Yunanistan'ın borç takasına ilişkin görüşmeler sürüyor. Yunanistan'la ilgili belirsizlikler devam ederken piyasaların Yunan krizini ciddiye almadığı artık gün yüzüne çıktı. AKŞAM'a konuşan uzmanlar durumu 'Piyasalar artık Yunanistan'ı takmıyor' sözleriyle özetliyor. Kış ortasında yaşanan piyasa baharının gerisinde ise ağırlıklı olarak ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Ben Bernanke'nin açıklamaları etkili oluyor. Geçen hafta '2014'e kadar faiz artırımı yok' diyen Bernanke, önceki gün de konuştu; piyasaların keyfi yerine geldi. Parasal genişlemeyle igili olarak sürecin hala masada olduğunu söyleleyen FED Başkanı'nın, konuşması sonrasında dolar TL karşısında 1.73 seviyelerini kadar geri çekildi.
DOLARDA ALIM SEVİYELERİ
Anadolu Yatırım Stratejisti Halil Reçber 'Yunanistan'da kaza olsa bile piyasalarda bir düzeltme olur ama sert satışlar olmaz' diyerek iyimserliğini dile getiren Reçber şunları söylüyor: 'İMKB 9 Ocak'tan beri en fazla prim yapan borsalar arasında. Hala da güçlü duruyor. Gelişmekte olan ülkelere para girişi var. FED niceliksel para genişlemesinden bahsetti. Beklentiler abartılı denecek kadar kötümserdi, bu görüldü. . Kısa vadede İMKB 58 bin 59 bin aralığına gerileyebilir. Büyük ihtimalle ardından daha ikinci yükseliş hareketi başlar, endeks 65 bin seviyesine doğru hareket eder. Dolarda 1.75-1.74 alış için uygun seviye. Daha sonra ilk etapta tepki ile 1.78'i görebilir.
Hans'ın sabrı taştı: Kurtarma saçmalığına son verin!
ÖNCEKİ gün Yunanistan'da gerçekleştirilen gösterilerde Alman bayrağı yakıldı. Alman Der Spiegel ise bayrağın yakıldığı fotoğrafı manşetine taşıdı ve 'Yunanistan'ı kurtarma saçmalığına son verme zamanı' başlıklı bir yazı yayımladı. Yazıda ağırlıklı olarak Almanların neden Yunanistan için ellerine ceplerine attığı sorgulandı.
BORSA 64-65 BİNE KADAR YÜKSELEBİLİR
YATIRIM Finansman Menkul Değerler Genel Müdürü Şeniz Yarcan: Borsanın teknik olarak 64 bin-65 bin seviyesine kadar yükselme eğilimi var. Şubat sonları veya mart ayı içinde teknik olarak bu seviye bulunabilir. Yatırım Finansman olarak beklentimiz kesinlikle bu yılın Türkiye borsasının yılı olacağıydı. Birinci çeyrekte bir noktada, olumlu beklentileri, Merkez Bankası'nın enflasyonla savaşında başarılarını da görerek belki, borsa yatırımcısı, bunu birinci çeyrekte satın alır diyorduk. Bu, bir miktar öne alındı. FED'in 2014 yılına kadar faiz indirmeyeceğini söylemesi, Yunanistan konusunda çözüm olacağına dair artan inançlar, İtalya ve İspanya gibi ülkelerin borçlanmalarını çok rahatlıkla çevirmeleri bu süreçte etkili oldu.
Yükseliş ana trend oldu
Strateji Menkul Değerler Fon Yöneticisi Bülent Topbaş: Önce ECB, sonra FED'in açıklamaları ile risk iştahı arttı. Türkiye gibi gelişmekte olan piyasalara yatırımcı iştahında artış var. Likiditenin verilmiş olması sorunların çözülmesi konusunda en azından zaman alınmasını sağladı. Türkiye de bundan nasibini alıyor. Eğer dışarıda Avrupa'da bankacılık sistemine ilişkin sistemik risk algıları yükselmezse buradaki düşüşlerin bir düzeltme olacağını düşünüyorum. Bir taraftan da fundemantal göstergeler takip edilmeye devam edilecek.
akşam
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...