Haftada 3 gün 30 ile 45 dakika doğru ellerde yapılan masaj rahatlama sağlıyor ama masajı yanlış eller yaparsa ağır yaralanmalara neden olabiliyor. Göztepe Medical Park Hastane Kompleksi’nden Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Özlem Güngör, masajın mutlaka uzman ellerde, vücudun anotomik yapısına uygun olarak ve hijyenik ortamlarda yapılması gerektiğini söylüyor.
BİLİNÇLİ MASAJ DOKU YENİLENMESİ SAĞLIYOR
"Masaj yumuşak dokuların elle tedavi edilmesi yöntemidir. Bu yolla vücutta mekanik, fizyolojik ve psikolojik etkiler oluşur. Bilinçli yapılan masaj kan dolaşımının artırılmasını, vücuttan toksinlerin atılmasını, dokuların yenilenmesini sağlar" diyen Dr. Güngör, şöyle devam ediyor.
"Masaj; öfloraj, petrisaj, friksiyon, perküsyon ve vibrasyon hareketlerinin farklı kombinasyonlarla uygulanması yoluyla yapılır. Kişide gevşeme, rahatlama ve dinlendirme sağlar. Bu masajın kas-iskelet sisteminin hastalıklarında gergin kaslardaki spazmı azaltma etkisi vardır. Ayrıca kan dolaşımını artırarak dokularda beslenmeyi sağlama, ödem çözücü etki oluşturmaktadır.
Öfloraj, tek veya çift elle yapılan sıvazlama şeklindeki hareketlerdir. Dokularda ısınma sağlar. Petrisaj, gergin kas liflerinin gevşetilmesini sağlayan yoğurma şeklindeki hareketlerdir. Friksiyon, başparmakla uygulanan basınç hareketidir. Vibrasyon ise elle doku üzerinde titreşim yaratma hareketidir."
MASAJIN YÖNÜ KALBE DOĞRU OLMALI
Dr. Özlem Güngör, doğru masaj teknikleri ile ilgili olarak da şu bilgileri veriyor:
"Masajın yönü kalbe doğru olmalı, önce kalbe yakın bölgelerle başlanıp giderek uzaklaşılmalıdır. Masaj sırasında basınç fazla olursa doku içinde kanamalar oluşabilir, basıncı az bir masaj da istenilen etkiyi yaratmaz. Masaj, vücudun hangi bölgesine uygulanıyorsa, o bölgenin anatomisine uygun olmalıdır. Masaj yapılan ortam hijenik olmalı ve haftada 3 gün, 30-45 dakika süreyle yapılmalı. Çocuk ve yaşlı hastalarda sıklık ve süre daha az olmalı.
ALIŞKANLIK YAPICI ÖZELLİĞİ YOK
Düzenli yapılan masaj deride kan dolaşımını artırarak toksinlerin atılmasını sağlar ve kollajen liflerin esnekliğini artırarak yaşlanmanın deri üzerindeki etkilerini geciktirir. Yine hormonlar üzerindeki etkisiyle stresi yok eder ve uyku düzensizliğinde olumlu etkileri vardır. Hiçbir ağrımız olmasa da masaj yoluyla genel gevşeme ve rahatlama sağlandığından sağlıklı kişilere de yapılabilir, masajın alışkanlık yapıcı özelliği yoktur.
EĞİTİMLİ KİŞİLER YAPMALI
Bel ve boyun fıtıklarında uygulanacak masajın özellikle hekim gözetiminde ehil kişiler tarafından yapılması büyük önem taşır. Eğitimsiz kişiler tarafından yapılan masaj uygulamalarında kalıcı bozukluklar karşımıza çıkabilir."
Masajın klasik masaj, konnektif doku masajı, manuel lenf drenajı, thai masajı, aromaterapi masajı gibi yöntemleri olduğunu belirten Dr. Güngör, masaj için doğru zamanlamanın da önemli olduğunu belirtiyor. Akut dönem açık yara ve kırıklar üzerinde, kas ve tendon yaralanmalarının akut döneminde, iltihaplı romatizmaların aktif döneminde, deri ve damar iltihaplanmasının olduğu bölgeler üzerine masajın yapılmaması gerektiğini belirren Dr. Güngör, şöyle devam ediyor:
"Yanlış uygulamalarda ağrı artabilir, kas-tendon gibi dokulardaki yaralanmalar ilerleyebilir, enfeksiyon kaynağı mikroorganizmalar vücudun diğer bölümlerine ilerleyip başka odaklarda yeni enfeksiyonlar ortaya çıkarabilir."
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...