Baydemir, “Ilısu baraj projesi kamuoyuna ekonomik bir kalkınma projesi olarak yansıtıldı” derken, “Ancak bir kalkınma projesinin başarılı olabilmesinin yegane yolu insanlığa ve doğaya faydalı olmasıyla mümkündür” diye konuştu.
Ilısu Barajı projesiyle bölgede doğanın tahrip edildiğini ve insanların göçe zorlandığını ileri süren Baydemir, “Bu projenin hazırlanması ve uygulanması aşamasında bilim adamları ve kamuoyu tartışmaya sokulmadı. İnsanların ekonomik kalkınması için kültürel mirasın ortadan kaldırılmasının göze alınması çarpık bir bakış açısıdır ve başarılı olacağına inanmıyorum” dedi.
“DİYARBAKIR'IN NÜFUSU 3'E KATLANDI”
Ilısu Barajı projesi nedeniyle bölgede zorunlu göç yaşandığını belirten Baydemir, “1990'lı yıllarda 375 bin kişi olan Diyarbakır kent nüfusunun Ilısu projesi yüzünden başlayan zorunlu göçle 1.5 milyon kişiye çıktığını” söyledi.
Baydemir, bilim adamlarının Ilısu barajına 50 ile 60 yıl ömür biçtiklerini belirterek, “Bizim 50 ila 60 yıl elektrik üretebilecek bir baraj için 11 bin yıllık bir tarihin yokedilmesini kabul etmemiz mümkün değildir” diye konuştu.
“TURİZM, BÖLGEYE BARAJDAN DAHA ÇOK GELİR GETİRİR”
Ilısu Barajı için 2 milyar Avro'luk bir kaynağa ihtiyaç duyulduğunu hatırlatan Baydemir, “Ilısu Barajı'na 2 milyar Avro yatırım yapmak yerine, bölgenin tarihi kaynakları dikkate alınarak turizm potansiyelini harekete geçirmenin bölgeye daha fazla gelir getireceğini” savundu.
Hasankeyf'in de Türkiye'nin batısındaki Efes kadar değerli olduğunu ifade eden Baydemir, “Örneğin Efes harabelerini su altında bırakacak bir barajın yapılmasına izin verilebilir mi?” diye konuştu.
Baydemir, Ilısu Barajı'nın inşaatını durdurmak için Uluslararası Doğayı Korumu Vakfı ve Avrupa ülkelerindeki doğa dostlarından da destek isteyerek, ”İddia ediyorum, bu proje (Ilısu barajı) AB'nin hiçbir ülkesinde uygulanamaz. Ilısu Barajı ile bölgede tarihi bir suç işlenmek isteniyor. Sizleri bu suça ortak olmamaya davet ediyorum” dedi.
“HASANKEYF'İN GÜNEYDOĞU'DA OLMASI DEZAVANTAJ”
Bergama'da olduğu gibi Hasankeyf için de bilinçli bir yurttaş hareketi geliştirilebileceğini belirten Baydemir, “Artık Türkiye'de kimi hükümet politikalarına karşı çıkmanın eşittir vatan hainliği olarak görülmediğini” söyledi.
Baydemir, “Hasankeyf, Türkiye'nin biraz batısında veya kuzeyinde olsaydı, sanırım Ilısu Barajı projesi uygulanamazdı” iddiasında bulundu.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...