Alevi dernekleri “zorunlu din dersi” uygulamasının kaldırılması için İstanbul’da oturma eylemi yaptı. Aynı saatlerde Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım Türkiye’nin en büyük cemevi olan Kartal Cemevi Vakfı’nı ziyaret etti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de Bursa’da cemevinin temel atma törenine katıldı.
Alevi Bektaşi Federasyonu, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Koçgiri Kültür Merkezi Girişimi üyesi yaklaşık 100 kişi, Taksim Meydanı’ndaki tramvay durağında buluştu. Gruptakiler, “Alevi inancı yasaklanamaz”, “Demokratik, bilimsel, laik eğitim”, “Diyanet işleri, zorlama işleri” şeklinde slogan attı.
Alevilere dayatma
Yapılan basın açıklamasında ise, “Aleviler, dini inanç ve kanaat hürriyetine sahip olmak istemektedirler. Camiye, kiliseye, havraya yasal statü hakkı veriliyor. Söz konusu cemevi olunca 20 milyon Alevi yok görülerek ‘cemevi ibadet yeri değildir’ deniliyor. Yeni ders yılı başlıyor, ‘Cemevine gitme, camiye git’, ‘Cem yapma, namaz kıl’, ‘Muharrem ayında yas tutma Ramazan’da oruç tut’ denilecek. Farklı düşünmemize rağmen, din dersi zorunlu olduğu için biz Alevilere dayatılacak ve zorba bize empoze edilecektir” denildi.
Yıldırım sorunları dinledi
Bu arada, Bakan Yıldırım, Türkiye’nin en büyük cemevi olma özelliği taşıyan Esentepe Mahallesi’ndeki Kartal Cemevi Vakfı’nı ziyaret etti. Vakıf Başkanı Aziz Aslan, Genel Sekreter İsmail Saçlı ve vakıf üyelerince kapıda karşılanan Yıldırım, önce sorunları dinledi, sonra cemevini gezdi. Sorunları not ettikten sonra konuşan Yıldırım, birlik ve beraberlik mesajları vererek, “Hacı Bektaş Veli hepimizin piridir. Hazreti Ali hepimizin Hazreti Ali’sidir. Türkiye hepimizin Türkiye’sidir” dedi.
Kirvesinin ve kendisine isim koyan kişinin Alevi olduğunu anlatan Yıldırım, “Hamdolsun, bizim birbirimize bakmaya yüzümüz var” diye konuştu.
Öte yandan, Bakan Çelik de Bursa’nın Yıldırım ilçesinde cemevinin temel atma törenine katıldı.
Uras’tan Alevilere destek
Alevi Bektaşi Federasyonu, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Koçgiri Kültür Merkezi Girişimi üyesi yaklaşık 100 kişi, Taksim Meydanı’ndaki tramvay durağında buluştu. Gruptakiler, “Alevi inancı yasaklanamaz”, “Demokratik, bilimsel, laik eğitim”, “Diyanet işleri, zorlama işleri” şeklinde slogan attı. Alevi derneklerin “zorunlu din dersi” uygulamasının kaldırılması için yaptıkları oturma eyleminin ikincisine, ÖDP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Ufuk Uras da destek verdi. Uras, “Bu eylem ahlaksızlığa ve hırsızlığa karşı mücadeledir” dedi.
‘AİHM’ye gitmeyin diyen’ Bakan’a Gül hatırlatıldı
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Kartal Cemevi Vakfı ziyaretinde hem Alevilerin hem de Sünnilerin sorunlarını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşımalarını doğru bulmadığını söyledi. Vakıf üyesi ve Cem Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Kazım Büklü de ders müfredatıyla ilgili AİHM kararı varken, bu kararlar sonrası düzenlemelerin yapılmaması halinde tekrar aynı davalardan Türkiye’nin mahkûm edilmesinin kendisini rahatsız edeceğini söyledi.
Söz alan Yıldırım, dini inanç ve öğretilerin olduğu gibi kabul edilmesini salık vererek, “Sorunumuzu çözecek olan biziz. Vatandaşın haklarını başka bir ülkenin mahkemesinde araması tasvip edilecek bir şey değil. Yaptığımız çalışmalar var. Yakında açılım getirilecektir” dedi. Vakıf Genel Sekreteri İsmail Saçlı, “Biz sorunlarımızı Avrupa’ya taşımak istemeyiz ama içeride çözüm bulmakta zorlanıyoruz. Ayrıca ülkemizin Cumhurbaşkanı da türban meselesini AİHM’ye taşımıştı” yanıtını verdi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...