MUZAFFER SALCIOĞLU'nun haberi
İstasyonların sahibi TÜVTURK, en ufak bir kusurda bile aracı geri çevirirken servislerle arasındaki standart farkı vatandaşın mağdur olmasına yol açıyor.
Servisçiler "Tamirini yaptığımız araçlar bile muayeneden geri dönüyor. Sıfır kilometre araçlarda bile kusur bulunuyor" derken, TÜVTURK, kendini savunuyor: "Muayene işlemlerini, ilgili yönetmelik doğrultusunda yapıyoruz. Sorun bizde değil tamir servislerinde."
Standart eksikliğinden kaynaklanan sıkıntıların faturası ise vatandaşa çıkıyor. Çünkü herhangi bir eksikliği sebebiyle geri gönderilen araçlar ikinci muayeneden de geçemezse üçüncüsü için yeniden 63–165 TL'lik işlem ücreti ödenmek zorunda. Türkiye genelinde 1 Ocak 2008'den 22 Haziran 2009'a kadar yaklaşık 3,3 milyon araç muayeneden geçti. 48 bin 52 kişi ise araçları ikinci muayeneden de geçemediği için tekrar harç ödemek zorunda kaldı.
TÜVTURK'ün muayene standartlarındaki farklılık, araç sahipleri ile aracı muayeneye hazırlayan otomobil servislerini karşı karşıya getiriyor. Servisçiler, TÜVTURK ile kendileri arasında bir standart belirlenmediğini, bu sebeple gereken tamiri yaptıkları araçların bile muayeneden geri döndüğünü belirtti.
Hyundai Çobançeşme Servis Müdürü Hakan Çaltepe, bir istasyonda muayeneye takılan aracın aynı problemle başka bir istasyonda geçebildiğine şahit olduğunu belirtiyor. TÜVTURK yetkilileri ise kurumda muayenelerin aynı tip cihazlarla ve aynı standartlar doğrultusunda yapıldığını, istasyonlarda birbirinin aynı muayene sürecinin takip edildiğini kaydetti. Hakan Çaltepe'ye göre muayene istasyonlarındaki çalışanlar yeterli donanıma sahip değil. Hakan Çaltepe, üçüncü kez muayeneye giden bir araç sahibinden yeniden harç istenmesinin de doğru olmadığını vurgularken, "Ben TÜVTURK'ün ikinci kez muayeneden geçirmediği müşterimden ayrı ayrı para almıyorsam onlar da almamalı." dedi.
Yaşanan sıkıntıları ve standart eksikliklerini tespit etmek amacıyla sıfır kilometre bir aracı denemek için muayeneye gönderdiklerini ifade eden Çaltepe, "Otomobil, far ayarlarında sorun olduğu gerekçesiyle geçemedi. Bu durum karşısında şaşkına döndük." diye konuştu. TÜVTURK'ten konu hakkında yapılan açıklamada ise far ayarları da dahil olmak üzere sıfır araçlarda bile bazı kusurların tespit edilebildiği aktarıldı.
TEMSA Çobançeşme Servis Müdürü Hulusi Doyum da, servisle TÜVTURK arasındaki standartların birbirini tutmadığını ve bu durumun vatandaşı mağdur ettiğini bildirdi. Sorunun en çok arka fren sistemleri ile far ayarlarında çıktığını dile getiren Doyum, yeni muayene sisteminin güvenlik ve kaza riskini düşürmesi açısından önemli olduğunu anlattı. Piyasada bulunan araçların markalarına, tonajlarına, modellerine göre çok fazla farklılık olduğuna değinen Hulusi Doyum, farklı modellerdeki araçların aynı standart ölçülerinde değerlendirildiği için sorun yaşandığını söyledi. Doyum, yeni uygulamanın servislerin işini de artırdığını sözlerine ekledi.
TÜVTURK'ün kendi resmî kayıtlarına göre 2008 yılının başından 22 Haziran 2009'a kadar toplam 48 bin 52 araç ikinci muayeneden de geçemedi. Bu araçların sahipleri tekrar harç ödemek zorunda kaldı. Bir buçuk yıl içinde muayeneden geçen araç sayısı ise 3,3 milyon. TÜVTURK yetkilileri, ikinci muayeneden de geçemeyen ve harçları yanan araç oranının yüzde 1,43 ile düşük bir seviyede olduğunu ifade etti. Araç muayene işlemlerinin sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi ve Avrupa Birliği standartlarında uygulanması amacıyla muayene işlemleri özel sektöre devredilmişti. Muayene işlemlerini yapan TÜVTURK, standart uyuşmazlığı konusundaki problemlerin araç servislerinden kaynaklandığını öne sürüyor. Şirket yetkilileri, "Hizmetlerimizi, ilgili yönetmelik doğrultusunda sürdürüyoruz." açıklamasını yaptı. Yetkililer, muayene sonucu teknik esaslara uygun olmadığı tespit edilen araçlar için 'kusurlar tablosu' doğrultusunda, 'ağır ve emniyetsiz' derecesinde olan kusurlar giderilmedikçe araçların muayenelerinin tamamlanmamış sayıldığını kaydetti.
RANDEVU ALIN, SIRA BEKLEMEYİN
Araç muayene istasyonlarında en çok şikâyet edilen konulardan biri de uzun kuyruklar. TÜVTURK Genel Müdürü Naci Başerdem, yığılmaları önlemek için mesai saatlerini uzatıp personel sayısını artırdıklarını ve vardiyalı çalışmaya başladıklarını dile getirdi. Başerdem, bazı istasyonlarda ise randevu sistemine geçeceklerini aktardı. Başerdem, "15 Temmuz'dan itibaren İstanbul Esenyurt Merkez ve 20 Temmuz tarihinden itibaren de Esenyurt Hadımköy yolu istasyonlarımızda sadece randevulu araçlara hizmet vereceğiz. Randevusuz gelenler kabul edilmeyecek." dedi. Türkiye genelinde 189 adet muayene istasyonu bulunuyor. Öte yandan istasyonlarda artık egzoz emisyon ölçümü de yapılacak.
Sahte muayeneye dikkat!
Geçtiğimiz günlerde fenni araç muayene işlemlerinde kullanılan hologram ve etiketlerin sahtesini basan bir şebeke ortaya çıkarılmıştı. TÜVTURK Araç Muayene İstasyonları Genel Müdürü Naci Başerdem, bu konuda vatandaşlara uyarıda bulundu. Başerdem, "Araç sahipleri, muayenelerinin gerçek bir istasyonda yapılıp yapılmadığını internet sitemizden ve çağrı merkezimizden plaka sorgulaması ile öğrenebilir. Bu konu hakkında wwww.tuvturk.com.tr adresimizden ve 212 444 80 08 numaralı çağrı merkezimizden bilgi alabilirler." dedi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...