2005 yılından bu yana geçen 8 yılda motorinden alınan vergi tutarı yüzde 106 artarken, benzindeki artış oranı ise yüzde 71 oldu. Yüksek vergi, benzin ve motorini pahalı hale getirdi.
Türkiye, litresi 2 Euro ile (5 TL) dünyanın en pahalı benzinini tüketiyor. Ham petrol fiyatlarındaki artış ve yükselen döviz kurları, benzin ve motorin fiyatlarını olumsuz etkiliyor.
Zaman gazetesinden İsmail Altunsoy’un haberine göre akaryakıt fiyatlarının pahalı olmasında sürekli artan vergilerin de önemli bir etkisi bulunuyor. Resmi verilere göre 1 Ocak 2005′ten itibaren akaryakıt ürün (benzin, motorin, fuel oil gibi) fiyatlarının oluşumu serbest bırakıldı. Aradan geçen 8 yıllık sürede akaryakıttan alınan vergilerde hızlı bir artış oldu. En fazla artış yüzde 106,4 ile motorinde yaşandı. Benzinden alınan vergi ise yüzde 71,3 yükseldi. Vergilerdeki artış Türkiye’de satılan benzin ve motorini dünyanın en pahalı ürünü haline getirdi.
Litresi 2 Euro ile (5 TL) dünyanın en pahalı benzinini Türkiye tüketiyor. Ham petrol fiyatlarındaki artış ve yükselen döviz kurları benzin ve motorin fiyatlarını pahalandırıyor. Akaryakıt fiyatlarının pahalı olmasında sürekli artan vergi tutarlarının önemli bir etkisi bulunuyor. 1 Ocak 2005’ten itibaren akaryakıt ürün (benzin, motorin, fuel oil gibi) fiyatlarının oluşumu serbest bırakıldı. Aradan geçen 8 yıllık sürede akaryakıttan alınan vergilerin tutarında hızlı bir artış oldu. Resmi kayıtlara göre en fazla artış yüzde 106,4 ile motorinde yaşandı. Benzinden alınan vergi ise yüzde 71,3 oldu. Vergilerdeki artış Türkiye’de satılan benzin ve motorini dünyanın en pahalı ürünü haline getirdi.
Akaryakıt ürünlerinden alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ile Katma Değer Vergisi’ndeki (KDV) artış, serbest piyasa olarak adlandırılan 1 Ocak 2005 sonrası toplam vergi gelirlerine de olumlu yansıdı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Petrol Piyasası Sektör Raporu 2012’ye göre 2005’te 23,1 milyar lira olan toplam akaryakıt vergi geliri, geçen yıl 43,5 milyar dolara çıktı.
Yüksek vergi istasyonlarda benzin ve motorini pahalı satılır hale getirdi. Resmi verilere göre Enerji Bakanlığı Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (PİGM) 31 Aralık 2004 itibarıyla akaryakıt fiyatlarını son kez belirledi. PİGM’nin 31 Aralık 2004 tarihli fiyat belirlemesine göre 1 litre benzinden 1,71 lira, motorinden ise (kırsal) 1,09 lira vergi alınıyordu. Serbest piyasa sistemi ile akaryakıttan alınan vergi hızla artarak 18 Temmuz 2013 itibarıyla pompadan satılan 1 litre benzinden 2,93 lira, motorinden ise 2,25 lira vergi alınmaya başlandı. 8 yılda vergideki artış oranı motorinde yüzde 106,4 ve benzinde ise yüzde 71,3 oldu.
SÖZCÜ
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...