Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Birleşmiş Milletler (BM) Ekonomik ve Sosyal Konseyi'nin düzenlediği "Sürdürülebilir Kalkınmanın Finansmanı" konulu toplantıda, dönem başkanı olarak Türkiye'nin G-20'deki öncelikleri ve kalkınma perspektifini anlattı.
Küresel krizden bu yana yaklaşık 7 yıl geçmesine karşın küresel ekonomide hızlı ve sürdürülebilir bir kalkınma seviyesinin görülmediğini kaydeden Babacan, büyük ekonomilerden bazı ümit verici sinyaller geldiğini, bunun diğer ekonomileri de olumlu etkilemesinin beklendiğini söyledi.
Babacan, gelişmekte olan ekonomilerde ise bazılarının güçlü büyüme yakaladığını, bazılarının ise aynı hıza ulaşamadığını vurgulayarak, "Pozitif gelişmelere karşın dünya ekonomik görünümündeki sınamalar yerini koruyor. Bu sınamalardan en önemlilerinden birisi son dönemde görülen kurlardaki dalgalanmalar. Bunun bir nedeni gelişmiş ekonomilerdeki parasal politikalar" dedi.
Kurdaki dalgalanmaların şirketlerin üzerinde baskı oluşturabileceğine işaret eden Babacan, ülkelerin makro ekonomik önlemlerle bu sınamalarla mücadele etmesi gerektiğini ifade etti.
Babacan, "Mali politikaların ne kadar gevşek olduğu ya da Merkez Bankası'nın ne kadar para bastığından bağımsız olarak, eğer özel sektörün geleceğe güveni yoksa, eğer özel sektör daha fazla eleman istihdam etme konusunda endişe ediyorsa büyüme ve işsizlik hedefleri beklediğimiz gibi gerçekleşmez" dedi.
Başbakan Yardımcısı Babacan, insani krizlerin de kalkınma hedefleri üzerinde olumsuz etkileri olduğunu kaydederek, güncel yaklaşımın uzun süreli krizlerde başarısız olduğunun görüldüğünü söyledi.
Türkiye'nin, bu sorunu Suriye krizinde çok yakından gördüğünü anlatan Babacan, "İnsani kriz zamanlarında gelişmiş ülkeler, kaynaklarını bu kriz bölgelerindeki kalkınma bütçelerine kaydırmalılar" diye konuştu.
(AA)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |