Biri doğal olarak, Fransa idi.
Diğeri ise, Azerbaycan.
Türkiye, bir yandan siyasetçisi, işadamı, Avrupa'daki vatandaşı ile Fransa'da yasanın geçmemesi, iptal edilmesi için uğraşırken, diğer yandan da bir dayanışma, bir destek bekledi Azerbaycan'dan.
Ancak, o yoğun süreçte Bakü'den gelen ses son derece cılız kaldı; Azerbaycan, Ermeni iddiaları inkar etmenin suç sayılmasına ilişkin Fransa'da görüşülen yasayı, ancak Dışişleri Bakanlığı sözcüsü düzeyinde eleştirdi.
Ankara'nın asıl beklediği ses ise, Azerbaycan'da en üst seviyeden, bizzat Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'den idi.
Nitekim, Azeri Cumhurbaşkanı sonunda Ankara'nın beklediği desteği açıkladı.
Aliyev'in desteği, bir grup Fransız senatörü dün Bakü'de kabulünde gerçekleşti.
Fransa parlamentosunda görüşülen yasanın "sahte bilgilere" dayandığını vurgulayan İlham Aliyev "Fransa'daki gerçekleri çarpıtan bu inisiyatif, demokrasiye, ifade özgürlüğüne aykırıdır. Yanlış ve sahte bilgilere dayanmaktadır" dedi.
Aliyev, bu yasanın yürürlüğe girmemesi konusundaki umudunu da ifade etti.
Türkiye, Dağlık Karabağ konusunda omuz omuza durduğu Azerbaycan'dan, şimdi doğrudan kendisini ilgilendiren bir konuda, soykırım iddiaları konusunda yüksek sesle, aktif destek bekliyor.
Somut adımlar bekliyor;
Mesela, Karabağ sorununun çözümündeki aktif Minsk grubu eş başkanı olan Fransa'nın bu görevinin sonlandırılmasını, bu talebin doğrudan soruna taraf olan Bakü'den gelmesini istiyor.
Azeri Cumhurbaşkanı'ndan ilk ses geldi. Ancak bakalım bu çıkışı, somut destek adımları da takip edecek mi?
Ankara'nın kardeş Azerbaycan'dan beklentisi yüksek...
hürriyet
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...