BAŞBAKAN Erdoğan’ın işadamlarına, ‘İşte babalar burada artık Türk oto markası yaratmanın zamanı geldi” çağrısına ilk somut yanıt Otomotiv Sanayi Derneği’nden geldi. OSD Başkanı Kudret Önen, Başbakan’ın talebi üzerine düğmeye bastıklarını belirterek, “Komite kuruyoruz, Türk Traktör ve Hattat dışında 13 üyemiz yerli marka için çalışmaya başladı. Hazırlanacak rapor Başbakan’a sunulacak” dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın sanayicilere yönelik ‘Artık yerli otomobilimizi üretelim. İşte babalar burada. Biraraya mı gelirsiniz kendiniz mi yaparsınız ama yapalım artık” çağrısına ayakları yere basan ilk somut yanıt Otomotiv Sanayi Derneği’nden (OSD) geldi. Başbakan Erdoğan’ın ‘Türk oto markası yaratın’ sözlerinden sonra ortaya birçok farklı fikir atıldı: ‘Dünya devleri batarken böyle bir araç gerekli mi?’, ‘Zaten Türkiye otomotiv üssü’, ‘Devlet 4 milyar dolar versin Türk malı otomobil üretelim’, ‘İran’ın markası var, bizim niye yok?’, ‘Üretelim de kime satacağız?’...
Her kafadan bir ses çıktı ancak ne ayağa yere basan bir öneri geldi ne de somut bir fikir... Bu tartışmaları uzaktan izleyen otomotiv sektörünün en büyüt çatı kuruluşu OSD ise ilk kez sessizliğini bozdu. Türkiye’de üretim yapan 15 markayı çatısı altında bulunduran, 1 milyon adedin üzerinde üretim ve 17 milyar dolarlık ihracatıyla ekonominin lokomotifi haline gelen otomotiv sanayinin en güçlü kurumu OSD’nin Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen, “Sayın Başbakan’ın çağrısından sonra bir süre izledik ancak artık konuşmanın zamanı geldi. OSD olarak yerli otomobilin üretilebilirliği konusunda düğmeye bastık” açıklaması yaptı.
Komite oluşturulacak
Buna göre Türk Traktör ve Hattat dışındaki 13 OSD üyesini oluşturan Ford Otosan, Tofaş, Oyak Renault, Hyundai Assan, Mercedes-Benz Türkiye Temsa Global, Toyota Türkiye, Karsan, Anadolu Isuzu, B.M.C., M.A.N Türkiye, Otokar ve Honda Türkiye Türk otomobil markası için kapsamlı bir rapor hazırlayacak. OSD, bu çalışmalar çerçevesinde bir komite kuracak. Raporu hazırlama görevi de bu komitenin olacak.
Tüm üyelerin görüş ve önerileri dikkate alınarak hazırlanacak raporun yazdan önce tamamlanması hedefleniyor. Rapor önce Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün’e, daha sonra Başbakan Erdoğan’a sunulacak.
“Türkiye için bu tür konuların konuşulmasının vakti gelmişti” diyen Kudret Önen, “Yerli otomobil markası konusunda Başbakan’ın bunu söylemesi, ülkemizin en önemli sektörünün gelişmesi ve büyümesi için çok önemli bir mesaj” diye konuştu.
Yaza yetiştirilecek
Otomotiv Sanayi Derneği’nin yerli otomobil markası konusunu detaylarıyla masaya yatıracağını ve tüm sanayicilerin fikirlerini soracaklarını söyleyen Önen, şöyle devam etti:
“Bir otomobilden bahsediyorsak global bir markanın tasarımı ve üretiminden en önemlisi ise dünya çapında pazarlanmasından bahsediyoruz. Bir ürünün küresel anlamda tanıtılıp, pazarlanması önemli. Tabii hedef gelişmiş pazarlar olmalı. Tüm bu ince detayları tek tek araştıralım kararı aldık. Üyelerimiz önerilerini sunacak, oturup kuracağımız komitede bunları konuşacağız. Zaten ‘yerli marka yaratma’yla ilgili bir madde Otomotiv Strateji Belgesi’nde de var. Biz bu hedefi daha öne almış olacağız.
Bir rapor hazırlayacağız. Önce Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün’e daha sonra Sayın Başbakan’a sunacağız.”
OSD Başkanı Önen, “Belki bir rüya, belki bir Türk markası da çıkabilir. Hepsini göreceğiz” diye ekledi.
Avrupa’da birçok Türk şirketin markalaşma yönünde önemli yol katettiğini, satış teşkilatı kuran kamyon ve otobüs üreticilerinin olduğuna dikkat çeken Kudret Önen “Bunları da raporun içine dahil edeceğiz, onları da değerlendireceğiz” dedi.
Üretim ve ihracat 2011’de rekor kıracak
Otomotiv sektörü, 2011 yılında altın yıllarından birini yaşamaya hazırlanıyor. Geçen yıl tüm zamanların en yüksek satış adedine ulaşan lokomotif sanayi, 2011’de 3 alanda birden rekora koşacak. Kudret Önen, 2010’da toplam 793 bin adetlik satışla tarihi rekor imza attığını, küresel krizde yara alan üretim ve ihracatın ise toparlandığını söyledi. Üretimin 1 milyon 94 bin adetle 2008’deki 1 milyon 147 bin adetlik rekorun altında kaldığını ifade eden Önen, “OSD olarak, 2011 yılına ilişkin tahminlerimiz yukarı yönlü. 1 milyon 200 bin adetlik üretim yakalanır. Hatta onu geçebilecek bir potansiyel var. Tabii üretimdeki artış Avrupa pazarlarına da bağlı tabii” dedi.
OSD Başkanı, geçen yıl ihracatın yüzde 21 artışla 754 bin adede yükseldiğini ve 17.4 milyar dolarlık döviz girdisi sağlandığını belirterek, şöyle devam etti: “Avrupa’da ticari araç pazarında iyileşme, ihracatı olumlu etkileyecektir. 2008’de 911 bin adetlik ihracat rakamıyla rekor kırılmıştı. 2011’de bu geçilir. Ancak döviz kurundaki hareketlilik nedeniyle, ciro bazında ihracatla ilgili bir öngörüde bulunmak zor.” Kudret Önen, iç pazarın da 2010 yılına benzer bir seviyede gerçekleşeceğini, yüzde 5-10 üzerine çıkabileceğini sözlerine ekledi.
Bakan Ergün: Yerli marka iç pazardan yüzde 20 pay alır
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Türk markası yerli otomobil üretimini gerçekleştirecek girişimciye karşı toplumda büyük bir sevgi ve sempati oluşacağını belirterek, “Bu tasarımı yapanın eminim toplum heykelini diker” dedi. Türkiye’nin iç pazarının, bu ülkede üretilecek yeni bir otomobil markasına çok müsait olduğunu vurgulayan Bakan Ergün, şöyle konuştu: “Bu ülkede 1 milyonluk bir pazar ortaya çıkıyor. Ben eminim ki bu pazardan, rekabetçi iyi bir tasarım, iyi bir dizaynla rekabetçi bir fiyatla ilk çıkışta bu otomobil yüzde 20 pay alır. Böyle bir arzunun toplumda var olduğunu görüyoruz. Bu arzu karşılanmalı. Müteşebbisimiz için aslında her türlü zemin bana göre müsait.”
Strateji Belgesi yeni yatırımların önünü açacak
Kudret Önen, otomotiv sektörünün uzun süredir beklediği ve Aralık 2010’da duyurulan Otomotiv Sanayi Strateji Belgesi’nin bugüne kadar açıklanan en ciddi çalışma olarak gördüklerini belirtti.
Önen, “Otomotiv Strateji Belgesi, Şubat’ta Yüksek Planlama Kurulu (YPK) kararı olarak çıkacak. Tamamen kendi tasarımını yapan küresel bir oyuncu olacağımıza inanıyorum. Türk otomotivi önemli bir noktaya geldi. Bu belge yeni yatırımların önünü açacaktır. İleriye doğru bir direksiyona ihtiyaç vardı. Elimizde ciddi bir güç var. Bu gücün nereye döneceğini strateji belgesinde bekliyorduk. Eskiden devlet yön belirleyici değildi. Bize ‘Şunu yapın’ diyen yoktu. Biz gidiyorduk, konuşuyorduk. Destek de alıyorduk. Ama şu anda öyle değil. Türkiye’nin çizgisinin olumlu ve fırsatlara açık olduğuna inanıyoruz. Belge ile yatırımların önü açılacak. Bu belge bizi çok heyecanlandırıyor.”
Hükümete ‘Elektrikliye özel vergi olmasın, çevreci araçlara nakit teşvik verilsin’ dedik
SIFIR salınımlı elektrikli araçlar, Otomotiv Strateji Belgesi’nin ana başlıklarından birini oluşturuyor. Peki otomotivciler nasıl bir vergi sistemi talep ediyor? Bugüne kadar dernekler, markalar farklı isteklerde bulundu hükümetten... Kudret Önen ise OSD, Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD), Taşıt Araçları Yan Sanayi Derneği (TAYSAD) ve Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği’nin (OYDER) çevreci araçların vergilendirmesi konusunda ortak bir rapor hazırladığını ve Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na sunulduğunu söyledi. Önen, hazırladıkları raporun sadece elektrikli otomobilleri içermediğini ifade ederek, şunları anlattı: “Bizim için burada önemli olan çevreye verilen zarardır. Yani karbondioksit oranına göre, elektrikli olur, hibrid olur, dizel olur, benzinli olur; havaya ne kadar karbondioksit saldığına dikkate almak gerekir. Örneğin bir benzinli araç, hibrid kadar çevreci olabilir aynı şekilde lüks bir model istenilen karbondioksit salınım şartlarını yerine getirebilir. Bizim talebimiz karbondioksit oranına gore kademeli olarak bir nakdi teşvik olsun. Örneğin en düşüğe 5 bin lira gibi. Karbondioksit oranı yükseldikçe bu kademeli olarak azaltılmalı. Dünyadaki örnekleri de böyle.” (vatan)