AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, kentlerdeki Kurban Hizmet Komisyonları toplanarak, yaklaşan Kurban Bayramı için alınması gereken tedbirler ve uyulması gereken kuralları belirlemeye başladı. Komisyonun verdiği izinler doğrultusunda bazı kentlerde kurbanlıklar da yavaş yavaş hayvan pazarlarındaki yerini alıyor.
Son aylarda et fiyatlarında yaşanan artış nedeniyle gözler, pazarlardaki kurbanlık fiyatlarına çevrilirken, dünyada en
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerinden derlenen bilgilere göre, dünyanın en ucuz koyununun satıldığı ABD'de küçükbaş hayvanların canlı kilogram fiyatı 0,68 dolar,
Avustralya'da 1,04, İran'da 2,75, Birleşik Krallık'ta 1,67, Hindistan'da 1,74, İspanya'da 1,60, Pakistan'da 1,13, Sudan'da ise 2,12 dolar civarında olan kurbanlık fiyatlarının en pahalı olduğu iki ülke ise Suriye ile Türkiye. Suriye'de canlı koyunun kilogram fiyatı 11,14, Türkiye'de ise 5,80 dolar civarında.
Bu fiyatlara göre, başlangıç ağırlığı 50 kilogram olan kurbanlık koyunlar, yaklaşık olarak ABD'de 50, Yeni Zelanda'da 70, Avustralya'da 80, Pakistan'da 85, İspanya'da 120, Birleşik Krallık'ta 125, Hindistan'da 130, Sudan'da 160, Türkiye'de 435, Suriye'de ise 835 liradan başlayan fiyatlarla kurban edilebiliyor.
-ÜRETİMDE 5'İNCİ SIRADAYIZ-
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvancılık İşletme Ekonomisi Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Cevat Sipahi, AA muhabirinin konuya ilişkin sorularını yanıtlarken, Türkiye'nin 272 bin ton koyun eti üretimi ile dünyada 5'inci sırada olmasına karşın, koyun etini en pahalıya üreten ülkelerden biri olduğunu söyledi.
Arap ülkelerine en çok koyun eti ihracatı yapan ülkelerin Avustralya ve Yeni Zelanda olduğunu belirten Sipahi, ''Bu ülkelerin verimli ve bereketli meralara sahip oluşu, yem maliyetlerini çok düşürüyor. Bu nedenle koyun eti üretimini çok ucuz maliyetle yapmalarına imkan tanıyor'' dedi.
Sipahi, Türkiye'de fiyatların yüksek olmasının üreticiden kaynaklanmadığını, yem fiyatlarının önemli etken olduğunu kaydederek, ''bu durum ülkemizde koyun fiyatlarının tavan yapmasına
2009'a kadar son birkaç yıldır üreticilerin zarar ettiklerini ifade eden Sipahi, son dönemde artan anaç dişi kesiminin, üreticilerin sektörden çıktığını gösterdiğini de sözlerine ekledi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...