E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Bağışıklık Sisteminiz Yeterince Güçlü Mü? Bunlara uyarak sonbaharı hastalanmadan geçirebilirsiniz!

Sonbahar ayı hastalık ayı olunca bağışıklık sistemini güçlendirmek önem arzediyor. Sizler için birkaç basit tavsiye hazırladık. Bunlara uyarak sonbaharı hastalanmadan geçirebilirsiniz.

8.10.2014 - 19:20
Bağışıklık Sisteminiz Yeterince Güçlü Mü?

Sonbahar ayı hastalık ayı olunca bağışıklık sistemini güçlendirmek önem arzediyor. Sizler için birkaç basit tavsiye hazırladık. Bunlara uyarak sonbaharı hastalanmadan geçirebilirsiniz.

Bazı ufak önlemlerle bağışıklık sistemini kuvvetlendirmenin ve sonbahar hastalıklarına direnç göstermenin mümkün olduğunu belirten İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Kerim Çıkım, mevsiminde yenilen sağlıklı yiyeceklerin, spor ve düzenli uykunun sağlıklı bir bağışıklık sisteminin en önemli sırları olduğunu söyledi. Dr. Çıkım, sonbaharda hastalıklardan korunmak için alınacak tedbirleri şöyle anlattı: "Vücudumuzun en büyük koruması bağışıklık sistemimiz.

Güçlü bir bağışıklık sistemi hastalıklara karşı bizi kalkan gibi korurken, bağışıklık sisteminin zayıf olması mikropların vücuda rahatça girmesine neden oluyor. Bağışıklık sistemini etkileyen 3 ayrı faktör yer alıyor.'' 1- Genetik yatkınlık: Şu an için bu etkenin bertaraf edilmesi mümkün olmasa da tıp alanında yapılan çalışmalar önümüzdeki yıllar için umut vaat ediyor. 2- Çevresel faktörler: Çevre kirliliği ya da radyasyon gibi büyük şehirde yaşayanların ister istemez etkilendikleri önemli bir faktör. 3- Yaşam tarzı: Değiştirebileceğiniz yaşam tarzınız.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ KUVVETLENDİRME YOLLARI

Genetik yatkınlık ya da çevresel faktörlere müdahale etmek mümkün olmasa da yaşam tarzınızı değiştirerek bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirmek sizin elinizde. Sağlıklı bir bağışıklık sistemine sahip olmanızı sağlayacak özel önerileri şu şekilde sıralayabiliriz;

1- Sofranızda sonbahar sebze ve meyveleri olsun: Sebze ve meyveler bol miktarda vitamin içeriyor. Mevsiminde yenilen bu yiyeceklerden antioksidan alıyoruz. Antioksidanlar da vücudu temizliyor ve bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor. Sonbaharın vazgeçilmez meyveleri nar, elma ve portakal, sebzeleri ise ıspanak, lahana, karnabahar ve brokoli sizi hastalıklardan koruyan besinler arasında yer alıyor.

2- Haftada en az 2 gün deniz balığı yiyin: Balık içeriğindeki omega 3 ve diğer faydalı yağlar sayesinde iyi huylu kolesterolün yükselmesini ve kötü kolesterolün düşmesini sağlıyor. Sağlıklı bir gelişim için özellikle çocukluk çağından itibaren balık yeme alışkanlığının edinilmesi şart. Balık mevsiminin başladığı bu günlerde denizlerden tutulan sardalye, istavrit ya da lüfer gibi balıkları, bağışıklık sisteminizin güçlü olması için mutlaka yemelisiniz.

3- Tek tip besin diyetlerinden uzak durun: Diyet yapmak uğruna tek tip beslenmeyi değil dengeli beslenmeyi tercih edin. Tüm besin gruplarından dengeli şekilde almalısınız. Denge bozulduğu takdirde metabolizmanız tek bir tarafa doğru kayıyor, bu durumda hastalıklara zemin hazırlıyor.

4- Uzun süre aç kalmayın: Güçlü bir bağışıklık sistemi için sağlıklı beslenme çok önemli. Güne mutlaka sağlıklı bir kahvaltıyla başlayın ve ana öğünleri atlamayın. Ayrıca uzun süre açlığa izin vermeyecek şekilde ara öğünler yapın.

5- Çocuklarınıza paketlenmiş gıda yedirmeyin: Sağlıklı bir nesil için beslenme alışkanlığının küçük yaşlarda edinilmesi gerekiyor. Yemek yemediği takdirde midesi boş kalmasın diye paketlenmiş gıdalardan yedirmeyin. Çünkü bu tip yiyeceklerin faydasından çok zararı var. Sağlıklı beslenmenin yanı sıra da mutlaka fiziksel aktivite yapmasını sağlayın.

6- Hayatınızdan hareketi eksik etmeyin: Yediğiniz yemeklerin vücutta yakılması için mutlaka hareket etmeniz gerekiyor.Haftada en az 3 gün, mümkünse her gün 45 – 60 dakika tempolu bir şekilde yürüyün. Vaktim yok diyorsanız arabanızı uzağa park edin, asansör kullanmayın ya da inmeniz gereken yerden bir durak erken inin ve yürüyün. Hiçbirini yapamıyorsanız kulaklığınızı takın bir yandan çalışın bir yandan yürüyün

7- Hem kendinizin hem de çocuklarınızın aşılarını takip edin: Özellikle bebeklik döneminde yapılan aşılar çocuğunuzun bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesini ve sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlıyor. Ömür boyu sizi hastalıklara karşı koruyabiliyor. Etkisi azalan aşılar ise doktorunuz tarafından belirlenen aralıklarla tekrarlanmalı.Kalabalık ortamlarda çalışıyorsanız, toplu taşıma kullanıyorsanız ya da sağlık çalışanıysanız grip aşısı yaptırmanızda fayda var. Ayrıca okula giden çocukların da grip aşısı olması hastalıklardan korunmada önem taşıyor.

8-Günde minimum 6 saat uyuyun: Sağlıklı bir bağışıklık sistemi için uyku sisteminizin de düzenli olması gerekiyor. Günde en az 6 saat uyumalısınız ve uyku saatlerinizin mutlaka gece olması gerekiyor. Çünkü gece, bazı hormonların salgılanması duruyor, bazıları ise salgılanmaya başlıyor. Gece karanlık ortamda uyurken büyüme hormonu salgılanıyor. İyi bir uykudan sonra sabah uyanıldığında salgılanan kortizol hormonu ise bizi gün içerisindeki stres, ani karar-hareket durumlarına karşı bizi hazır hale getiriyor.

9- Sık sık ellerinizi yıkayın: Mikropların hızla yayılmasının ve grip, bronşit gibi hastalıkların oluşmasının en önemli nedenlerinden biri ellerin yeterli şekilde yıkanması.Bu nedenle çocuğunuza mutlaka sabunla el yıkama alışkanlığı kazandırın. Unutmayın el yıkama alışkanlığı evde başlıyor ve okulda pekişiyor.

10- Vitamin içmek yerine meyve yiyin: Unutmayın, vitamin ilaç değil takviyedir. Dengeli beslenemeyen ve stresli bir hayat yaşayanlar doktorları tarafından önerilen dozda vitamin alabilirler. Ancak meyve yemek vitamin almaktan çok daha faydalıdır. Bu nedenle günde düzenli olarak 2 porsiyon meyve tüketebilirsiniz. 

GelecekTeknolojisi.Com

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İspanya'da Ebola vakasının yankıları sürüyor!
İspanya'nın başkenti Madrid'de ortaya çıkan, Afrika kıtası dışındaki ilk ...
Avrupa'nın en az alkol tüketen ülkesi hangisi çıktı?
Dünya Sağlık Örgütü raporuna göre Avrupa'nın en az alkol tüketen ülkesi ...
Kendi kendine meme muayenesi için ideal yaş kaç?
20 yaş ve altındaki genç kızlarda meme kanseri riski düşük olduğundan ...
 
Horlama Hastalıklarıda Beraberinde Getiriyor!!!
Cumhuriyet üniversitesi tıp fakültesi hastanesi KBB hastalıkları anabilim ...
Ebola Salgını Dur Durak Bilmiyor!
ABD’nin, salgınla mücadele kapsamında Liberya’ya gönderdiği askerlerinin ...
Saçınız Dökülüyorsa Bu 8 Maddeyi Dikkate Alın!
Saç dökülmesi kadınların ve erkeklerin ortak derdi. Saç dökülmesine karşı ...
 
Mandalina TAM Bir Şifa Deposu!
C vitaminli mandalina her derde derman oluyor. İltihapları önlemekle kalmıyor ...
Bayram sonrası kabızlığa dikkat
Kurban Bayramı'nda hane ziyaretleri sebebiyle öğün saatlerimiz ile öğün ...
Kanser Genelde Göğüste Beliriyor!
Göğüs kanserinin kadınlarda genelde göğüslerinde meydana geldiği görülmekte. ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Cüneyt Çakır
Euro
Almazbek Atambayev
A Milli Takım
İstihdam
Necmettin Erbakan
yargıtay
ismail kartal
ösym ygs sınavı