İstanbul Üniversitesi tarafından düzenlenen ve sunuculuğunu Gökay Kalaycıoğlu'nun yaptığı Dünya Teknoloji, İnovasyon ve Girişimcilik Konferansı’nın açılışında konuşan Işık, KOSGEB bünyesinde 2010'dan itibaren girişimcilik kurslarına destek verdiklerini, şu anda 300 binden fazla insanın girişimcilik kursu aldığını, bir kısmının da kendi işini kurmasını sağladıklarını anlattı.
KENDİ GİRİŞİMCİLİK HİKAYENİZİ YAZIN
Işık, Üniversite öğrencilerine ve mezunlarına, “devlet kapısı” yerine hayallerinin peşinden gitmeleri ve kendi girişimcilik hikayelerini yazmaları tavsiyesinde bulundu. "Eğer bir insanımız girişimci olursa ve o eğitimden sonra kendi işini kurmak isterse biz ona destek veriyoruz" diyen Işık, girişimcilik eğitimi alanlar eğitimden sonra kendi işlerini kurmak isterlerse 30 bin lira hibe, 70 bin lira da faizsiz kredi verdiklerini ifade etti.
128 MİLYON LİRA DESTEK
Bugüne kadar bin 300 öğrencinin tekno girişim sermaye desteğinden faydalandığı bilgisini veren Işık, ancak bu rakamın düşük olduğunu, bunda da ekosistemin yeterli olmaması kadar, öğrencilerin projelerini değerlendiren öğretmenlerin notlarda cimri olmasının da payı olduğunu ifade etti. Teknogirişimde bugüne kadar 128 milyon lira destek verdiklerini aktaran Işık, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Ama bunun karşılığında 304 firma kuruldu ve bu firmalarda 3 bin 500'ün üzerinde istihdam oluştu. Petro kimya sektöründe bir insanımızın istihdam edilebilmesi için 1 milyon lira harcamamız gerekirken, burada 3 bin 500 insanımızın istihdamı için 128 milyon lira harcamak durumunda kaldık. Ne kadar karlı bir yatırım olduğunu siz düşünün. Bundan sonra teknogirişim sermayesini artırarak sürdüreceğiz. Burada üniversitelerimizden de beklentilerimiz var. Üniversite mezunlarımızın ilk amacı kamuda işe girmek olmamalı, büyük şirketlerde de işe girmek olmamalı. Mezunlarımızın ilk arzusu kendi işini kurmak olmalı. Üniversite eğitimini bu noktada özellikle girişimcilik temelli olarak yeniden ele almak durumundayız. Girişimcisi olmayan ülkenin sürdürülebilir bir kalkınma yakalama şansı yok, bunu üniversitelerimiz kesin olarak eğitim programlarına müfredatlarına yansıtmalı."
100 ÜLKEDEN KATILIMCI
Ana konusu,“Teknoloji ve İnovasyon Temelli Sürdürülebilir Kalkınma için Girişimcilik” olan konferans Türkiye Cumhuriyeti Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve TÜBİTAK işbirliği ileİstanbul WOW Hotels & Convention Center’da 28-30 Mayıs tarihlerindedüzenleniyor. Gökay Kalaycıoğlu’nun sunumuyla gerçekleşen konferansa 100’e yakın ülkeden 1000’e yakın akademisyen ve iş dünyası temsilcisi katılım için başvuru yapmıştır.
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İNOVASYONUN YANINDA
Konferansın başkanlığını üstelenen Prof. Dr. Sefer Şener, üniversite olarak inovasyon odaklı kalkınma projelerini önemsediklerini belirterek, “Yaşam ve Sağlık Bilimleri, Fen ve Mühendislik Bilimleri ve Sosyal Bilimler alanlarındaki teknoloji, inovasyon ve girişimcilik açısından önem arz eden bilimsel gelişmeleri, iş dünyası ve kamu kurumlarını bir araya getirerek toplumun ihtiyaçlarını ele almayı hedefliyoruz” dedi.
İşte Konferans'tan bazı kareler:
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...