok değiştirdiğini söyledi. Babacan, iletişimin bu kadar hızlandığı bir dönemde artık halkların bütün gerçekleri gördüğünü ve her türlü fikri dinlediğini belirtti. Babacan, “Teknolojinin çok daha geri olduğu dönemde, kapalı toplumlar, kapalı ülkeler, kapalı yapılar oluşturup onlara hükmetmeniz, onları belki yönetmeye çalışmanız, baskıcı bir rejimi uygulamaya çalışmanız daha kolay. Ama bugünün dünyasında artık bu imkan ortadan kalktı” diye konuştu.
T.C. Merkez Bankası dünyada çok itibarlı
DEVLET Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Bababacan, Merkez Bankası ile ilgili sorular üzerine de, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası ile ilgili dünyada, söylediğini yapan, öngörülü hareket eden, gerekli zaman gerekli adımları atmaktan çekinmeyen bir merkez bankası algısı bulunduğunu bildirdi. Babacan, içerde kim ne derse desin sonuçta dünyanın, Merkez Bankası’nın başarısını teslim ettiğini anlattı. Ali Babacan, “Dünyada Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası çok çok itibarlı, saygın bir Merkez Bankası” dedi.
Alınan kararların sonucunu izleyeceğiz
DEVLET Bakanı Ali Babacan, cari açık konusunda alınan tedbirlere ilişkin şunları söyledi: “Arabada frene basarsınız ama araba hemen durmaz, dolayısıyla ekonomide alının her bir tedbirin etki süresi var. Bu tedbirin niteliğine göre değişir, kimine göre 1 aydır kimine göre 3-6 aydır. Sert fren yapıp da yolcuları da rahatsız etmemek lazım.” Babacan, hükümetin, ekonomi yönetiminin ve Merkez Bankası’nın gerekli adımları attığını, atılan adımların bir süre sonucunu izlemek gerektiğini söyledi.
Risklere hazırlıklı olmalıyız
2011 yılında pek çok risk bulunduğunu ifade eden Ali Babacan, riski görüp gerekli hazırlıkları yapmanın önemli olduğunu vurguladı. Babacan, “Aksi halde bizim seçim yılında, seçime doğru giderken, böylesine kredi hacmini sınırlayıcı kararlar almamız, ekonomideki büyümeyi kontrol altına alan kararlar almamız, istikrar adına alınan kararlardır” diye konuştu. (vatan)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...