67P/Churyumov-Gerasimenko kuyrukluyıldızına Kasım 2014'te iniş yaparak tarihi bir başarıya imza atan ancak yeri tespit edilemeyen Philae uzay aracı, aylar sonra bulunmuş olabilir.
Philae, 67P'ye yaptığı inişin ardından teknik aksaklıklar nedeniyle hedeflenen yere sabitlenememiş ve gölge bir alana sürüklenmişti. Güneş ışınlarını göremediği için enerji toplayamayan Philae, uyku moduna girmişti. Keşif aracıyla tekrar iletişim kurmak için Mart ayına kadar süren girişimler ise sonuçsuz kalmıştı.
ESA, hızla Güneş'e yaklaşan ve yüzeyindeki materyal buharlaşan 67P üzerinde Philae'nin en sonunda bulunmuş olabileceğini belirtti. Rosetta ekibi tarafından incelenen en son fotoğraflarda, Philae güneş ışınlarıyla parlayan bir cisim olarak belirmiş olabilir.
Philae olmayabilir
Rosetta tarafından birkaç ay içinde çekilen fotoğrafları analiz eden gökbilimciler, Philae'nin 16x160 metre genişliğindeki bir elips üzerinde bulunabileceğini belirtti. Elips'in dışında kalan bir diğer parlak noktanın da Philae olabileceği düşünülüyor.
Parlak noktanın inişten önceki fotoğraflarda da yer almaması, Philae olabileceği ihtimalini güçlendirdi. Ancak parlamanın sadece Philae'nin güneş panellerine işaret etmeyebileceği, 67P'nin Güneş'e giderek yaklaşmasından da kaynaklanıyor olabileceği belirtildi.
Almanya Uzay Havacılık Merkezi'ndeki Rosetta ekibi Philae'nin yerini tespit etme çalışmaların devam ediyor. 67P, Ağustos ayında 186 milyon kilometreyle Güneş'e en yakın olduğu mesafeye gelecek.
ESA ve Al Jazeera
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |